More

  Νικολέτα Κωνσταντάκη: Στο τέλος της ημέρας έχει σημασία να ξέρεις ότι προσπάθησες

  Στο νέο της video clip για το τραγούδι «Ελευθερία», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, η Νικολέτα Κωνσταντάκη, ξυρίζει το κεφάλι της μπροστά στην κάμερα και χαρίζει τα μαλλιά της για έναν πολύ δυνατό σκοπό. Η Κρητικιά ταλαντούχα και ανερχόμενη ερμηνεύτρια, σε μια μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο kriti360.gr και στην ελεύθερη συνεργάτιδα για θέματα πολιτισμού, Όλγα Χναρά μιλάει για το μήνυμα της πραγματικής ελευθερίας,  για τη γενναιότητα που κρύβουμε όλοι μέσα μας και μας συστήνεται καθώς σίγουρα τα επόμενα χρόνια, θα μας απασχολήσει πολύ. Θα μας απασχολήσει, γιατί δείχνει ότι όχι μόνο το αξίζει πραγματικά, αλλά γιατί έχει βρει και τον τρόπο, να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα…

  Αρχικά μίλησε μας για σένα, να σε γνωρίσουμε καλύτερα. 

  Είμαι η Νικολέτα Κωνσταντάκη, μία τραγουδίστρια με πολλά όνειρα και πείσμα! Κατάγομαι από ένα μικρό και όμορφο χωριό νότια του Ηρακλείου Κρήτης, τους Βόρρους. Γεννήθηκα και μεγάλωσα εκεί. Το 2012 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Ψυχολογία, στο Τμήμα Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Κρήτης στο Ρέθυμνο, ενώ ταυτόχρονα εργαζόμουν ως τραγουδίστρια σε μικρές και μεγάλες μουσικές σκηνές, μπαρ, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια σε όλη την Κρήτη, αλλά και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τους τελευταίους μήνες κατοικώ στην πρωτεύουσα. Το κομμάτι “Ελευθερία” αποτελεί μία πρώτη δισκογραφική προσπάθεια.

  “Το τραγούδι είναι τρόπος έκφρασης, δεν αποτελεί “αιτιατό” σε μία συγκεκριμένη ενέργεια. Για παράδειγμα, κάτι που συνέβη σχετικά πρόσφατα και με συγκίνησε, είναι όταν νανούρισα ένα μωράκι που δεν ηρεμούσε με τίποτα, τραγουδώντας”

  Πόσα χρόνια τραγουδάς και τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ξεκινήσεις; 

  Τραγουδάω από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Με το μπαμπά μου ηχογραφούσαμε σε κασετόφωνο, όταν ήμουν ακόμα δύο χρονών. Τραγουδούσαμε και γελούσαμε, περνούσαμε όμορφα! Από τότε ήξερα ότι θα ασχοληθώ με αυτό. Επαγγελματικά, υπό την έννοια ότι πληρώνομαι για αυτό, ξεκίνησα γύρω στα δεκαεφτά, το καλοκαίρι πριν την τρίτη Λυκείου. Είχαμε ένα εφηβικό σχήμα, τους “Ζενίθ” και παίζαμε σε μία καφετέρεια- μπαρ στην περιοχή μας. Οι σπουδές και οι live εμφανίσεις στο Ρέθυμνο, ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα

  Έχεις κάνει κάποιες σπουδές πάνω στο τραγούδι; 

  Στο δημοτικό, πήγα στο Ωδείο γιατί ήθελα να κάνω μαθήματα φωνητικής. Λόγω του νεαρού της ηλικίας, οι δασκάλες μου είπαν ότι έπρεπε να ξεκινήσω από κάποιο μουσικό όργανο και έτσι επέλεξα το πιάνο. Έκανα κάποιο καιρό  και συνέχισα με κιθάρα. Ταυτόχρονα παρακολουθούσα μαθήματα θεωρίας της μουσικής και Σολφέζ. Εδώ και οχτώ χρόνια κάνω μαθήματα φωνητικής, τα οποία με φέρνουν όλο και πιο κοντά στο να αντιλαμβάνομαι τη φωνή μου. Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι και με το βιολί. Τέλος, έχω παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής που αφορούν την ερμηνεία πάνω στο κομμάτι.

  Όλη η ζωή μου έχει διαμορφωθεί με βάση το όνειρό μου!

