Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο οποίος αναφέρεται σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας:
Ελληνοτουρκικά
Ως προς τα Ελληνοτουρκικά δεν είναι τωρινά τα θέματα – η Κύπρος είναι υπό κατάληψη από 1974, θεωρία γκρίζων ζωνών από το 1996. Δεν άλλαξε δραματικά στάση η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας προβλήθηκε με πιο έντονο τρόπο. Η Ελλάδα αντέδρασε
Προσδοκώ πάντα σε ήρεμα νερά και καλές σχέσεις με την Τουρκία – ως έναν βαθμό το έχουμε πετύχει τα τελευταία 2 χρόνια. Αν η Τουρκία δεν αποστεί από κεντρικούς πυλώνες της Γαλάζιας Πατρίδας (γκρίζες ζώνες) δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα πετύχουμε μία συνολική λύση.
Αμιγώς περιβαλλοντική η ανακοίνωση των θαλάσσιων πάρκων – τέτοιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να αγκαλιάζονται. Η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία θέματα κυριαρχίας. Δεν υφίσταται ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία.
Η κυβέρνηση ακολουθεί ενεργητική πολιτική – έχουμε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών.
Στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά – να έχω εγώ τις πρωτοβουλίες των κινήσεων. Αντιπαρέρχομαι τη θεωρία της ακινησίας.
Μεταξύ 2004-2009 δεν ανελήφθη σημαντική πρωτοβουλία στα ελληνοτουρκικά. Είναι εύκολη η διπλωματία του Twitter. Να είναι λίγο πιο προσεκτικοί όσοι έχουν ασκήσει εξωτερική πολιτική στο παρελθόν.
Λιβύη:
Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το πάει προς κύρωση με το να κυρώνεται έχει μια απόσταση. Η Λιβύη είναι μια χώρα μοιρασμένη στη μέση – είναι μια χώρα πρακτικά σε ένα εμφύλιο, η οποιαδήποτε συνεννόηση δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει σχέσεις και με τις δύο πλευρές. Εμείς προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει δικαιώματα – για παράδειγμα η Chevron συνομιλεί μαζί μας, όχι με τη Λιβύη. Πρόκειται για ένα δημιούργημα της Τουρκίας που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας ανέκαθεν επιχειρούσε να έχει επαφές και με τις δύο πλευρές της Λιβύης.
Η Ελλάδα απέναντι στη Λιβύη, σε μία δύσκολη εξίσωση, έχει την Ε.Ε. στο πλευρό της κι έχει στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ. Η Λιβύη να διαλέξει αν θέλει την Ελλάδα που είναι πόρτα της Ε.Ε. ή αν θέλει την Τουρκία.
Η Ελλάδα έχει διαχειριστεί και άλλες φορές μεταναστευτικές κρίσεις – εμποδίσαμε οργανωμένες εισβολές μεταναστών. Η πολιτική της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό έχει αλλάξει.
Πήραμε δύσκολη απόφαση αναστολής εξέτασης ασύλου μεταναστών από τη βόρεια Αφρική για να στείλουμε μήνυμα σε διακινητές και τους πελάτες του, ότι η άφιξη στην Ελλάδα δεν ισοδυναμεί με μία εύκολη είσοδο της Ε.Ε. Τι προτείνει κάποιος άλλος; Να βουλιάξουμε τις βάρκες; Υπάρχει μια απόσταση του να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις.
Η χώρα δεν ωφελήθηκε από μία πολιτική μακάριας ακινησίας.
Σε ερώτηση για την κριτική που ασκήθηκε για τη φράση «κατάσταση πολιορκίας» και «αντικατάσταση πληθυσμού», απάντησε: Η χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί μία μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να την αποτρέψουμε.
Τα έργα με το καλώδιο θα ξεκινήσουν όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι κατάλληλες.
kathimerini