More

  Νίκος Φλέκας: Ποτέ δεν περίμενα ότι ο «Γαλανόλευκος Φάρος» θ’ αφήσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές ένα μουσείο! Αυτό που θα γίνει στον Φλοίσβο, είναι η καταξίωση μας…

  Γράφει ο Θανάσης Παινεσάκης 

  Πως ξεκίνησε η δημιουργία του «Γαλανόλευκου Φάρου»;

  Ο «Γαλανόλευκου Φάρος» ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου 2004 στο Οπόρτο! Την ημέρα του ημιτελικού με την Τσεχία. Τότε έφυγε ένα τσάρτερ από τα Χανιά  και αποφασίσαμε αυτοί που πήγαιναν – και αρκετοί που είχαν μείνει πίσω [Σπυριδάκης-Ντουντουνάκης] να κάνουμε έναν σύλλογο Φίλων της Εθνικής Ελλάδος με έδρα τα Χανιά…Το 2008 έγινε Πανελλήνιος και το 2012 Παγκόσμιος,  με αντιπροέδρους σε όλα τα μέρη της Ελλάδος  αλλά και σε πολλά μέρη της γης. Ένας σύλλογος με 7.000 μέλη. Ένας σύλλογος που αντέχει και στις δύσκολες στιγμές της Εθνικής μας. Ένας σύλλογος που όταν μπορεί ακολουθεί και την ομάδα της Εθνικής μπάσκετ!

  Μια πορεία δίπλα στους διεθνείς μας, σε κάθε μέρος της γης…

  Πίστευες ότι κάποια χρόνια μετά, η ιδέα αυτή θα έχει μετεξελιχθεί στη μορφή που έχει σήμερα;

  Όταν ξεκίνησε ως σύλλογος Χανίων, φυσικά και δεν περιμέναμε ότι θα εξελιχθούμε σ’ έναν παγκόσμιο σύλλογο! Ποτέ δεν περιμέναμε ότι όλοι οι Έλληνες απ’  όλα τα μέρη της γης θα απευθυνόταν σ’ εμάς και θα θέλανε εισιτήρια στην κερκίδα του «ΦΑΡΟΥ». Αλλά όλα αυτά είναι μια σταθερή πορεία εδώ και 17 χρόνια… Μια πορεία που έχει δημιουργήσει την οικογενειακή κερκίδα του «ΦΑΡΟΥ» που δύναμη της είναι μόνο η φωνή της, η τρομπέτα της και τα τύμπανα μας. Μια πορεία δίπλα στους διεθνείς μας σε κάθε μέρος της γης. Μια πορεία που για εμάς το να τραγουδάμε τον Εθνικό μας ύμνο και να σηκώνουμε την τεράστια Ελληνική σημαία,  σε κάθε γήπεδο είναι το μέγιστο που μπορούμε να κάνουμε για την Εθνική της πατρίδας μας.

  “Το 2014 στην Βραζιλία, αναγκάστηκα να πάρω δάνειο από την γυναίκα μου για την παραμονή ενός πυρήνα Ελλήνων φίλαθλων για τον επόμενο αγώνα με την Κόστα Ρίκα. Ακόμα της τα χρωστάω” 

  Από την αγάπη για μια ομάδα στην προκειμένη περίπτωση την Εθνική Ελλάδος, πως περνάμε στην δημιουργία ενός μουσειακού χώρου;

  Το μεγαλύτερο επίτευγμα μας, το Μουσείο της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου, που έχουμε την τιμή να το έχουμε στα Χανιά, και να βρίσκεται από τον Μάρτιο  του 2018 στην πρώτη θέση όλων του Νομού Χανίων, το τέταρτο μουσείο της χώρας πίσω από την Ακρόπολη και τα Αρχαιολογικά  Μουσεία Ηρακλείου και Αθήνας,  και το δεύτερο αξιοθέατο όλης της ΚΡΗΤΗΣ – μέσα από 2090 δραστηριότητες – βάση του TRIPADVISOR. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά έχει δοθεί αγάπη-χρήμα-κόπος και φυσικά ατέλειωτες ώρες στο… σπίτι μας που λέγεται ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ένα μουσείο που ανήκει σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους που αγαπάνε την Εθνική μας κα φυσικά σε όλους τους Έλληνες διεθνείς που έχουν φορέσει την γαλανόλευκη φανέλα με το Εθνόσημο.