  Με τι άλλο σου αρέσει να ασχολησε, που όμως σε επηρεάζει και σου δίνει ώθηση να τραγουδάς;

  Όλη η ζωή μου, η καθημερινότητά μου, το πρόγραμμά μου, ο τρόπος σκέψης μου αν θες, έχει διαμορφωθεί με βάση το όνειρό μου. Υπάρχουν ενδεχομένως πολλά ερεθίσματα μέσα στη μέρα που να με κάνουν να τραγουδάω, όπως μία λέξη που μπορεί να ακούσω και να με παραπέμψει σε ένα κομμάτι, όπως μία μελωδία που θα με ταξιδέψει, αλλά γίνονται όλα αυθόρμητα. Το τραγούδι είναι τρόπος έκφρασης, δεν αποτελεί “αιτιατό” σε μία συγκεκριμένη ενέργεια. Για παράδειγμα, κάτι που συνέβη σχετικά πρόσφατα και με συγκίνησε, είναι όταν νανούρισα ένα μωράκι που δεν ηρεμούσε με τίποτα, τραγουδώντας.

  Θα έρθουν κι άλλα στο μέλλον που θα μας δείχνουν ότι αυτά που κάνεις,  θέτουν ως στόχο να ξεπερνάς τον εαυτό σου;

  Ως άνθρωπος, προσπαθώ μέρα με τη μέρα να γίνομαι μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, να βάζω πιο ψηλά τον πήχη, να διατηρώ τα κεκτημένα μου και να εξελίσσομαι. Είναι λοιπόν σημαντικό για εμένα, κάθετι που κάνω και επιχειρώ, να έχει κάποιο νόημα, κάποιο λόγο. Δεν ξέρω τι θα έρθει στο μέλλον, κανείς δεν ξέρει. Αυτό που μπορώ να πω όμως με σιγουριά είναι πως η ομάδα μου κι εγώ έχουμε όρεξη, φαντασία και προσπαθούμε κάθε φορά για ένα αποτέλεσμα που μας κάνει όλους να αισθανόμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με τη δουλειά μας. Ο στόχος επομένως δεν είναι να ξεπερνάω κάθε φορά τον εαυτό μου, αλλά να παθιάζομαι και να ταυτίζομαι τόσο με αυτό που θέλουμε να κάνουμε, που να μην υπάρχει άλλη επιλογή από το να το κάνω.

  Ως άνθρωπος, προσπαθώ μέρα με τη μέρα να γίνομαι μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου

  Μέσα σε αυτό το διάστημα, έμαθα να με ακούω καλύτερα, επαναπροσδιόρισα σκέψεις και πεποιθήσεις. Σίγουρα, σε επαγγελματικό επίπεδο, κάποια πράγματα έμειναν πίσω, όμως “όλα γίνονται για κάποιο λόγο πάντα”.

  Η αποστολή σου ως καλλιτέχνης, ποια αισθάνεσαι ότι είναι; 

  Αυτό που προσωπικά με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει είναι να αισθάνονται λίγο πιο πολύ οι άνθρωποι μέσα από τη μουσική μας, να μπορώ να μοιράζομαι εκείνη ακριβώς τη στιγμή ένα κοινό συναίσθημα, να βλέπω πως ένα κομμάτι, μία ερμηνεία, μία μελωδία ακουμπάει ευαίσθητες χορδές και οι άνθρωποι αφήνονται, εκφράζονται. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να νιώθω ότι υπάρχει αυτή η αλληλεπίδραση.

  Δε μπορείς να πεις σε κάποιον να είναι “γενναίος”, αν ο ίδιος δεν έχει καταλάβει τη δύναμη που κρύβει μέσα του…

  Άκουσα το τραγούδι σου , πριν δω το βίντεο κλιπ. Με κέρδισε από την πρώτη στιγμή ο ήχος της μουσικής , έπειτα πήρα βαθιά ικανοποίηση ακούγοντας την νεράιδένια φωνή σου  , τέλος παρατηρώντας και τον στίχο,  ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα αυτής της σπουδαίας δουλειάς! Θέλοντας μετά να δω ποια είναι η κοπέλα που ερμηνεύει αυτό το τραγούδι, είδα το video clip παρατηρώντας πρώτα πρώτα, το ξυρισμένο κεφάλι σου. Άλλη μια εκκεντρική εμφάνιση σκέφτηκα . Καθώς όμως συνέχιζα να κοιτάω είδα τόση ενέργεια από εσένα, τέτοιο συναίσθημα , που κατάλαβα αμέσως ότι δεν είναι απλά ένα πολύ ωραία στημένο video clip ούτε μόνο  ο σκοπός να χαρίσεις τα μαλλιά σου. Είδα δύναμη! Πόσο εύκολο είναι λοιπόν να πεις σε κάποιον να είναι γενναίος…; 

