More
    Αρχική Ελλάδα Παπαδόπουλος για σεισμό 6,1R: «Οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές»

    Παπαδόπουλος για σεισμό 6,1R: «Οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές»

    114
    Σεισμός Παπαδόπουλος

    Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

    Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα υπάρξουν από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κάσο.

    Τη δική του εκτίμηση για το σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «χτύπησε» τα ξημερώματα της Τετάρτης την Κάσο και εγινε αισθητή στην ανατολική Κρήτη έκανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Σε ανάρτησή του ο Έλληνας σεισμολόγος τόνισε ότι λόγω της μεγάλης απόστασης από κατοικημένες περιοχές, αλλά και του σημαντικού εστιακού βάθους, δεν υπήρξαν αρνητικές συνέπειες.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι «σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα».

    Στην ανάρτησή του ανέφερε συγκεκριμένα: «Σεισμός Μ6,1 μετά τα μεσάνυχτα, νότια Κάσου-Καρπάθου στο ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο, βάθος περίπου 70 χλμ. Έληξε την απουσία ισχυρών σεισμών στη χώρα (σεισμική άπνοια) που επικρατούσε από τις 12-10-2021 όταν έγινε στην ίδια περιοχή σεισμός με ίδιο μέγεθος. Η μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές και το σημαντικό εστιακό βάθος συνετέλεσαν ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις.

    Τέτοιοι σεισμοί γίνονται έντονα αισθητοί κυρίως προς τη βόρεια Αφρική, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή αλλά έχουν ασθενή μετασεισμική ακολουθία. Όμως, οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα. Περισσότερα επ’ αυτού τις επόμενες μέρες.

    Αν σταθούμε στη Ρόδο και φτιάξουμε μια τομή της Γης στα δυτικά θα δούμε τους επιφανειακούς σεισμούς σε όλη την Ελλάδα (shallow seismic zone), και τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, όπως ο χθεσινοβραδινός (μπλέ βέλος), κατά μήκος της κεκλιμένης καταβυθιζόμενης αφρικανικής λιθόσφαιρας (Benioff zone) (σεισμοτεκτονικό μοντέλο του 1986, είναι αποδεκτό έως σήμερα, βλ. 1ο σχόλιο)».

     

    Kriti360