More

  HΡΑΚΛΕΙΟ | Ο κυκλικός κόμβος φεύγει, η επιμήκης νησίδα έρχεται στο Γιόφυρο

  Αλλάζουν όλα στον κυκλικό κόμβο του Γιόφυρου (στο ύψος του πολυκαταστήματος Jumbo), καθώς η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου έρχεται να αποκαταστήσει τη γκάφα του παρελθόντος, καθώς με την κυκλοφοριακή διαμόρφωση που έγινε τότε, κυριαρχεί το απόλυτο χάος σε σχέση με την κίνηση των οχημάτων και μάλιστα σε μια περιοχή εξαιρετικά βεβαρημένη κυκλοφοριακά. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα “Πατρίς” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης, η Τεχνική Υπηρεσία έχει ήδη ολοκληρώσει μια νέα μελέτη διαμόρφωσης της περιοχής, προκειμένου να αποκαταστήσει πλήρως την άκρως προβληματική κατάσταση που σήμερα επικρατεί, και δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην διέλευση των οχημάτων και μάλιστα σε ένα κομβικό κυκλοφοριακά σημείο. Η φιλοσοφία της νέας μελέτης, αλλάζει όλα τα κυκλοφοριακά δεδομένα στον υφιστάμενο κόμβο, που έχει αποδειχτεί πανηγυρικά ότι δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά υποτίθεται ότι έλυνε.

  Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη προβλέπει ότι ο σημερινός κυκλικός κόμβος αντικαθίσταται από μια νέα επιμήκη νησίδα η οποία αναδιοργανώνει τις κυκλοφοριακές συνδέσεις της περιοχής, ενώ παράλληλα αλλάζουν οι είσοδοι και έξοδοι, με τρόπο ώστε να κουμπώνουν στη γεωμετρία της περιοχής και τις αυξημένες κυκλοφοριακές ανάγκες που καλείται να διαχειριστεί. Η μελέτη πρόκειται να παρουσιαστεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Κυκλοφορίας, προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν για το περιεχόμενό της και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Διαδικαστικά το επόμενο βήμα είναι η μελέτη να συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εφόσον εγκριθεί, να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο για τη νέα κυκλοφοριακή οργάνωση της περιοχής του Γιόφυρου.

  1486383980.jpg

  Η παραπάνω οριζοντιογραφία δείχνει τη νέα διαμόρφωση που θα γίνει στον κυκλικό κόμβο του Γιόφυρου. Όπως φαίνεται, ο κυκλικός κόμβος που σήμερα υπάρχει φεύγει και αντικαθίσταται από μία επιμήκη νησίδα, που αλλάζει τις κυκλοφοριακές συνδέσεις στην περιοχή

  Όπως είναι γνωστό, η σημερινή διαμόρφωση του κυκλικού κόμβου είναι αποτέλεσμα των αποσυντονισμένων αντανακλαστικών των δημοτικών υπηρεσιών … Έτσι ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο το 2009 είχε εγκρίνει την κατασκευή του κόμβου των οδών 62 Μαρτύρων Πετράκη Φραγκάκη και των υστέρων, το Σεπτέμβρη του 2012 ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα με το ρεύμα εισόδου στη πόλη στο οποίο υπήρχε ένα φρεάτιο της ΔΕΥΑΗ που η μελέτη του έργου δεν είχε λάβει υπόψη της. Επειδή όμως στο συγκεκριμένο φρεάτιο γίνονται εργασίες συντήρησης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα έπρεπε να γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι εκτροπή της κυκλοφορίας σε παράπλευρες οδούς, αποφασίστηκε να αλλάξει ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός της περιοχής. Έτσι σχεδιάστηκε ο σημερινός κυκλικός κόμβος, που ήρθε να λύσει όπως όπως το πρόβλημα με το φρεάτιο της ΔΕΥΑΗ το οποίο δεν έλαβε υπόψη της η αρχική κυκλοφοριακή μελέτη διαμόρφωσης της περιοχής. Ωστόσο όπως αποδείχτηκε στην πράξη, ο συγκεκριμένος κυκλικός κόμβος με την εξαιρετικά μικρή διάμετρο (που ασφαλώς δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη λόγω των πολεοδομικών χαρακτηριστικών της περιοχής) δημιουργεί δεκάδες προβλήματα τα οποία είναι άμεση ανάγκη να αποκατασταθούν.

  Ο αντιδήμαρχος κ. Αναστασάκης σημειώνει ότι η νέα διαμόρφωση θα αποφορτίσει αποτελεσματικά την οξύτατη κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής και αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για τη δημοτική αρχή.

  Πηγή: ekriti

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