  Αρχικά, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα αυτά τα όμορφα λόγια! Το τραγούδι είναι σε στίχους και μουσική της Ευσταθίας, την καταπληκτική ενορχήστρωση έχει κάνει ο Μανόλης Λιανής και η φανταστική ιδέα του Videoclip ανήκει στο Στέφανο Σιταρά. Σε αυτό το σημείο πρέπει να εξηγήσουμε και τη βασική ιδέα πίσω από την οπτικοποίηση του “Ελευθερία”.  Η ιδέα λοιπόν, είναι βασισμένη στο ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε μία διττή φύση: αυτή της περσόνας, του δυνατού όμορφου εαυτού και αυτή του αθώου, πληγωμένου και ευάλωτου πλάσματος που κρύβουμε μέσα μας. Αυτές οι δύο μορφές είναι αλληλένδετες. Μέσα από το Videoclip, παρατηρούμε αυτή τη σχέση μεταξύ του “δυνατού” και του “ευάλωτου”, της περσόνας και της σκιάς, βλέποντας πως πίσω από μία πανοπλία που όλοι υψώνουμε ενίοτε, υπάρχει αυτό το ανασφαλές και φοβισμένο πλάσμα που χρειάζεται την πιο τρυφερή αγκαλιά μας και την αμέριστη αγάπη μας.

  Η γενναιότητα λοιπόν, είναι ίσως αποτέλεσμα αυτής της αγάπης προς τον πιο ευάλωτο εαυτό μας, το φοβισμένο, το νικημένο, αυτόν που αντί να τον βάλουμε απέναντι και να του καταλογίσουμε τι δεν κατάφερε, τον αγκαλιάζουμε, τον ευχαριστούμε και τον προετοιμάζουμε για τα επόμενα, τον συγχωρούμε και προσπαθούμε να του δείξουμε πώς αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πόσες φορές θα πέσεις, αλλά το πόσες θα σηκωθείς. Όταν αποδεχτούμε αυτή ακριβώς την πλευρά μας, γινόμαστε αυτόματα πιο δυνατοί. Δε μπορείς να πεις σε κάποιον να είναι γενναίος, αν ο ίδιος δεν έχει καταλάβει τη δύναμη που κρύβει μέσα του.

  Πίσω από τον φακό στα γυρίσματα του “Ελευθερία”

  Υπάρχει κάτι  που θα σε εμπόδιζε να εκφράσεις το ταλέντο σου στο… έπακρο; 

  Μόνο το ταλέντο δε φτάνει, τουλάχιστον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Χρειάζονται αμέτρητες ώρες προσωπικής και ομαδικής δουλειάς για να νιώσεις ότι ξεκινάς να χτίζεις κάτι γύρω από το όνειρό σου, να γίνεσαι μέρα με τη μέρα λίγο πιο σίγουρος για τον εαυτό σου, να επαναπροσδιορίσεις τα “θέλω” σου, την κατεύθυνση που θες να πάρεις, να εντοπίσεις τις αδυναμίες σου και να τις μετατρέψεις στα πιο δυνατά σου σημεία! Για όλα αυτά πρέπει να προσπαθείς καθημερινά. Δεν ξέρω λοιπόν, αν τελικά υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει έναν άνθρωπο να προσπαθήσει να κατακτήσει κάτι, πέρα από τον ίδιο του τον εαυτό. Φυσικά και δεν είμαι απόλυτη, φυσικά υπάρχει ο παράγοντας “τύχη”, φυσικά υπάρχουν δυσκολίες στην καθημερινότητά μας, απλά αυτό που σκέφτομαι είναι πως τελικά, στο τέλος της ημέρας έχει σημασία να ξέρεις ότι προσπάθησες, να ξέρεις ότι έδωσες κάτι παραπάνω από εχθές και να παίρνεις την ευθύνη για αυτά που εσύ ορίζεις.

  Ανυπομονώ να ανοίξουν όλοι οι χώροι που φιλοξενούν κάθε λογής τέχνη, επομένως και τη μουσική, για να δώσουμε όλη μας την ενέργεια στα live, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε και να αγκαλιαστούμε ξανά και σφιχτά!

