More

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | O Τάσος Βάμβουκας ανοίγει τα χαρτιά του για τον αθλητισμό στα Χανιά στο eparxies.gr

  Τα Χανιά είναι γνωστό, πως θεωρούνται ως ένα από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου και ότι αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες. Ένα στοιχείο που έλειπε όμως τα προηγούμενα χρόνια, είναι αυτό του αθλητισμού.
  Πλέον, τα Χανιά έχουν μπει δυναμικά στον “αθλητικό χάρτη”, αφού ο Πλατανιάς τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στη Super League, υπάρχουν δυο ομάδες στη Fottball League, ο ΑΟΧ και ο Κισσαμικος, δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα στο μπάσκετ, ο ΑΟΚΧ, ενώ οι επιτυχίες στην κολύμβηση και γενικότερα στα θαλάσσια σπορ συνεχίζονται.
  Μέσα σε όλα αυτά, έχουν προστεθεί τα τουρνουά 3X3 που διοργανώνουν ο ΠΣΑΚ σε συνεργασία με την ΕΟΚ και φυσικά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ Νέων-Ανδρών που θα διεξαχθεί το εφετινό καλοκαίρι στην πόλη μας.

  Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ανοιξε τα χαρτιά του στο eparxies.gr και μας μίλησε για τον αθλητισμό στα Χανιά του… σήμερα αλλά και του… αύριο

  Κύριε Βάμβουκα, πρώτα απ’ όλα, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνατε και να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με το ποδόσφαιρο διότι είναι το σπορ που απασχολεί τους περισσότερους Χανιώτες.
  Ο Πλατανιάς πραγματοποιεί μια σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια στη Super League και κάθε χρόνο “κερδίζει” όλο και περισσότερους φιλάθλους. Ο ΑΟΧ και ο Κισσαμικός, κάνουν μεγάλη προσπάθεια στη Football League αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θέμα του γηπέδου. Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να αποκτήσουν δικό τους γήπεδο; Είναι στα πλάνα του Δήμου; Το ρωτάμε αυτό διότι ο Δήμος έχει βρεθεί στο στόχαστρο -κυρίως από τους φιλάθλους του ΑΟΧ- καθώς έχουν αναγκαστεί να ταξιδέψουν ακόμη και στην Αθήνα για εντός έδρας παιχνίδι…

  Όπως γνωρίζετε είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξουν τρεις ομάδες σε ένα γήπεδο, λόγω της διατήρησης των προδιαγραφών του φυσικού χλοοτάπητα. Δυστυχώς κάποιες φορές τυχαίνει οι ημερομηνίες των αγώνων να είναι κοινές για τις ομάδες. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι από τον Δήμο Χανίων έχει αποσταλεί έγγραφη ενημέρωση προς την ΕΠΟ, τη Super League και τη Football League, ώστε να λάβουν υπόψη την ιδιαιτερότητα του γηπέδου Περιβολίων και να προγραμματίζονται οι αγώνες κατάλληλα, όσο είναι εφικτό, για την εξυπηρέτηση και των τριών ομάδων.

  Έχετε σκεφτεί να ρίξετε στο τραπέζι και πάλι το θέμα του Σταδίου στα Χανιά; Δηλαδή να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιείται για γήπεδο ποδοσφαίρου αλλά και για διεθνείς αγώνες στίβου…

  Το Εθνικό Στάδιο των Χανίων ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία και είναι αρμόδια για τη διαχείρισή του. Η ανακαίνιση του Εθνικού Σταδίου θα ήταν πολύ σημαντική για τον τόπο μας, ενώ θα λύσει και το πρόβλημα των ΠΑΕ, που δημιουργείται στο Δημοτικό Γήπεδο Περιβολίων.

  Σε υψηλό επίπεδο παραμένει η κολύμβηση στα Χανιά και πολλοί θεωρούν ότι οι εγκαταστάσεις θέλουν μεγαλύτερη προσοχή. Μπορεί ο Τάσος Βάμβουκας να δώσει μια υπόσχεση για το μέλλον;

  Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώνουμε και εμείς με τις διακρίσεις, που σημειώνονται από τους αθλητές και τις αθλήτριες μας, ότι το επίπεδο της κολύμβησης στην πόλη μας είναι πολύ υψηλό. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας επισημάνω, ωστόσο, ότι το Κολυμβητήριο στη Νέα Χώρα ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία και είναι αρμόδια για τις εγκαταστάσεις του.

