Παίρνουμε τα αμύγδαλα και τα περνάμε για 1-2 λεπτά από ένα αντικολλητικό τηγάνι για να απελευθερωθούν τα έλαια τους.
Στη συνέχεια, αφού κρυώσουν λίγο μαζί με το παξιμάδι τα χτυπάμε στο multi.
Προσθέτουμε και την κανέλα και τελευταία τη ζάχαρη.
Αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Λιώνουμε τα δύο είδη από το βούτυρο μας και ξεκινάμε να βουτυρώνουμε τα φύλλα μας.
Αρχικά, τοποθετούμε στο κάτω μέρος του ταψιού μας 5 φύλλα (αλείφοντας καλά καλά μεταξύ τους).
Πασπαλίζουμε λίγο από το μείγμα και προσθέτουμε από πάνω το επόμενο φύλλο μας σουρώνοντας το ελαφρά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση μας.
Για το τέλος, αφήνουμε 3-4 φύλλα (αφού ξανά τα βουτυρώσουμε καλά καλά).
Χαράσσουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι τοποθετώντας το σχεδόν μέχρι κάτω, βρέχουμε ελαφρώς με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (τοποθετώντας το ταψί μας στη μέση περίπου) στους 160 βαθμούς για 40-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο μας).
Όση ώρα είναι στο φούρνο φτιάχνουμε το σιρόπι (ρίχνουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει, συνεχίζουμε για πέντε λεπτά).
Όταν ο μπακλαβάς μας ετοιμαστεί τον σιροπιάζουμε (ζεστό γλυκό, χλιαρό προς κρύο σιρόπι).
Αφήνουμε για κάποιες ώρες να “τραβήξει” το σιρόπι και σερβίρουμε. Την επομένη μέρα είναι ακόμα καλύτερος.
Υλικά
400 γρ φύλλο Βηρυτού
70 γρ βούτυρο γάλακτος
70 γρ βούτυρο αγελάδας
100 γρ παξιμάδι κρίθινο
300 γρ αμύγδαλο ωμό
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
Για το σιρόπι:
300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
200 ml νερό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας




