Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Άρχισε χθές, Δευτέρα 12 Μαΐου, η Εβδομάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο του εμβληματικού έργου Κοιλάδα Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ) με το διακριτικό τίτλο : CRETE VALLEY. H εναρκτήρια εκδήλωση της Ενεργειακής Δομής 4(CEL-4) του έργου πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή των εταίρων, ερευνητών και θεσμικών φορέων που εργάζονται για τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσόρισε τουςσυμμετέχοντες και ευχήθηκε τα καλύτερα δυνατά και άμεσα αποτελέσματα για το νησί.
Τον συντονισμό και τη διοργάνωση της συνάντησης εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης είχε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα Γιώργος Αλεξάκης, ο οποίος στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η Κρήτη στον τομέα της ενέργειας, επισημαίνοντας τη σημασία της ανάπτυξης των τοπικών Ενεργειακών Κοινοτήτων και της αξιοποίησης του υδρογόνου ως στρατηγικό εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση του νησιού.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και συντονιστής του έργου CRETE VALLEY, Μαρίνος Κριτσωτάκης, ηΕιδική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης και στέλεχος του έργου Ερμιόνη Γιαλύτη, , η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων και Ανάπτυξης Συνεργασιών Βασιλική Μαδούλκα, καθώς και τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης Ε.Καργάκη και Μ.Αποστολάκη.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Δρ. Βαγγέλης Μαρινάκης, Επίκουρος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος παρουσίασε το όραμα του έργου Crete Valley και την προστιθέμενη υπεραξία των κοινοτικών έργων πράσινης ενέργειας.
Ο Δρ. Σπύρος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής, Τεχνολογίας Υδρογόνου της EuniceEnergyGroup και Υπεύθυνος του CEL-4, παρουσίασε το μακροπρόθεσμο πλάνο αξιοποίησης του υδρογόνου σε τομείς όπως οι μεταφορές και ο τουρισμός, αναλύοντας και τα βασικά οικονομικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα των σχετικών τεχνολογιών.
O Δρ. Κυριάκος Πανοπούλος, Ερευνητής υδρογόνου στο ΕΚΕΤΑ και Επιστημονικός Σύμβουλος του CEL-4, ανέλυσε τις διαθέσιμες τεχνολογίες και τη μεθοδολογία επιλογής των κατάλληλων τεχνολογιών παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης υδρογόνου.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Solmar Tours και εταίρος του έργου Ιωάννης Χριστοδουλάκης, παρουσίασε τις προκλήσεις και την ετοιμότητα του τομέα τουριστικών μεταφορών για την απανθρακοποίηση μέσω χρήσης υδρογόνου με στόχο την ανάπτυξη πράσινων διαδρόμων στην Κρήτη για την προσφορά πακέτων διακοπών χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.
Ο κ.Wolfgang Haider από το Zentrum für Soziale Innovation (ZSI),παρουσίασε τις στρατηγικές κοινωνικής εμπλοκής του έργου και τα οφέλη που προκύπτουν για τις τοπικές κοινότητες από την ενσωμάτωση πράσινων τεχνολογιών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των εταίρων και τοπικών φορέων, δικτύωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών, αναδεικνύοντας την Κρήτη ως έναν ανερχόμενο κόμβο καινοτομίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας.
Το έργο CRETE VALLEYστοχεύει στη δημιουργία μιας τοπικά αυτόνομης ενεργειακής κοιλάδας που αξιοποιεί πλήρως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ηλεκτρισμό, θερμότητα και καύσιμα, καλύπτοντας τις ανάγκες κατοίκων και επιχειρήσεων των περιοχών εφαρμογής του.
Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να στηρίζει ενεργά πρωτοβουλίες που μετατρέπουν την ενεργειακή μετάβαση σε πράξη, με στόχο έναν βιώσιμο και ανθεκτικό τόπο.