  Εσύ από που αντλείς τη δύναμη σου; 

  Προσωπικά, μου αρέσει πάρα πολύ να θέτω στόχους στην καθημερινότητα μου και να τους εκπληρώνω. Αυτό, μέρα με τη μέρα, με κάνει να νιώθω πιο δυνατή, πιο πιστή στον εαυτό μου. Οι δικοί μου άνθρωποι, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι συνεργάτες μου, όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα μου και που χαίρονται ειλικρινά με τη χαρά μου αποτελούν πηγή δύναμης για εμένα! Το να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου, τους προβληματισμούς σου αλλά και το να ακούς πραγματικά, να προσπαθείς να βοηθάς εκείνους που σε εμπιστεύονται και σε αγαπάνε, είναι κάτι που με γεμίζει, με κάνει να νιώθω όμορφα.

  Η περίοδος “κλειδώματος” διήρκεσε πολύ περισσότερο από ό, τι περίμενε κανείς και οι μήνες απομόνωσης στο σπίτι έγιναν οργή και αγανάκτηση . Είδαμε από όλα τα επαγγέλματα, ο χώρος της τέχνης να  έχει πληγεί περισσότερο. Εσένα πόσο σου έχει κοστίσει αυτό σε προσωπικό επίπεδο; Σε τρομάζει που σε κρατάει “δεμένη” αυτή η κατάσταση, την εποχή  που σημειώνει τέτοια επιτυχία το τραγούδι σου ; 

  Βρισκόμαστε σε μία αρκετά δύσκολη συνθήκη. Ο εγκλεισμός σχετίζεται άμεσα και με την αποστέρηση ερεθισμάτων, με την παθητικότητα και με τη νωχελικότητα. Αυτό που προσωπικά διατηρώ, είναι η αισιοδοξία μου. Αυτό που περνάμε, έχει ημερομηνία λήξης και το μόνο που μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε, είναι να χρησιμοποιήσουμε ό, τι ερέθισμα έχουμε, από το Internet, από μία βόλτα στην πόλη, από μία αστεία συζήτηση και να δημιουργήσουμε. Μέσα σε αυτό το διάστημα, έμαθα να με ακούω καλύτερα, επαναπροσδιόρισα σκέψεις και πεποιθήσεις. Σίγουρα, σε επαγγελματικό επίπεδο, κάποια πράγματα έμειναν πίσω, όμως “όλα γίνονται για κάποιο λόγο πάντα”. Έχουν περάσει γύρω στις δέκα μέρες από την κυκλοφορία του “Ελευθερία” και είμαι πολύ χαρούμενη που ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει με έναν τέτοιο τρόπο. Δε με τρομάζει αυτή η κατάσταση, με στεναχωρεί απλά που δε μπορεί να υπάρξει τη δεδομένη στιγμή αυτό το “μοίρασμα” που βιώνουμε στις ζωντανές εμφανίσεις.

  Η Νικολέτα Κωνσταντάκη ξυρίζει το κεφάλι της, για τις ανάγκες των γυρισμάτων του νέου της video clip, περνώντας παράλληλα ένα δυνατό μήνυμα…

  Αγαπημένοι καλλιτέχνες, που ονειρεύεσαι μια συνεργασία μαζί τους;

  Καλλιτεχνικά πρότυπα για μένα, αποτελούν η Χάρις Αλεξίου και η Beth Hart. Οι ερμηνείες αυτών των δύο γυναικών, όσο διαφορετικές και αν είναι οι προσεγγίσεις τους, είναι ονειρεμένες. Στην ελληνική δισκογραφία, υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ, να δω τον τρόπο που σκέφτονται, να αφουγκραστώ ό, τι έχουν να μου πουν, να μάθω από αυτούς και να συνυπάρξω στην ίδια σκηνή, άντρες και γυναίκες.

  Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι;

  Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στούντιο για τη δημιουργία νέων μουσικών ταξιδιών. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που να μας αγγίζει, να μας εμπνέει και να νιώθουμε πως θέλουμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο. Ανυπομονώ να ανοίξουν όλοι οι χώροι που φιλοξενούν κάθε λογής τέχνη, επομένως και τη μουσική, για να δώσουμε όλη μας την ενέργεια στα live, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε και να αγκαλιαστούμε ξανά και σφιχτά!

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