Αλλαγές στη καθημερινή λειτουργία της Βουλής ενδέχεται να φέρουν οι τεκτονικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η νέα διάσπαση με την οποία τίθεται αντιμέτωπη η Κουμουνδούρου απειλεί να αλλάξει τις ισορροπίες.
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον και μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις τεσσάρων βουλευτών (Παππάς, Μάλαμα, Αυλωνίτης, Χρηστίδου), ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν 31 βουλευτές έκαστος. Ωστόσο, λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει περισσότερες ψήφους στις εθνικές εκλογές, παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση.
Για ν’ αλλάξει ο υπάρχον συσχετισμός θα πρέπει ένας ακόμα βουλευτής να ανεξαρτητοποιηθεί ή το ΠΑΣΟΚ να επαναπατρίσει τον Μπαράν Μπουρχάν από την Ξάνθη που παραμένει ανεξάρτητος λόγω ανοιχτής δικαστικής του υπόθεσης.
Οι προϋποθέσεις για να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματικής αντιπολίτευση
Εφόσον, ο αριθμός των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γίνει μεγαλύτερος από αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η Χαριλάου Τρικούπη γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση και αυτόματα απολαμβάνει τα προνόμια που αυτή η ιδιότητα επιφέρει. Προνόμια που κυρίως έχουν να κάνουν με τη σειρά με την οποία τοποθετούνται τα κόμματα και κυρίως το ποιος ακολουθεί κάθε φορά είτε τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού είτε των βουλευτών της ΝΔ (που παραμένει πλειοψηφία).
Αλλαγές πάντως υπάρχουν και στις τάξεις των ανεξαρτήτων οι οποίοι βλέπουν τον αριθμό τους να αυξάνεται από 14 σε 18. Για να δημιουργηθεί νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει τουλάχιστον 10 από αυτούς να αποστείλουν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και να ζητήσουν τη συγκρότησή της.
Κόμμα Κασσελάκη
Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο νέου κόμματος Κασσελάκη, καθώς θα πρέπει συνολικά να μαζευτούν 10 βουλευτές. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει προτίμηση 4 και ενδεχομένως να υπάρχουν οι προϋποθέσεις (από τους ήδη υπάρχοντες ανεξάρτητους) για άλλους δύο βουλευτές. Εφόσον βρει τους υπόλοιπους-εκείνους που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ- θα μπορεί να συγκροτήσει νέα κοινοβουλευτική ομάδα η οποία όμως δεν θα έχει δικαίωμα κρατικής χρηματοδότησης (τέτοια παίρνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ), καθώς αυτή προέρχεται πάντα από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.
in.gr