  Το να βρίσκεσαι 17 χρόνια δίπλα στην Εθνική είναι άθλος…

  Όλα ξεκίνησαν πριν από 12 χρόνια όταν πήρα μια φανέλα – δεν μπορώ να θυμηθώ από ποιον Έλληνα διεθνή – και μετά μπήκε το μικρόβιο του να ζητάω από τους ποδοσφαιριστές διάφορα αντικείμενα. Όταν φτιάχτηκε πριν από οχτώ χρόνια στην Τσουδερών 40  – είναι ο τρίτος διαφορετικός χώρος που έχουμε πάει το μουσείο στα Χανιά –  είχε 200 εκθέματα… Τώρα που μιλάμε, έχει ξεπεράσει τις 2000! Ένα μεγάλο μέρος των εκθεμάτων,  είναι προσφορές από τους Έλληνες διεθνείς, αλλά είναι και πάρα πολλά  και τα χρήματα που έχουμε βάλει,  για να αγοράσουμε διάφορα άλλα  αντικείμενα που εκθέτουμε. Ένα μουσείο που η είσοδος είναι ελεύθερη προς όλους, ένα μουσείο που το έχουν επισκεφτεί πάνω από 300 Έλληνες διεθνείς, που έχουν έρθει όλες οι ομάδες της Ελλάδος, Ακαδημίες, λύκεια που έρχονται διακοπές στα Χανιά, σχολεία των Χανίων και φυσικά το καλοκαίρι,  κόσμος απ’ όλα τα μέρη της γης , διαθέτουμε στην συλλογή μας πάνω από 400 φανέλες ξένων Εθνικών ομάδων.  Ένα μουσείο που όποιος και να μπει, από όποιο μέρος του κόσμου και αν είναι θα του κάνουμε ξενάγηση και τα παιδιά θα μπορέσουν να φορέσουν οποία φανέλα θέλουν και να βγάλουν φωτογραφία με το κύπελλο του EURO.

   

  Ως σύλλογος έχουμε βάλει πάνω από τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, για εκθέματα!

   

  Πως καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες σήμερα το μουσείο του Γαλανόλευκου;

  Δυστυχώς όταν λέμε λειτουργικές ανάγκες δεν είναι μόνο αυτά που φαίνονται, αλλά και αυτά που δεν φαίνονται. Καταρχήν,  το μουσείο είναι ανοιχτό από τις 10 το πρωί έως και της 7 το απόγευμα, εκτός Κυριακής που παραμένει κλειστό. Αυτά που δεν φαίνονται είναι αυτά που αγοράζουμε, γιατί ο συλλέκτης δεν σταματάει ποτέ και δυστυχώς οι τιμές είναι αναλόγως το είδος. Υπολογίζουμε ότι ως σύλλογος έχουμε βάλει πάνω από τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, για εκθέματα.

  Έχουμε φτιάξει ένα σύλλογο,  που σε όλα τα μέρη του κόσμου μας χειροκροτούν, όλη η Ελλάδα θέλει να έρθει στα Χανιά,  για να δει το μουσείο από κοντά.

  Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συνάντησε το όλο εγχείρημα αυτής της προσπάθειας;

  Έχουμε δυο θέματα! Το πρώτο: Να ακολουθείς την Εθνική παντού! Απίστευτα δύσκολο γιατί πρέπει να εξασφαλίσεις τα εισιτήρια που θα χρειαστείς, να διοργανώσεις εκδρομή για το εξωτερικό, να εξυπηρετήσεις τους Έλληνες φιλάθλους που έρχονται από όλα τα μέρη της γης και θέλουν να βρεθούν στην κερκίδα του ΦΑΡΟΥ, να μην δημιουργήσεις κανένα έκτροπο στην κερκίδα, να προλάβεις τις δύσκολες καταστάσεις που μπορούν να δημιουργηθούν στην κερκίδα… Στα εντός έδρας που γίνονται στην Αθήνα για τους περισσοτέρους από εμάς και αυτά είναι ένα μεγάλο ταξίδι που πρέπει να λείψουμε από το σπίτι μας για πολλές μέρες. Και φυσικά το να βρίσκεσαι 17 χρόνια δίπλα στην Εθνική είναι άθλος για ένα πανελλήνιο σύλλογο που είναι στην επαρχία και το μοναδικό σύλλογο φίλων Εθνικής Ελλάδος,  αναγνωρισμένο από την ΕΠΟ εδώ και 5 χρόνια. Το δεύτερο: Η δημιουργία αυτή κάθε αυτή, του μουσείου.  Ποτέ δεν περίμενα ότι ο «Γαλανόλευκος Φάρος»θ’ αφήσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές ένα μουσείο! Ένα μουσείο που μέσα στις δυο αίθουσες του,  θα έχει απίστευτη ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου και πλέον το εξοπλίζουμε με την ιστορία των φανελών και από άλλες Εθνικές ομάδες. Ένα μουσείο που οι επισκέπτες του,  απ’ όλα τα μέρη της γης,  όταν έρχονται στα Χανιά, εντυπωσιάζονται από τα εκθέματα. Όλες οι ελεύθερες μου ώρες είναι μέσα εκεί, αλλά τα συναισθήματα που παίρνω είναι μοναδικά. Ένα μουσείο που πλέον πρέπει να φύγει από εκεί που είναι σήμερα [στην οδό ΤΣΟΥΔΕΡΩΝ 40] γιατί δεν μπορεί ο συγκεκριμένος χώρος να υποστηρίξει τα εκθέματα που έχει.

