Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Η κλιματική κρίση απειλεί την μπανάνα, το πιο δημοφιλές φρούτο στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η τέταρτη πιο σημαντική καλλιέργεια τροφίμων στον κόσμο βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική υποφέρουν από μια αργή κλιματική καταστροφή
Η κλιματική κρίση απειλεί το μέλλον της μπανάνας, του πιο δημοφιλούς φρούτου στον κόσμο, καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα των περιοχών καλλιέργειας μπανάνας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ενδέχεται να μην είναι πλέον κατάλληλες για την καλλιέργεια του φρούτου έως το 2080, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα παράσιτα που σχετίζονται με το κλίμα πλήττουν χώρες που καλλιεργούν μπανάνες, όπως η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα και η Κολομβία, μειώνοντας τις αποδόσεις και καταστρέφοντας τις αγροτικές κοινότητες σε όλη την περιοχή, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Christian Aid με τίτλο «Going Bananas: How Climate Change Threatens the World’s Favourite Fruit»
Οι μπανάνες είναι το φρούτο που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο – και η τέταρτη πιο σημαντική καλλιέργεια τροφίμων παγκοσμίως, μετά το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι. Περίπου το 80% των μπανανών που καλλιεργούνται παγκοσμίως προορίζονται για τοπική κατανάλωση και περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στο φρούτο για το 15% έως 27% των ημερήσιων θερμίδων τους.
Εκτιμάται ότι το 80% των εξαγωγών μπανάνας που τροφοδοτούν σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική – μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές σε ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματικές καταστροφές.
Κι όμως, η καλλιέργεια απειλείται από την ανθρωπογενή κλιματική κρίση και απειλεί μια ζωτική πηγή τροφίμων και τα μέσα διαβίωσης των κοινοτήτων που δεν έχουν συμβάλει ουσιαστικά καθόλου στα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τις καλλιέργειές μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εισόδημα επειδή δεν μπορούμε να πουλήσουμε τίποτα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η φυτεία μου πεθαίνει. Έτσι, αυτό που συμβαίνει είναι ο θάνατος», δήλωσε στους ερευνητές της Christian Aid η Aurelia Pop Xo, 53 ετών, καλλιεργήτρια μπανάνας στη Γουατεμάλα.
Οι μπανάνες, ειδικά η μπανάνα cavendish, είναι ευαίσθητα φρούτα. Απαιτούν ένα εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 15 έως 35 βαθμούς Κελσίου για να ευδοκιμήσουν και αρκετό νερό – αλλά όχι πάρα πολύ. Είναι ευαίσθητες στις καταιγίδες, οι οποίες μπορούν να ρίξουν τα φύλλα από ένα φυτό μπανάνας, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη τη φωτοσύνθεση της καλλιέργειας.
Η κλιματική κρίση βλάπτει άμεσα τις συνθήκες καλλιέργειας – και συμβάλλει στην εξάπλωση μυκητιασικών ασθενειών που ήδη αποδεκατίζουν τις καλλιέργειες και τα μέσα διαβίωσης. Ο μύκητας των μαύρων φύλλων μπορεί να μειώσει την ικανότητα των φυτών μπανάνας να φωτοσυνθέτουν κατά 80% και ευδοκιμεί σε υγρές συνθήκες, καθιστώντας τις μπανάνες ευάλωτες σε ακανόνιστες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Η άνοδος της θερμοκρασίας και η αλλαγή στα πρότυπα βροχής επιδεινώνουν έναν άλλο μύκητα, το Fusarium tropical race 4, ένα μικρόβιο που μεταδίδεται στο έδαφος και καταστρέφει ολόκληρες φυτείες Cavendish σε όλο τον κόσμο.
Η Christian Aid καλεί τα πλούσια ρυπογόνα έθνη που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κλιματική κρίση να εγκαταλείψουν επειγόντως τα ορυκτά καύσιμα και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να παρέχουν χρηματοδότηση για να βοηθήσουν τις κοινότητες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
«Οι μπανάνες δεν είναι μόνο το αγαπημένο φρούτο του κόσμου, είναι επίσης μια απαραίτητη τροφή για εκατομμύρια ανθρώπους. Πρέπει να αφυπνιστούμε για τον κίνδυνο που θέτει η κλιματική αλλαγή σε αυτή τη ζωτική καλλιέργεια», δήλωσε ο Osai Ojigho, διευθυντής πολιτικής και εκστρατειών της Christian Aid. «Οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων που δεν έχουν κάνει τίποτα για να προκαλέσουν την κλιματική κρίση απειλούνται ήδη».