Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Σωρεία κατηγοριών κατά του Κλάους Σβάμπ. Θα καταρρεύσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μαζί με τον ιδρυτή του;
Η ετήσια χειμερινή συνάντηση στο ελβετικό θέρετρο Νταβός έχει εξελιχθεί εξελιχθεί σε ένα «παγκόσμιο φόρουμ» με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. «Είναι προφανές», έγραψε ο 87χρονος, «ότι δεν χρειάζεται πλέον να προσπαθώ να δημιουργήσω μια παρακαταθήκη».
Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι Financial Times, μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Σβαμπ αγωνίζεται πυρετωδώς για να την προστατεύσει, έπειτα από σωρεία κατηγοριών που ανάγκασαν το Διοικητικό Συμβούλιο να διατάξει δεύτερη έρευνα σε βάρος του μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Αιφνίδια απομάκρυνση και οικονομικά σκάνδαλα
Αντί για μια σταδιακή μετάβαση μέχρι τον Ιανουάριο του 2027, ο Σβαμπ απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου στα τέλη Απριλίου. Η ελβετική νομική εταιρεία Homburger ηγείται της εσωτερικής έρευνας, η οποία επικεντρώνεται στη χρηματοοικονομική του σχέση με το WEF, μετά από καταγγελίες ενός ανώνυμου πληροφοριοδότη ότι αυτός και η οικογένειά του απολάμβαναν αθέμιτα οικονομικά οφέλη.
«Η διαδικασία θα διεξαχθεί διεξοδικά, με επιμέλεια και έγκαιρα», ανέφερε το WEF σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως «το Φόρουμ δεν σκοπεύει να σχολιάσει περαιτέρω το ζήτημα πριν την ολοκλήρωση της έρευνας».
Ένα αναπόφευκτο «τέλος εποχής»
Ο Σβαμπ, που αρνείται σθεναρά όλες τις κατηγορίες, αντεπιτίθεται, υποστηρίζοντας ότι αμειβόταν ανεπαρκώς επί δεκαετίες, ότι το Φόρουμ επωφελήθηκε από την άμισθη εργασία της συζύγου του, και ότι οι «προσωπικές φιλανθρωπικές τους δωρεές» προσέφεραν κύρος στον οργανισμό.
Τρέχοντες και πρώην εργαζόμενοι βλέπουν τις εξελίξεις ως αναπόφευκτο τέλος εποχής για έναν οργανισμό και έναν ηγέτη που ήταν αλληλένδετοι. «Όπως πολλοί ιδρυτές, ο Κλάους Σβαμπ πίστευε ότι το ίδρυμα ήταν “κομμάτι” του», δήλωσε στους Financial Times πρώην μέλος της διοίκησης. «Έπρεπε να είχε φύγει εδώ και χρόνια, αλλά προφανώς δεν μπορούσε. Θα παλέψει με νύχια και με δόντια».
«Δεν μπορούσε να αποχωριστεί τη θέση – αν δεν είχαν προκύψει τα σκάνδαλα, θα ήταν ακόμα εδώ», σχολίασε επίσης ένα σημερινό υψηλόβαθμο στέλεχος.
Καταγγελίες σε δύο γύρους
Οι καταγγελίες προστέθηκαν σε περσινές αποκαλύψεις περί τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος, με διακρίσεις σε βάρος γυναικών και μαύρων εργαζομένων, και ακατάλληλες συμπεριφορές και παρενοχλήσεις του Σβαμπ προς γυναίκες – ισχυρισμούς που επίσης αρνείται.
Οι νέες καταγγελίες αγγίζουν οικονομικά θέματα, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα προσβλητικό για τον ίδιο. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και ισχυρισμοί ότι μπέρδευε προσωπικά και επαγγελματικά έξοδα, ότι λάμβανε προσωπικά δικαιώματα από βιβλία των οποίων οι συγγραφείς πληρώνονταν από το WEF, και ότι το περιεχόμενο βασιζόταν σε έρευνα και πόρους του Φόρουμ. Άτομο σχετικό με τις διαδικασίες ανέφερε ότι το WEF πλήρωσε έναν συγγραφέα-φάντασμα, αλλά ότι ο Σβαμπ συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη των ιδεών των βιβλίων.
Η «γραμμή υποστήριξης» του Σβάμπ
«Η παγκοσμίως αποδεκτή πρακτική είναι ότι οι συγγραφείς διατηρούν τα δικαιώματα και τις αμοιβές», δήλωσε ο Σβαμπ, υποστηρίζοντας ότι τα βιβλία ήταν δικά του και ενίσχυσαν τη διεθνή δυναμική του WEF.
Αρνήθηκε επίσης ότι η σύζυγός του ιδιοποιήθηκε χώρους ιδιοκτησίας του Φόρουμ ή ότι χρέωσε διακοπές ως επαγγελματικά ταξίδια. Όταν χρησιμοποιήθηκαν πόροι για προσωπικούς σκοπούς, υποστήριξε, υπήρξε αποζημίωση.
«Ίδρυσα το WEF… μετά από προσωπικό επιχειρηματικό ρίσκο στην πρώτη συνάντηση στο Νταβός», δήλωσε. «Υπό την ηγεσία μου, το Φόρουμ είχε πάνω από 55 επιτυχημένα χρόνια, δημιουργώντας αξία εκατοντάδων εκατομμυρίων για το δημόσιο συμφέρον».
Η σύζυγός του, Χίλντε, πρώην βοηθός του, αν και έπαψε να είναι εργαζόμενη από το 1971, παρέμεινε ενεργή στην πολιτιστική ζωή και την ανάπτυξη των υποδομών του οργανισμού «χωρίς αμοιβή», όπως υποστηρίζει το ζεύγος. Επιπλέον το ζευγάρι δημιούργησε ιδρύματα για επιχειρηματίες, νέους ηγέτες και τις τέχνες, συνδεδεμένα με το WEF.