  Οι Χανιώτες θεωρείς πως έχουν καταλάβει τη σημαντικότητα του μουσείου της Εθνικής στα Χανιά;  Πολλοί για παράδειγμα ίσως να μην γνωρίζουν πως είναι μέσα στους μουσειακούς χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο νησί…

  Αυτά που μπορούμε να κάνουμε ως «Γαλανόλευκος Φάρος» τα έχουμε κάνει. Μην ξεχνάμε ότι το μουσείο είναι σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων. Τώρα εάν δεν υπάρχει στους χάρτες, στα ενημερωτικά φυλλάδια, εάν δεν υπάρχουν πινακίδες που να λέει που είναι, αν δεν του έχουν δώσει την απαραίτητη προβολή, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Οι προτάσεις που έχουμε για να φύγει για πάντα από τα ΧΑΝΙΑ είναι πολλές… Από τους Δήμους Ελληνικού, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, έρχονται συνέχεια σχετικές προτάσεις! Πιστεύω  όμως ότι θα τα καταφέρουμε με τον Δήμο Χανίων,  να το πάμε σε καινούργιο χώρο. Ξαναλέω όμως δημόσια κάτι:  είναι το πρώτο αξιοθέατο του νομού Χανίων βάση του TRIPADVISOR! Τίποτα άλλο και όποιος κατάλαβε…, κατάλαβε!

  « Το μουσείο πρέπει να φύγει από εκεί που είναι σήμερα – στην οδό ΤΣΟΥΔΕΡΩΝ 40 – γιατί δεν μπορεί ο συγκεκριμένος χώρος να υποστηρίξει τα εκθέματα που έχει»

  Μοιράσου μαζί μας μια έντονη – ιδιαίτερη στιγμή που έχεις ζήσει σε κάποιο από τα ταξίδια σου…;

  Τόσες πολλές, τι να πρωτοθυμηθώ… EURO 2004 ,Αφρική 2010, Πολωνία 2012, Βραζιλία  2014,Ισραήλ 2011, Ρουμανία 2013, Ουκρανία 2009… Είναι τόσες πολλές!  Θα σου πω αυτή όμως που μου κόστισε είκοσι χιλιάδες  ευρώ και αυτή είναι η νίκη πρόκριση της Εθνικής μας απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού το 2014 στην Βραζιλία. Αναγκάστηκα να πάρω δάνειο από την γυναίκα μου για την παραμονή ενός πυρήνα Ελλήνων φίλαθλων για τον επόμενο αγώνα με την Κόστα Ρίκα. Αυτά τα χρήματα ήταν να μας τα δώσει η τότε διοίκηση της ΕΠΟ αλλά δυστυχώς δεν κράτησε τον λόγο της, με αποτέλεσμα να τα χρωστάω ακόμα στην γυναίκα μου! Τουλάχιστον έζησα από κοντά την πρόκριση της Εθνικής μας για πρώτη φορά στους «16» του world cup…  Φυσικά όλο το EURO 2004… Το να είσαι μέσα στο γήπεδο την στιγμή που η Εθνική Ελλάδος γίνεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης, …δεν μπορεί ποτέ να ξεχαστεί από την μνήμη μου, το να βλέπεις τους Έλληνες διεθνείς  να κάνουν βόλτα με το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στο χορτάρι του γηπέδου της Λισαβώνας,  είναι η ύψιστη στιγμή για μένα… Το να βρίσκεσαι επίσης  στην Αφρική και να βλέπεις την πρώτη νίκη της Ελλάδος σε world cup, την πρώτη φορά που βάζει γκολ σε Μundial με την Νιγηρία! Μπορώ να γράψω ένα βιβλίο με τα απίστευτα χρόνια που έχω περάσει με την ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ.

   

  Όποιος έχει κάτι να πει, να το πει μπροστά μου και όχι πίσω από την πλάτη μου…

   

  Έχεις δεχθεί και κακοπροαίρετη κριτική. Τι απαντάς σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν πως «ο Φλέκας κάνει το… κομμάτι του»;

  Όποιος δεν έχει μπει μέσα στο μουσείο, όποιος  δεν έχει ακολουθήσει το «ΦΑΡΟ» στις κερκίδες των γηπέδων όλης της γης, όποιος δεν με γνωρίζει από κοντά, μπορεί να πει ότι θέλει… Αλλά αυτά που λέει ο «χ» και ο «ψ»,  θα ήθελα να τα πει μπροστά μου και όχι πίσω από την πλάτη μου, για να μπορώ να του απαντήσω και να του δείξω τι έχουμε κάνει αυτά τα 17 χρόνια.

