More

  Κρήτη | Ισχυρή συμμαχία Ο.Α.Κ. & Πανεπιστημίου Κρήτης – Τι έχουν στα… σκαριά

  Κατατέθηκε χθες από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης η πρόταση για τη μελέτη – κατασκευή του έργου στατικής ενίσχυσης του κτιρίου του πανεπιστημίου Κρήτης που βρίσκεται στην οδό Δημητράκακη.

  Από τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός Παιδείας είχε υπογράψει απόφαση που αφορούσε στην πρόθεση χρηματοδότησης του υπουργείου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στον άξονα «Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός υποδομών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του έργου» με τίτλο «Στατική ενίσχυση και νέα διαρρύθμιση του κτηρίου του πανεπιστημίου Κρήτης επί της οδού Δημητρακάκη 17 στο Ρέθυμνο», με τη διαδικασία της συγχρόνου μελέτης και εκτέλεσης (κατασκευής), καθώς συντρέχουν λόγοι προάσπισης της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας της δημόσιας περιουσίας. Η χρηματοδότηση αφορά το ποσό των 3,305.472 ευρώ, όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά.

  Πρόκειται για ένα κτήριο στο οποίο σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες της περιφέρειας και του δήμου Ρεθύμνης το οποίο αντιμετωπίζει στατικά προβλήματα και χρήζει βελτίωσης και αποκατάστασης.

  Το υπουργείο Παιδείας καλούσε το πανεπιστήμιο και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να υποβάλλουν προτάσεις προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του υπουργείου.

  Οι προτάσεις κατατέθηκαν χθες και πλέον αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις από το υπουργείο, προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί και να ξεκινήσουν οι εργασίες σε δύο περίπου χρόνια και αφού ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

  Μέχρι τότε (δηλαδή μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες) οι υπηρεσίες της περιφέρειας και του δήμου θα εξακολουθούν να στεγάζονται στους χώρους.

  Το κτίριο αφού ενισχυθεί στατικά και αποκατασταθεί θα μισθωθεί από το πανεπιστήμιο Κρήτης για να αξιοποιηθεί για εμπορική χρήση.

  Σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρύτανης Οικονομικών και υποδομών Κωνσταντίνος Σπανουδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΟΑΚ Θοδωρή Νίνο, τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Παπαδογιάννη και το  σύνολο των στελεχών του ΟΑΚ για την πρόταση που ετοίμασαν και κατέθεσαν στο υπουργείο.

  Μεταξύ άλλων ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε: «Είμαι πανευτυχής, γιατί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) για λογαριασμό του πανεπιστημίου Κρήτης κατέθεσε την πρόταση στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να χορηγηθεί η χρηματοδότηση και να εκδοθεί η λεγόμενη «ΣΑΝΑ», δηλαδή ο χρηματοδοτικός κωδικός του έργου. Η πρόταση που κατέθεσε ο ΟΑΚ είναι μελέτη και κατασκευή και αφορά το σύνολο του έργου για την στατική ενίσχυση και αποκατάσταση του κτιρίου της οδού Δημητρακάκη. Επομένως τώρα το υπουργείο Παιδείας πρέπει να ελέγξει τα στοιχεία που υποβάλλαμε και εάν τα εγκρίνει θα προωθήσει τον φάκελο του έργου στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να εκδοθεί η ΣΑΝΑ. Εμείς παράλληλα θα πρέπει να υποβάλλουμε την προγραμματική σύμβαση του πανεπιστημίου με τον ΟΑΚ, στο ελεγκτικό συνέδριο. Είχε προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού που ενέκρινε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και την υποβολή της πρότασης. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θοδωρή Νίνο για την άριστη συνεργασία, τον διευθύνοντα σύμβουλο Αριστείδη Παπαδογιάννη, καθώς και όλα τα στελέχη του ΟΑΚ για την πολύ καλή συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση που έχουν δείξει. Μιλάμε για ολική, ριζική ανακαίνιση του κτιρίου – πρακτικά θα κατεδαφιστεί όλο εκτός από τις κολώνες -, την ενεργειακή του αναβάθμιση και τη νέα του διαρρύθμιση. Αυτήν τη στιγμή κάνουμε τις ενέργειες ώστε τα κεφάλαια που καταρχήν το υπουργείο δήλωσε ότι είναι έτοιμο να μας διαθέσει, να περιέλθουν όντως στον ΟΑΚ για λογαριασμό του πανεπιστημίου Κρήτης.

  Τα τεύχη δημοπράτησης προβλέπουν τις χρήσεις του κτιρίου, που θα είναι εμπορικές κυρίως χρήσεις. Το πανεπιστήμιο θα το μισθώσει το κτίριο και αναμένουμε σημαντικά και επαναλαμβανόμενα έσοδα από το κτίριο αυτό, πέραν βεβαίως της κατακόρυφης αύξησης της αξίας της περιουσίας του πανεπιστημίου. Οι χρήσεις του θα παραμείνουν ίδιες, εμπορικές και διοικητικές. Αυτό το τονίζω, ό,τι ήταν αυτό θα παραμείνει» και κατέληξε λέγοντας ότι: «Θεωρούμε ότι το έργο στην πράξη, μετά τους διαγωνισμούς, την εκπόνηση των μελετών και την έκδοση των αδειών θα ξεκινήσει σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα. Στο διάστημα αυτό οι υπηρεσίες που είναι ήδη στεγασμένες εκεί θα συνεχίσουν να στεγάζονται, αυτά τα δύο χρόνια που θα γίνονται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι διαδικασίες είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότης που θα κάνουμε τις ενέργειες σήμερα για αυτό, στη συνέχεια η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, η διακήρυξη του έργου, η ανάθεσή του, η υπογραφή της σύμβασης, η εκπόνηση των μελετών, η έκδοση των αδειών και η έναρξη των έργων».

  Σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη είναι πιθανό το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν μικρές παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες στο κτίριο για τη συντήρησή του, έως ότου ξεκινήσει το μεγάλο έργο.

  Πηγή: Ρεθεμνιώτικα Νέα 

  Διαβάστε ακόμη: Master plan για την ενιαία διαχείριση των νερών στην Κρήτη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) 

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