More

  Οι “Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου” ξεναγήθηκαν στα μνημεία της Κισάμου

  Ο Αρχαιολόγος και πρώην προϊστάμενος της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χανίων, Μιχάλης Ανδριανάκης ξενάγησε τους “Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου” στα μνημεία της ανατολικής Κισάμου.

  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριανάκης, “το είχαμε πει από καιρό με τους “Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου”, ένα εξαιρετικά δραστήριο Σύλλογο, που ήθελαν για μια ακόμη φορά να γνωρίσουν από κοντά τα μνημεία του νομού Χανίων.

  Δεν μπορούσα να χαλάσω το χατήρι, όταν οι παλιοί φίλοι και συνεργάτες από το Δήμο Ρεθύμνου, η Γεωργία και ο Στάθης Κελέκης, που τόσα πολλά έχουν προσφέρει στην πόλη όταν υπηρετούσαν σε καίριες θέσεις, μου το ζήτησαν πριν από καιρό.

  Το αναβάλαμε δυο-τρεις φορές για διάφορους λόγους, χθες όμως είπαμε να το κάνουμε οπωσδήποτε κι ας έβρεχε.

  Έτσι ξεκινώντας από τη φιλόξενη Μονή της Γωνιάς μιλήσαμε για την ιστορία της και την αρχιτεκτονική και είδαμε το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο της με τη σημαντικότερη συλλογή εικόνων και κειμηλίων στην Κρήτη, που οργανώθηκε πριν από ένα χρόνο στους άνετους χώρους των παλιών αγροτικών εργαστηρίων.

  Μιλήσαμε για την ιδιαίτερα αξιόλογη συλλογή από εικόνες στο Μουσείο και το καθολικό, μέσα από τις οποίες διαγράφεται με τον καλύτερο τρόπο η πορεία της θρησκευτικής τέχνης της Κρήτης από το 15ο μέχρι το 19ο αιώνα.

  Είδαμε την πλούσια συλλογή από χειρόγραφα και παλιά βιβλία, άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη.


  Συνεχίσαμε στο ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην Επισκοπή, ένα “εγχειρίδιο Βυζαντινής Τέχνης”, όπως το έχω χαρακτηρίσει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του που διατηρείται ακέραιη από το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα, τα τέσσερα στρώματα ζωγραφικής, το μοναδικό παλαιοχριστιανικό που σώζεται στο νησί, το δεύτερο από τα χρόνια της Εικονομαχίας, το τρίτο ένα σημαντικό έργο του τέλους του 12ου αιώνα και το τέταρτο από τις αρχές του 14ου αιώνα, έργο του Μιχαήλ Βενέρη.

  Ολοκληρώσαμε την ξενάγηση στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στα Δελιανά. Σταθήκαμε στο κεντρικό θύρωμα, που κατασκευάστηκε από λαϊκό τεχνίτη το 1892 με δεύτερη χρήση υστερογοτθικών γλυπτών από τον πολυτελή τάφο του Domenico Venerio, αρχικά μέσα στο ναό.

  Σχολιάσαμε τον πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο με έμφαση στη μεγάλη παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας και τα κοινωνικά μηνύματα που εκπέμπει.

  Η πολιτιστική διαδρομή της Ανατολικής Κισάμου είναι μια από τις πιο αξιόλογες Βυζαντινές της Κρήτης (περιλαμβάνει και άλλα μνημεία σε μια σχετικά εύκολη και σύντομη διαδρομή). Στο παρελθόν είχαμε προχωρήσει την ανάδειξη των περισσότερων από τα μνημεία αυτά και οι προσπάθειες συνεχίζονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

  Καλό θα ήταν να αναδειχτεί από τους τοπικούς φορείς και να εξελιχθεί σε ένα από τους πιο ενδιαφέροντες πόλους έλξης στο νησί για μια εποχή που έχουμε “παραμερίσει”. Έτσι για να γνωρίζουμε τον τόπο καλύτερα”.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τους fake καυγάδες στο Ενετικό λιμάνι Χανίων

  Εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις ληστειών οι οποίες διαπράχθηκαν στα Χανιά-Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί κατηγορούμενοι για ληστεία και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλωνΠρόκειται...

  ΓΕΕΘΑ: Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

  Οσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια, επιστρέφουν άμεσα στις μονάδες, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειεςΣε ανάκληση των αδειών σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε το...

  Τούρκος υπ. Ενέργειας: To Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα κάνει τις έρευνες

  Επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο.Σε...

  Χανιά: “Βουνό” τα χόρτα και τα μπάζα στο Κόκκινο Μετόχι – Μια βδομάδα είναι παρατημένα και κανείς δεν συγκινείτε (pics)

  Κάποιος έκανε... κηπουρική στον χωράφι του. Κάποιος τα έκοψε και τα πέταξε στην άκρη του δρόμουΑν ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για περισυλλογή...