  “Αυτό που θα γίνει στον Φλοίσβο στο Παλαιό Φάληρο από τις 16 έως τις 25 Μαρτίου,  θα είναι η καταξίωση του «ΦΑΡΟΥ» και του «Μουσείου» μας…”

  Αυτό που κάνω είναι αγάπη για την γαλανόλευκη φανέλα,  για το Εθνόσημο, είναι αγάπη για την πατρίδα μου. Έχουμε φτιάξει ένα σύλλογο,  που σε όλα τα μέρη του κόσμου μας χειροκροτούν, όλη η Ελλάδα θέλει να έρθει στα Χανιά,  για να δει το μουσείο από κοντά. Ένα σύλλογο που κάθε μέρα είναι ενεργός και φυσικά δεν είναι ένας σύλλογος σφραγίδα, με ελάχιστη έως μηδαμινή βοήθεια από το κράτος.

  «Όλα ξεκίνησαν πριν από 12 χρόνια όταν πήρα μια φανέλα – δεν μπορώ να θυμηθώ από ποιον Έλληνα διεθνή – και μετά μπήκε το μικρόβιο του να ζητάω από τους ποδοσφαιριστές διάφορα αντικείμενα»

  Η μοναδική μας βοήθεια, προέρχεται από την Περιφέρεια Κρήτης και από τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη.  Όσον αφορά εμένα,  όλο μου το είναι έχει πάει πάνω στο «ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΟ ΦΑΡΟ», δεν με ενδιαφέρει η προσωπική προβολή, με ενδιαφέρει μόνο ν’ ακολουθούμε ένας πυρήνας ανθρώπων  την Εθνική μας και να μεγαλώνω καθημερινά τα εκθέματα του μουσείο. Εκείνο που συνηθίζω να λέω είναι ότι πρέπει να ασχολείσαι μ’ ένα θέμα για να πηγαίνει αυτό μπροστά… Αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίζω να κάνω πάντοτε.

  Μετά το Φλέκα τι… στον Γαλανόλευκο Φάρο, έχεις σκεφθεί τη μετάβαση αλλά και την συνέχεια αυτής της προσπάθειας;

  Όλα στον αυτόματο!!!  Και «συνέχεια» θα υπάρξει πάνω στον «Γαλανόλευκο Φάρο» και για το Μουσείο πιστεύω ότι θα βρεθεί η καλύτερη λύση με τον Δήμο Χανίων. Υπάρχει ήδη μια άριστη συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, τον κ. Στέλιο Μιχαηλάκη, κι  ελπίζω όλα αυτά που σχεδιάζουμε, να υλοποιηθούν. Έχω μάθει να μην μένω στα λόγια και να προσπαθώ πάντοτε, αυτά που λέω  να τα κάνω πράξεις. Και το επόμενο βήμα που θα γίνει στον Φλοίσβο στο Παλαιό Φάληρο από τις 16 έως τις 25 Μαρτίου,  θα είναι η καταξίωση του «ΦΑΡΟΥ» και του «Μουσείου» μας… Πληροφοριακά σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και Δήμο Παλαιού Φαλήρου θα μεταφέρουμε στην πρωτεύουσα,  ένα μεγάλο μέρος του μουσείου για δέκα μέρες!

   

   

   

   

   

   

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Απόδραση στην Τήνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Με το πλοίο της γραμμής

  Σε πλοίο της γραμμής για τις Κυκλάδες συναντήθηκαν σήμερα τυχαία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Λιάγκας.Προορισμός και των δύο η Τήνος, στην...

  Καιρός: Έρχονται έντονα φαινόμενα – Πού θα ρίξει χαλάζι

  Νέο κύμα αστάθειας του καιρού αναμένεται από σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.Συγκεκριμένα, βροχές και καταιγίδες αναμένονται...

  Σάκης Ρουβάς: Η online εξομολόγηση στην Κάτια Ζυγούλη

  Την επέτειο γάμο τους, αλλά και τα γενέθλια της Κάτια Ζυγούλη, γιόρτασε με μια full in love ανάρτηση στο instagram ο Σάκης Ρουβάς.Σάκης Ρουβάς...

  Πέθανε η γηραιότερη γάτα στον κόσμο – Ήταν 31 ετών, 150 γατίσια χρόνια

  Πέθανε σε ηλικία 31 ετών – περίπου 150 γατίσια χρόνια –το κατοικίδιο που πιστεύεται ότι ήταν η γηραιότερη γάτα στον κόσμο, η Rubble.Η ιδιοκτήτριά...