Επιχείρηση αναγέννησης … απ’ τις στάχτες ξεκίνησε στις καμένες περιοχές του Αμαρίου.
Η πυρκαγιά που έκαιγε ανελέητα πριν από μερικές ημέρες, άφησε πίσω της μεγάλη καταστροφή αλλά κι ένα τεράστιο κύμα ανθρωπιάς για τη στήριξη των πληγέντων.
Στην παρούσα φάση, υποβάλλονται δηλώσεις στο σύστημα για το φυτικό και το πάγιο κεφάλαιο. Η προθεσμία εκπνέει την Παρασκευή 23 Αυγούστου. Αν πάντως παραστεί ανάγκη, θα δοθεί παράταση. “Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, με την παρέλευση των προθεσμιών, θα προχωρήσουμε σιγά σιγά” ανέφερε στην “Κ.Ε” και στο GOODnet.gr ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκης, διευκρινίζοντας: “Η άμεση εκτίμηση ενέχει τον κίνδυνο του σφάλματος, με την έννοια του ότι οι αναβλαστήσεις των καμένων δέντρων δεν είναι εμφανές το σημείο όπου θα γίνουν. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα επανεξεταστεί η κατάσταση και θα πράξουμε αναλόγως”.
Το μέγεθος της καταστροφής, οι χορηγίες ιδιωτών και η ανάγκη λήψης μέτρων
Εν τω μεταξύ, στη δημοτική αρχή Αμαρίου από την πρώτη στιγμή σήκωσαν τα μανίκια για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές στις δημόσιες υποδομές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και σε αγροτικές εκτάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους κατεστραμμένους ελαιώνες, αμπελώνες και βοσκοτόπια.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την ενεργοποίηση του Copernicus Emergency Management System και τη διαχρονική σύγκριση εικόνων μέσω της υποδομής GIS Crete της Περιφέρειας Κρήτης, η έκταση της καμένης περιοχής υπολογίζεται περίπου στα 11,00 km².
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε σχέση με τις ζωοτροφές, ζήτημα το οποίο ωστόσο αντιμετωπίζεται σε ένα βαθμό από τις δωρεές και τις χορηγίες ιδιωτών, γεγονός το οποίο εξήρε στην “Κ.Ε” και στο GOODnet.gr ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την συνολική εξέλιξη των πραγμάτων, επικοινωνώντας την αποφασιστικότητα και τη διεκδικητικότητα της δημοτικής του αρχής, για τη λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης, ανακούφισης και προστασίας του Αμαρίου, μεταξύ άλλων κι απ’ τους κινδύνους τυχόν πλημμυρών τον επόμενο χειμώνα.
Συναντήσεις με τους Υπουργούς
Ο κ. Μουρτζανός θα επιδιώξει να υπάρξει ραντεβού, το αργότερο μέχρι αυτή την Παρασκευή, με τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό αυτή την εβδομάδα, οι συναντήσεις θα μετατεθούν για την επόμενη.
Ο δήμαρχος Αμαρίου δεν θα ανέβει μόνος του στην Αθήνα, αφού θα συνοδεύεται από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Ρεθύμνης της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με τους οποίος απ’ την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.
Με τον κ. Τριαντόπουλο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο οι αποζημιώσεις να προχωρήσουν μέσα από το Ταμείο Κρατικής Αρωγής, μέσω του οποίου δίνονται προκαταβολές – εν αντιθέσει με τον ΕΛΓΑ, κάτι το οποίο είχε τονίσει και ο κ. Μουρτζανός στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης προ ημερών.