Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Ένα πραγματικό επιστημονικό εργαλείο, που φέρει την σφραγίδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, παραδόθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και παρουσιάστηκε την Τετάρτη, στην διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και αφορά την αξιοποίηση των επτά Νεωρίων, στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων. Η προμελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ.Χανίων
Πρόκειται την προμελέτη με τίτλο “ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΧΡΗΣΕΩΝ – ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΡΙΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ”, που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την προμελέτη για την αποκατάσταση των νεωρίων
Μεταξύ άλλων η προμελέτη αναφέρει:
Η υφιστάμενη κτηριακή κατάσταση των Ενετικών Νεωρίων των Χανίων κρίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη, λόγω της χρόνιας έλλειψης συντήρησης, των κατά καιρούς παρεμβάσεων, αλλά και της φθοράς από τη θάλασσα. Επιπλέον, όμως, της δεδομένης αναγκαιότητας αποκατάστασης του κελύφους, σημαντική θα είναι και η αναβάθμιση του συγκεκριμένου τμήματος του Ενετικού Λιμένα, το οποίο επηρεάζεται από την πλημμελή συντήρηση ταυτόχρονα και του συγκροτήματος αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, ο οποίος εκτός από την αισθητική υποβάθμιση και τα ανάμεικτα συναισθήματα που προκαλεί, συχνά μετατρέπεται σε σημείο συσσώρευσης απορριμμάτων κι επικίνδυνων αντικειμένων, ιδιαίτερα από την νότια πλευρά του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την εικόνα του σημείου, παρατηρείται και μια άνιση ανάπτυξη κατά μήκος του λιμένα. Η δυτική πλευρά του παράλιου μετώπου παρουσιάζει εντονότερη και πυκνότερη εμπορική και τουριστική ανάπτυξη, σε αντίθεση με την ανατολική πλευρά, κατάσταση η οποία προβλέπεται να μεταβληθεί άρδην με την αποκατάσταση και επανάχρηση του μνημείου, η οποία θα επιφέρει βελτίωση συνολικά της ευρύτερης περιοχής και θα προσδώσει αξία, ακόμη και σε όρους επισκεψιμότητας και περιπάτου, σε σημεία της Παλιάς Πόλης που σήμερα υστερούν.
Επιπλέον, λοιπόν, της υφιστάμενης κατάστασης των ίδιων των Νεωρίων, η οποία απαιτεί μέριμνα, υψηλής σημαντικότητας θεωρούνται και πρόσθετα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος του συγκροτήματος, τα οποία θα ήταν χρήσιμο να μελετηθούν σε δεύτερο χρόνο, ως συμπληρωματικά μέρη της διευρυμένης «εικόνας».
Η κυκλοφοριακή διευθέτηση, οι χώροι στάθμευσης στην περιοχή, η πληροφοριακή σήμανση των διαδρομών, η πρόσβαση των ατόμων με δυσκολίες και οι παροχές για αυτά, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που χρήζουν περαιτέρω μελέτης.
Η επικείμενη αποκατάσταση των επτά σωζόμενων Νεωρίων, σε συνέχεια της ανακατασκευής και επανάχρησης του Μεγάλου Αρσεναλιού (σημερινού Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) και του Παλαιού Τελωνείου (σημερινού Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης»), προβλέπεται να έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση τόσο του ίδιου του βενετσιάνικου εμβληματικού ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος, όσο και της συνολικής εικόνας του Ενετικού Λιμένα των Χανίων, δημιουργώντας ιδιαίτερη, πολιτιστική, τουριστική, και όχι μόνο, προοπτική στην περιοχή. Η λειτουργική αξιοποίηση του συγκροτήματος, θεωρείται απαραίτητο να συνδυαστεί με την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και την ανάδειξη των ιστορικών και αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών που προσδίδουν σημαντική αξία στο χώρο, καθώς και συνολικά στην περιοχή του Ενετικού Λιμένα των Χανίων.
Οι παρεμβάσεις θα βοηθήσουν όχι μόνο στην διατήρηση της σημασίας του χώρου, αλλά θα δώσουν και την ευκαιρία στις επόμενες γενεές των Χανίων να «γράψουν» τη δική τους ιστορία μέσα σε αυτόν, όχι μόνο μέσω της εξάλειψης μίας μη ικανοποιητικής εικόνας ενός εγκαταλελειμμένου ιστορικού χώρου, αλλά και μέσω της ουσιαστικής επανένταξης
του χώρου αυτού στην ενεργή δράση της πόλης. Η διατήρηση της παρακαταθήκης του συγκροτήματος, παράλληλα με τη σύγχρονη και βιώσιμη λειτουργική αξιοποίηση του, θα προσδώσει προστιθέμενη πολιτιστική αξία σε μία περιοχή, που σε κάθε γωνιά της μαρτυρά την μοναδικό της ιστορικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, δημιουργώντας ικανές συνθήκες για ένα νέο σπουδαίο πολιτιστικό – και όχι μόνο – κεφάλαιο για τα Χανιά.
Υπογραμμίζεται ότι, η επανάχρηση των Νεωρίων απαιτείται να είναι αποτέλεσμα
μιας πολυδιάστατης προσέγγισης, η οποία θα ενσωματώνει τις υφιστάμενες
ανάγκες, που θα πρέπει να ικανοποιούνται:
α. του ίδιου του χώρου, ως ιστορικό μνημείο,
β. του αστικού ιστού, ως σύνδεση της σύγχρονης πόλης με την ιστορία της και
γ. του εμπλουτισμού του πολιτιστικού αποθέματος.
Πράσινο από το Δ.Σ.Χανίων – Σημανδηράκης: Δημοπράτηση μέσα στο 2022
Η προμελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα, σε κλίμα πρωτόγνωρης συναίνεσης, από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Κατά το κλείσιμο των εργασιών της συνεδρίασης, αφού ευχαρίστησε το σύνολο όλων όσοι συμμετείχαν για την εκπόνηση της προμελέτης αλλά και τοι σύνολο των μελών του Δ.Σ.Χανίων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συνολικό έργο, θα καταφέρει να δημοπρατηθεί, μέχρι το τέλος του 2022.
Όπως έγινε τέλος γνωστό στην διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ.Χανίων όπου και παρουσιάστηκε η προμελέτη των Νεωρίων, η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα παρουσιάσει το “master plan” των Νεωρίων, σε ειδικό συνέδριο στις 16 Οκτωβρίου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Τελευταία ενημέρωση 19:34