More

  Πάσχα 2019: Πόσο θα κοστίσει το αρνί;

  Οι κτηνοτρόφοι πιέζουν για αυξήσεις και αισιοδοξούν ότι την άλλη εβδοµάδα µπορεί να «τσιµπήσουν» µερικά λεπτά και να φτάσουν τελικά στα 5 ευρώ το κιλό.

  Το Πάσχα των Καθολικών σώζει την ελληνική κτηνοτροφία, καθώς µεγάλος αριθµός νεαρών αµνοεριφίων έφυγαν ήδη για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία και -το µεγαλύτερο ποσοστό- την Ιταλία.

  Στο εξωτερικό τα ελληνικά αµνοερίφια πουλήθηκαν προς 8€/κιλό, όταν οι τιµές της εγχώριας αγοράς παραµένουν για τρίτη συνεχή χρονιά καθηλωµένες στα 4,50-4,70€/κιλό.

  Οι παραγωγοί διαµαρτύρονται γιατί παρότι εκείνοι πουλούν στα 4-5€/κιλό, το κρέας φτάνει στον καταναλωτή στα 9-12€/κιλό.

  Επιπλέον, ένα µεγάλο µέρος της κατανάλωσης θα καλυφθεί από εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.

  Αρνιά και κατσίκια θα εισαχθούν από Ρουµανία και Βουλγαρία προς 2-3€/κιλό και θα πουληθούν ως… ελληνικά στις υψηλές τιµές των 9-12€/κιλό.

  «Υπάρχει µια ανοδική τάση στον ορίζοντα, αλλά οι έµποροι και οι µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ πιέζουν για να κρατήσουν σταθερές τις τιµές και εµφανίζονται ανυποχώρητοι στο να δώσουν αυξήσεις» σημειώνει ο γενικός γραµµατέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Νίκος Μπαλάσκας από τη Λάρισα.

  Με µειωµένες τις τιµές στο γάλα και σταθερές αυτές στο κρέας, οι παραγωγοί δεν µπορούν καν να αντεπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής.

  Έτσι κάποιοι προτίµησαν να… χαρίσουν τα νεογέννητα αρνιά και τα κατσίκια σε συγγενείς και φίλους παρά να τα µεγαλώσουν για να τα πουλήσουν το Πάσχα.

  Όπως αναφέρουν, δεν συµφέρει η εκτροφή ενός νεογέννητου, αφού για να φτάσει σε βάρος τα 10-15 κιλά χρειάζεται περίπου 70€ σε ζωοτροφές και στο τέλος θα πάρουν µόλις 45-65€, ποσό που δεν καλύπτει καν τα έξοδά τους.

  «Κάνουµε αγώνα για να επιβιώσουµε. ∆εχόµαστε αφόρητη πίεση από τα καρτέλ του γάλακτος και του κρέατος και ο πρωτογενής τοµέας κυριολεκτικά αφανίζεται» αναφέρει ο Παναγιώτης Λειβαδίτης, κτηνοτρόφος από την Καλλίφυτο ∆ράµας.

  «Παράδοση» οι… ελληνοποιήσεις

  Για τον κ. Λειβαδίτη, οι κτηνοτρόφοι θα ήταν ικανοποιηµένοι µε µια τιµή γύρω στα 6€/κιλό, ενώ ζητάει περισσότερους ελέγχους από την πολιτεία για τις εισαγωγές κρεάτων.

  «∆εν έχουµε αντίρρηση να εισάγονται αρνιά και κατσίκια. Αρκεί να δηλώνονται ως τέτοια και να πουλιούνται ως τέτοια.

  Αλλά εδώ συµβαίνει για χρόνια να εισάγονται τα αρνιά σε πολύ χαµηλές τιµές και να πουλιούνται σε πολύ υψηλές.

  Η αισχροκέρδεια πλήττει τους πάντες. Από τον παραγωγό µέχρι τα ταµεία του κράτους. Γνωρίζουµε και κατανοούµε ότι το εµπόριο είναι ελεύθερο, αλλά η πολιτεία έχει έµµεσους τρόπους για να ελέγξει την αγορά» προσθέτει.

  «Παραδοσιακά, οι ελληνοποιήσεις καθορίζουν τις τιµές στην αγορά. Και φέτος θα βρεθούµε στο ίδιο έργο θεατές.

  Οι ελληνοποιήσεις έχουν γίνει πλέον… θεσµός στην Ελλάδα και κάθε χρόνο τέτοιες µέρες βλέπουµε µεγάλες ποσότητες από αρνιά και κατσίκια να εισάγονται από τις γειτονικές χώρες και να πουλιούνται ως ελληνικά» δηλώνει ο ∆ηµήτρης Καµπούρης από τη Χαλκιδική, επί σειράν ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων.

  Παράλληλα, θυµήθηκε ότι το 2006 οι τιµές ήταν 7-7,50€/κιλό, ενώ το 2007 για τα 6€/κιλό που έδιναν οι έµποροι έγιναν µεγάλες κινητοποιήσεις και οι κτηνοτρόφοι απέκλεισαν για µέρες τα σφαγεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

  Συµφωνεί, ωστόσο, στη διαπίστωση ότι το Πάσχα των Καθολικών βοήθησε ώστε να πάρουν οι παραγωγοί τιµές γύρω στα 8€/κιλό και ότι έχουν µείνει αρκετά αµνοερίφια αδιάθετα, που σε καµία περίπτωση δεν θα πιάσουν αυτή την τιµή.

  Πηγή Cnn.gr

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Αυξάνεται η θητεία – Στράτευση και των γυναικών;

  Ποιοι λόγοι ωθούν στην δωδεκάμηνη στρατιωτική θητεία – Το έλλειμμα των κληρωτών και η σύγκριση με την ΤουρκίαΔωδεκάμηνη θα είναι από το Μάιο η...

  Ιανουάριος 1993: Όταν τα Χανιά περίμεναν το πρώτο… καρτοτηλέφωνο! Σήμερα αναμένουν το 5G…

  • 29 Ιανουαρίου 1993: Καρτοτηλέφωνα σύντομα στα ΧανιάΜπορεί το 5G να έχει ήδη μπει στη ζωή μας και στην Ελλάδα. Να έχουν γίνει συζητήσεις...

  Γεμάτος σήραγγες και γέφυρες ο νέος Β.Ο.Α.Κ.! Κεφαλογιάννης σε ΠΕΔ Κρήτης: Βρισκόμαστε σε καθοριστικό στάδιο…

  Σύσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.  Σύσκεψη με αντικείμενο την...

  Μνήμες από το θρυλικό “Άπτερα” της ΑΝΕΚ: Το βαπόρι που άλλαξε τα πάντα κι έγραψε ιστορία στο Χανιά – Πειραιάς

  Το ΑΠΤΕΡΑ υπήρξε αναμφισβήτητα το πιο σύγχρονο και επαναστατικό επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο, που δρομολογήθηκε στη γραμμή των Χανίων, στα μέσα της δεκαετίας του ‘80.Η μετασκευή...