More

    Μαθητής Γυμνασίου αναβίωσε μυθική εφεύρεση του Αρχιμήδη – Πώς τα κατάφερε

    Ένας 13χρονος Καναδός κατάφερε να αναπαραστήσει τα φονικά κάτοπτρα που έκαιγαν τα ρωμαϊκά πλοία στην πολιορκία των Συρακουσών

    Πριν από πολλά χρόνια ο πολυμήχανος Αρχιμήδης σχεδίασε την «ακτίνα θανάτου», ένα όπλο που αξιοποιούσε τις ακτίνες του ήλιου προκειμένου να αποτεφρώνει τα εχθρικά πλοία. Αναπτύχθηκε δε εναντίον του ρωμαϊκού ναυτικού με θανατηφόρες συνέπειες. Οι ερευνητές όμως δεν ξεκαθάρισαν ποτέ αν αυτό το όπλο υπήρξε πραγματικά.

    Σύμφωνα με το Business Insider, ένας 13χρονος μαθητής από το Οντάριο του Καναδά θέλησε να αποδείξει ότι η αποκαλούμενη «ακτίνα θανάτου», που σχεδιάστηκε πριν από 2.000 χρόνια, θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει. Για να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης, ο 12χρονς μαθητής Brenden Sener κατασκεύασε μια αναβαθμισμένη εκδοχή του και τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδέα λειτουργεί και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μάχη.

    Σημειώνεται δε ότι η αρχική ακτίνα θανάτου χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Ρωμαίων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Συρακουσών, η οποία διήρκεσε από το 213 έως το 212 π.Χ.. Την ώρα που τα πολεμικά πλοία έπλεαν εναντίον της ελληνικής αποικίας στο νησί της Σικελίας, οι υπερασπιστές της στράφηκαν στις εφευρέσεις του Αρχιμήδη για να κατορθώσουν να κρατήσουν τον εχθρό μακριά.

    Πώς ο μαθητής απέδειξε το πείραμα του Αρχιμήδη
    Ο Sener είχε σίγουρα περισσότερο χρόνο από τον Αρχιμήδη, καθώς δεν είχε εχθρούς να σκοτώσει. Έτσι έστησε μια επιτραπέζια έκδοση της αρχαίας ακτίνας θανάτου, χρησιμοποιώντας μια σειρά από κοίλους καθρέφτες και λαμπτήρες γραφείου LED.

    Διαπίστωσε ότι όταν χρησιμοποιούσε τους ανακλαστήρες (κάτοπτρα) για να εστιάσει μια πηγή θερμότητας 50 Watt σε ένα κομμάτι χαρτόνι, η θερμοκρασία του στόχου μπορούσε να αυξηθεί κατά 2°C με κάθε πρόσθετο καθρέφτη, μέχρι συνολικά τρεις καθρέφτες. Όμως η προσθήκη ενός τέταρτου κατόπτρου προκάλεσε στη συνέχεια μια απότομη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 8°C.

    Όταν επανέλαβε το πείραμα χρησιμοποιώντας μια λάμπα 100 Watt, διαπίστωσε ότι “η αλλαγή της θερμοκρασίας με κάθε καθρέφτη ήταν 4°C μέχρι 3 καθρέφτες και επιπλέον 10°C [με τον 4ο καθρέφτη”. “Με βάση τα πειραματικά μου ευρήματα, συμφωνώ με την ομάδα του ΜΙΤ και πιστεύω ότι με μια αρκετά ισχυρή πηγή θερμότητας και μεγαλύτερα, πολλαπλά κάτοπτρα, όλα εστιασμένα σε τέλεια γωνία, η καύση θα μπορούσε να είναι δυνατή”, γράφει ο νεαρός συγγραφέας της μελέτης.

    Τελικά, καταλήγει έτσι στο συμπέρασμα ότι “οι ιστορικές περιγραφές για τη χρήση της Ακτίνας Θανάτου στις αρχαίες Συρακούσες είναι αληθοφανείς. Ωστόσο δεν έχουν βρεθεί αρχαιολογικά στοιχεία που να τεκμηριώνoυν την Ακτίνα Θανάτου του Αρχιμήδη, εκτός από αυτά που καταγράφονται στα βιβλία των αρχαίων φιλοσόφων”.

    Μαθητής Γυμνασίου απέδειξε ξανά το πείραμα του Αρχιμήδη με την ακτίνα θανάτου

    H πειραματική συσκευή του Brenden Sener: 1) Υπέρυθρο θερμόμετρο, 2) Σφιγκτήρες, 3) Λαμπτήρες θέρμανσης (50W, 100W), 4) Κοίλα κάτοπτρα (τέσσερα), 5) Χαρτί-στόχος, 6) Βάση για το θερμόμετρο, 7) Χρονοδιακόπτης 3 λεπτών (Φωτό: csfjournal.com).

    Οι εφευρέσεις του Αρχιμήδη και οι προσπάθειες αναπαράστασης
    Μεταξύ των θαυμάσιων μηχανών που φημολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν είναι το περίφημο «Νύχι του Αρχιμήδη» (σ.σ. η αλλιώς το «σιδερένιο χέρι», το οποίο υποτίθεται ότι σήκωνε τα ρωμαϊκά πλοία από το νερό πριν τα ξαναρίξει μέσα από μεγάλο ύψος.

    Σύμφωνα με πηγές από τον Έλληνα ιστορικό Λουκιανό, ο Αρχιμήδης τοποθέτησε επίσης καθρέφτες κατά μήκος του κόλπου των Συρακουσών προκειμένου να εστιάζει τις ακτίνες του ήλιου στα πλοία του εχθρού, προκαλώντας ανάφλεξη.

    Ενώ ορισμένοι μελετητές – συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Γάλλου φιλοσόφου Ρενέ Ντεκάρτ – έχουν απορρίψει την όλη ιδέα ως μυθοπλασία, άλλοι έχουν προσπαθήσει να αναδημιουργήσουν το όπλο με ικανοποιητική επιτυχία.

    Το 2005, για παράδειγμα, μια ομάδα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) διαπίστωσε ότι ο σχεδιασμός του Αρχιμήδη μπορούσε να βάλει φωτιά σε ένα πλοίο σε μόλις 11 λεπτά.

    Δείτε το βίντεο

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