Ομόφυλα ζευγάρια

Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Ο υπουργός Θάνος Πλεύρης υπερασπίστηκε σθεναρά τη ρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε «απολύτως σταθμισμένη» και βασισμένη στο μοντέλο του Έβρου του 2020

Υπό το βάρος των αυξημένων ροών από τη Βόρεια Αφρική και με φόντο την κυβερνητική δέσμευση για αποτροπή της «εισβολής παράνομων μεταναστών», ψηφίζεται τώρα στην Ολομέλεια της Βουλής η επίμαχη τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την οποία προβλέπεται τρίμηνη αναστολή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου για όσους εισέρχονται παρανόμως στη χώρα δια θαλάσσης από τη Λιβύη και τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.

Ο υπουργός Θάνος Πλεύρης υπερασπίστηκε σθεναρά τη ρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε «απολύτως σταθμισμένη» και βασισμένη στο μοντέλο του Έβρου του 2020. Ανέφερε πως η Κομισιόν είναι ενήμερη και δεν φέρει αντιρρήσεις, ενώ υποστήριξε πως δεν ενεργοποιείται το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ. Επιτέθηκε δε στο ΠΑΣΟΚ για στάση διγλωσσίας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι ενώ κρίνει την τροπολογία αντισυνταγματική, επιλέγει να ψηφίσει «παρών». «Είναι καταπληκτικό αυτό που κάνει. Εάν θεωρείς ότι κάτι είναι αντισυνταγματικό, τότε το καταψηφίζεις, δεν δηλώνεις “παρών”», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στα νησιά και τις μεγάλες πόλεις, αναρωτήθηκε ρητορικά εάν η αντιπολίτευση επιθυμεί «να κυκλοφορούν ελεύθεροι στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Κυψέλη και την Ομόνοια». Ανέφερε ότι μόνο το τελευταίο διάστημα φτάνουν πάνω από χίλια άτομα ημερησίως, ενώ υπερασπίστηκε τη λογική της προληπτικής αποτροπής, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «περιμένουν στις ακτές της Λιβύης 3 εκατομμύρια κόσμος».

Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε επίσης ότι τα προφίλ των αφιχθέντων δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες ανθρωπιστικής προστασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τους 507 του Λαυρίου, οι 495 είναι άνδρες και 16 γυναίκες, τέλος παραμύθι με τις μωρομάνες». Υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση δημιουργίας νέων «Μοριών», σημειώνοντας ότι από τις 229.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου που παρέλαβε η κυβέρνηση το 2019, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 29.000.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μακάριος Λαζαρίδης έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» και πιθανό «υβριδικό πόλεμο», διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να ξαναζήσει η χώρα εικόνες Ειδομένης και Μόριας. «Ανθρωπιστές εσείς, δήθεν ακροδεξιοί εμείς. Σαν δεν ντρέπεστε!» είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της Αριστεράς.

Η τροπολογία προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα, παραβίαση διεθνών συνθηκών και θεσμικό ρατσισμό. Η Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε με ψηφοφορία δια εγέρσεως. Ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά την υποστήριξαν, με τον Παύλο Χρηστίδη να κάνει λόγο για «ρύθμιση που εξυπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες» και εισάγει «ακροδεξιά ρητορική για να αλλάξει η ατζέντα».

Σε υψηλούς τόνους η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την τροπολογία «αντισυνταγματική, ρατσιστική, ανατριχιαστική και απολίτιστη», κάνοντας λόγο για «εφιαλτική μετάπτωση της Δημοκρατίας σε ολοκληρωτικό καθεστώς». Επικρίνοντας προσωπικά τον Θάνο Πλεύρη, δήλωσε πως «θέλει αίμα και νεκρούς στα σύνορα», ενώ συγκρούστηκε με τη Χριστίνα Αλεξοπούλου της ΝΔ όταν, με αφορμή τη ρύθμιση, σχολίασε: «Έτσι ξεκίνησε και ο Χίτλερ». Η βουλευτής της ΝΔ ζήτησε την παρέμβαση του προεδρείου, λέγοντας πως «δεν γίνεται να μας λέει χιτλερικούς!».

Ο Γιώργος Ψυχογιός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «θεσμικό ρατσισμό» και παράνομες πρακτικές που εκθέτουν τη χώρα, ενώ η Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ δήλωσε πως «η άγρια, απάνθρωπη και ρατσιστική τροπολογία παραβιάζει τη Διεθνή Συνθήκη της Γενεύης». Η Πέτη Πέρκα από τη Νέα Αριστερά έκανε λόγο για «κραυγαλέα οπισθοδρόμηση» και τόνισε πως η Κρήτη δεν χρειάζεται «νέες Αμυγδαλέζες αλλά θεσμούς ένταξης, δομές φιλοξενίας, ανθρωπιά και δικαιοσύνη».

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, ο Κώστας Χήτας παραδέχθηκε ότι η ρύθμιση αποτελεί «μισό βήμα», ωστόσο δήλωσε πως το κόμμα του θα την υπερψηφίσει. Την ίδια στάση κράτησε και στην αίθουσα, επισημαίνοντας πως, παρά τον επικοινωνιακό της χαρακτήρα, η ρύθμιση «θα γίνει».

 ethnos.gr