More

  Rosa Nera και αριστεία: Κάποιες πρώτες σκέψεις

  Σύσσωμη η παράταξη των αρίστων της ΝΔ πανηγυρίζει για την εκκένωση της κατάληψης στο λόφο Καστέλι .

  Του Πιαγκαλάκη Γιώργου

  Βουλευτές, τοπικά στελέχη, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι έσπευσαν να χαιρετήσουν το γεγονός καθώς το δόγμα νόμος και τάξη επιβλήθηκε!

  Αναμενόμενο μιας καιόταν μια κυβέρνηση με την πολιτική της αφήνει συντρίμμια σε κρίσιμους τομείς για την αξιοπρεπή διαβίωση του λαού όπως παιδεία-υγεία-εργασιακά-περιβάλλον, όταν δεν έχει να προβάλλει και να στρατεύσει κόσμο σε ένα θετικό πρόταγμα, πάντα θα προβάλλει αυτό που ξέρει να κάνει καλά: την καταστολή, την τάξη και την ασφάλεια .

  Τελικά πολλά συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς από την ιστορία με την κατάληψη τηςRosaNera.

  -Το δόγμα Νόμος και Τάξη πάει περίπατο

  ή αναπροσαρμόζεται κατά το δοκούν όταν αφορά τις καταλήψεις χιλιάδων τετραγωνικών στο παλιό λιμάνι, καταπατήσεις αιγιαλών και παραλίας – σε νησί είμαστε -και γενικά κατάληψη του δημόσιου χώρου … από επενδυτές μικρούς και μεγάλους.Εκεί κατά ένα περίεργο τρόπο τα στελέχη της ΝΔ αλλά και όλοι οι οπαδοί του παραπάνω δόγματος παθαίνουν …αφωνία.

  -Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

  Μα, οιtouroperators, οι μεγαλοεργολάβοι και μεγαλο-ξενοδόχοι σαν τηνBelvedereη οποία μετά από το οργισμένο αίτημα προςΤην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτηςστις 6-7-2020, τελικά πέτυχε αυτό που ήθελε. Θα παρακαλούσαμε τους υπευθύνους της εταιρίας μιας και απ’ ότι βλέπουμε ο λόγος τους πιάνει τόπο, να προωθήσουν ανάλογου ύφους αιτήματα πχ για την επίσπευση της επισκευής του κολυμβητηρίου της Νέας Χώρας, για το Ιτζεδίν, για την συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου κτλ.

  -Το Παλιό λιμάνι και τα ακίνητα – φιλέτα του Δήμου Χανίων δεν είναι για όλους.

  Είναι ιεροσυλία σε ένα κορυφαίο τουριστικό προορισμό, να είναι πρώτο τραπέζι πίστα οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι εργάτες, και οι μετανάστες. Αν κάποιος θέλει βόλτα και διαμονή στο λιμάνι θα βάλει το χέρι στην τσέπη. Πολιτιστικές εκδηλώσεις επιτρέπονται στο βαθμό που ενισχύουν το τουριστικό προϊόν ( για πολιτικές εκδηλώσεις δεν το συζητάμε). Και στο κάτω -κάτω της γραφής καλύτερη εικόνα για την Παλιά Πόλη αποτελούν οι μεθυσμένοι Νατοϊκοίπαρά μια εκδήλωση πχγια το περιβάλλον.

  -Τα πανεπιστήμια είναι επιχειρήσεις και θα λειτουργούν με όρους αγοράς προκειμένου να επιβιώσουν.

  Η κυρία Μπακογιάννη, ο κύριος Διγαλάκης και λοιποί οπαδοί της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων μάλλον είναι ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο όπου ο κατεξοχήν χώρος , που προάγει την γνώση, την έρευνα και την επιστήμη δηλαδή το Πολυτεχνείο, να πανηγυρίζει και να εξαρτά την λειτουργία του για έσοδα 360 000 ευρώ το χρόνο από εταιρίες σαν τηνBelvedere. Όσο θα καλωσορίζουν … επενδυτές, να τους υπενθυμίσουμε ότι, στις δαπάνες για την εκπαίδευση είμαστε στην 27η θέση μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ, ενώ πχ στους τομείς που είμαστε πιο ψηλά από τον μέσο όρο της ΕΕ είναι στις δαπάνες για την δημόσια τάξη και ασφάλεια κάτι που βέβαια εύκολα το αντιλαμβάνεται κανείς κάνοντας μια βόλτα αυτές τις μέρες προς το λόφο Καστέλι. Όσο λοιπόν ηπαιδεία θα λειτουργείμε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα φαντάζει φυσιολογικό ένα δημόσιο ιστορικό διατηρητέο μνημείο να γίνεται ξενοδοχείο χάριν της επιβίωσης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

  – Οι Μελέτες είναι για τον κάλαθο των αχρήστων ;

  Το Πολυτεχνείο Κρήτηςέχει δαπανήσει περίπου650 000 ευρώγια την μελέτη αναστύλωσης και διαμόρφωσης του κτιρίου της πρώην Μεραρχίας προκειμένου να στεγαστεί στο κτίριο αυτό η Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου, ποσό τελείως εξωπραγματικό. Θα περίμενε κανείς ότι ξοδεύοντας ένα τέτοιο ποσό, το ίδρυμα θα ήταν προσηλωμένο στον στόχο αυτό και θα είχε κινητοποιήσει τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς για να τον πετύχει.Παραδόξως και αφού πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων τόσα χρήματα, το πλάνο αλλάζει και η διοίκηση του Ιδρύματος από το 2017 προκρίνει ως βέλτιστη λύση την αξιοποίηση των κτιρίων ως ξενοδοχεία.

  -Η ιδεολογία της κατάληψης και η ιδεολογία των αρίστων 

  Συμπερασματικά, η ιδεολογία … της αριστείας καταλήγει να μετατρέψει ολοκληρωτικά την παλιά πόλη και όχι μόνο, σε ένα απέραντο ξενοδοχείο όπου τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται. Αποθεώνει το κέρδος, κλείνει πονηρά το μάτι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και κουνάει επιδεικτικά το δάκτυλο εξοβελίζοντας στο πυρ το εξώτερονοποιαδήποτε διαφορετική φωνήή κίνηση όπως αυτήν της κατάληψης. Κατάληψη που αποτελούσε παραφωνία στα σχέδια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας , δημιουργίας ενός αποστειρωμένου τουριστικού χώρου στον οποίο δεν χωράνε ανατρεπτικές ιδέες και δράσεις , πολύ περισσότερο δεν χωράει όλος αυτός ο κόσμος που πλήττεται βάναυσα από την πολιτική που εφαρμόζουν η κυρία Μπακογιάννη, ο κύριος Διγαλάκης  κτλ

  -Το πολυτεχνείο δεν είναι ΑΕ, είναι περιουσία του λαού 

  Τα τοπικά σωματεία, οι φορείς , οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν πρέπει να επιτρέψουν καμιά σκέψη για αλλαγή του χωροταξικού-καμιά σκέψη για αλλαγή στις επιτρεπόμενες χρήσεις στο λόφο Καστέλι. Άμεσα θα πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της συντήρησης των κτιρίων του Πολυτεχνείου μέσω δημόσιας χρηματοδότησης και η όποια χρήση να διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Να πάψει τώρα η αστυνομοκρατία και να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ. Αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις για την συζήτηση την επόμενη μέρα.

  *Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις OK Όχι ευχαριστώ