Ο Σβαμπ πρόσθεσε ότι δεν εισέπραξε ποτέ το μπόνους των 5 εκατ. φράγκων που συμφωνήθηκε το 1999, ούτε τις αυξήσεις που προβλέπονταν. Εκτιμά ότι έχασε συνολικά περίπου 8 εκατ. φράγκα.
«Δεν ήταν τα χρήματα – ήταν το κύρος» – Και χειραγώγηση εκθέσεων από κυβερνήσεις;
«Για τον Κλάους το βασικό δεν ήταν τα χρήματα», δήλωσε πρώην υψηλόβαθμος υπάλληλος. «Ήταν για το κύρος, την αναγνώριση στο Νταβός, τη σημασία του. Ήθελε να είναι στο κέντρο όλων».
Μια ακόμη κατηγορία αφορά τη χειραγώγηση της έκθεσης «παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας» του WEF προς όφελος κυβερνήσεων. Ο Σβαμπ αναγνώρισε ότι υπήρχε επικοινωνία με κυβερνητικούς εκπροσώπους για τη μεθοδολογία, αλλά χαρακτήρισε τον όρο «χειραγώγηση» προσβλητικό.
Ο Σβαμπ αποχώρησε από την εκτελεστική διεύθυνση λίγο πριν δημοσιοποιηθούν οι περσινές κατηγορίες σχετικά με τη συμπεριφορά του προς τους εργαζόμενους. Παρέμεινε ως μη εκτελεστικός πρόεδρος, ενώ η Covington και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, ερεύνησαν τις καταγγελίες. Το WEF ανακοίνωσε ότι δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά η διαδικασία έπληξε τη σχέση του Σβαμπ με το Δ.Σ. και προκάλεσε ανησυχίες σε εταίρους.
Η υπόθεση έφερε στην επιφάνεια και τον ρόλο του γιου του, Ολιβιέ Σβαμπ, επικεφαλής τεχνολογίας του WEF, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν αντέδρασε επαρκώς σε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από ανώτερο στέλεχος. Ο Ολιβιέ αποχώρησε τον Απρίλιο. Η κόρη του, Νικόλ, είχε αποχωρήσει το προηγούμενο έτος.
Το «τελεσίγραφο»
Η Επιτροπή Ελέγχου και Κινδύνου του Δ.Σ. έλαβε τις νέες καταγγελίες στις 16 Απριλίου και όπως υποστηρίζει ο Σβαμπ συνοδευόταν από ένα τελεσίγραφο: αν δεν παραιτείτο ως τις 23 Απριλίου, το θέμα θα δημοσιοποιείτο.
Η επιτροπή απαρτίζεται από κορυφαίους επιχειρηματίες όπως ο Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊν (Carlyle) και ο Τόμας Μπούμπερλ (Axa). Το ευρύτερο Δ.Σ., που περιλαμβάνει 29 μέλη όπως η πρόεδρος της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και η βασίλισσα της Ιορδανίας, ενέκρινε τη δεύτερη έρευνα σε έκτακτη συνεδρίαση στις 20 Απριλίου.
Στο «αέρα» το μέλλον του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Το WEF πλέον αντιμετωπίζει το ερώτημα: μπορεί να βρεθεί σε μια διαμάχη με τον άνθρωπο που το δημιούργησε και ηγήθηκε για δεκαετίες; Ένα ερώτημα που τίθεται επίσης είναι αν το WEF χωρίς τον Σβαμπ μπορεί ακόμη να φέρνει πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στο Νταβός κάθε χρόνο.
Το καθεστώς που θεσπίστηκε το 2015, όταν η Ελβετία αναγνώρισε το WEF ως διεθνή οργανισμό, προέβλεπε διαχωρισμό καθηκόντων μετά την αποχώρηση Σβαμπ – αλλά και παρουσία τουλάχιστον ενός μέλους της οικογένειας στο Δ.Σ.
Με τον πρώην ΥΠΕΞ της Φινλανδίας, Μπέργκε Μπρέντε, στη θέση του προέδρου και τον Πίτερ Μπράμπεκ-Λετμάτε (πρώην πρόεδρο της Nestlé) προσωρινό πρόεδρο του Δ.Σ., το WEF προσπαθεί να δείξει εικόνα ομαλής μετάβασης. Στο παρασκήνιο, ακούγονται ονόματα για τη διαδοχή, όπως ο Ρούμπενσταϊν και η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Όλοι πανικοβάλλονται για το στίγμα που μπορεί να αφήσει η υπόθεση», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος, κάνοντας λόγο για «σεισμικές δονήσεις» μεταξύ των εταιρικών εταίρων. «Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα τώρα. Θα πεθάνει μαζί του το WEF;»
Από την πλευρά του, επίσημα η διοίκηση του WEF διαβεβαιώνει ότι παραμένει αφοσιωμένη στην «αποστολή και τις αξίες» και θέλει να παραμείνει μια «έμπιστη πλατφόρμα» για διάλογο και συνεργασία.
Ο τελευταίος αγώνας του Σβάμπ
Για τον Σβαμπ, καταλήγει το δημοσίευμα τον Financial Times, o αγώνας συνεχίζεται. «Θέλει να σβήσει τα μελανά σημάδια από την παρακαταθήκη του. Στη σχετική δήλωσή του στην 1η Απριλίου για την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησής του, ανέφερε πως ήρθε η ώρα να γράψει τα απομνημονεύματά του και την ιστορία του WEF. Μα όπως δείχνουν τα πράγματα, υπάρχει ακόμα ένα κεφάλαιο που δεν έχει γραφτεί».
ieidiseis.gr