  Για την επισκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία του Κλειστού Κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι έχει υπογραφεί σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

  H επόμενη γενιά της ευρωπαϊκής καλαθοσφαίρισης θα συναντηθεί στην πόλη μας και είναι τιμή μας η φιλοξενία του ομίλου της Εθνικής μας Ομάδος

  Το μπάσκετ έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Χανιωτών και το καλοκαίρι αναμένεται να δούμε ένα ακόμη τουρνουά 3X3 που διοργανώνουν ο ΠΣΑΚ και η ΕΟΚ και φυσικά το ευρωπαϊκό Νέων-Ανδρών. Ποσό θα βοηθήσουν αυτές οι διοργανώσεις την πόλη;

  Η Ελλάδα και η πόλη μας θα φιλοξενήσει μια διοργάνωση πολύ υψηλού βεληνεκούς σύμφωνα με την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA).  Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών (U20) 2017 θα διεξαχθεί στην Κρήτη από τις 9 έως τις 23 Ιουλίου. Η πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά και το Ρέθυμνο και η τελική φάση στο Ηράκλειο.

  H επόμενη γενιά της ευρωπαϊκής καλαθοσφαίρισης θα συναντηθεί στην πόλη μας και είναι τιμή μας η φιλοξενία του ομίλου της Εθνικής μας Ομάδος. Η προβολή της πόλης μας θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς θα υπάρχει παρουσίασή της στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της FIBA. Συγχρόνως η διοργάνωση καλύπτεται τηλεοπτικά, γεγονός που θα προβάλλει τα Χανιά στο παγκόσμιο χάρτη της καλαθοσφαίρισης, αφού πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση μετά το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών.

  Με τη συγκεκριμένη διοργάνωση αποδεικνύουμε την εξωστρέφεια και τη διάθεση συνεργασίας μας με τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης. Οι αθλητές των ομάδων θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την κρητική φιλοξενία, ενώ η πόλη μας θα προβληθεί διεθνώς.

  Η προετοιμασία για τη διεξαγωγή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πως εξελίσσεται; Βάσει χρονοδιαγράμματος είστε σε καλό επίπεδο;
  Υπήρξε κάποια δυσκολία για την εύρεση των ξενοδοχείων, διότι η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, οπότε οι κρατήσεις είναι ήδη αρκετές για τα Χανιά. Έχουν κρατηθεί τα απαιτούμενα δωμάτια και προχωράμε στην κατανομή των ομάδων, διαιτητών, κριτών και του προσωπικού, που θα εργαστεί. Ευχαριστούμε πολύ τα ξενοδοχεία για τη συνεργασία τους στη διαδικασία κράτησης δωματίων.

  Στη συνέχεια θα προετοιμαστεί κατάλληλα το Κλειστό Γυμναστήριο Κλαδισού, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες. Τις ημέρες διεξαγωγής του Πρωταθλήματος θα πρέπει να υπάρχει απόλυτος συντονισμός των Υπηρεσιών και των εργαζομένων, κάτι που θα επιτευχθεί με καλό σχεδιασμό.

  Ελπίζουμε ότι ο κόσμος των Χανίων θα αγκαλιάσει τη διοργάνωση και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, αποκομίζοντας αθλητικές εμπειρίες με το να βρίσκονται κοντά στους αθλητές και τις ομάδες, που θα συμμετέχουν.

  Στη συνάντηση με τη FIBA όλα εξελίχθηκε ομαλά;

  H FIBA επισκέφτηκε κάποια από τα ξενοδοχεία, στα οποία θα φιλοξενηθούν οι αθλητές και τα στελέχη της έμειναν πολύ ικανοποιημένα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κλειστό Γυμναστήριο Κλαδισού, το οποίο πληροί όλες τις προδιαγραφές για τη διεξαγωγή μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης. Οι παρατηρήσεις, που έγιναν ήταν ελάχιστες, κυρίως επισημάνθηκαν μικρές αλλαγές, που πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των αγώνων, για τη φιλοξενία των δημοσιογράφων, την ασφάλεια των αθλητών και την εξυπηρέτηση των ομάδων.

  Σε ποια ξενοδοχεία θα μείνουν οι αποστολές των ομάδων;

  Τα ξενοδοχεία, που θα φιλοξενήσουν τις ομάδες είναι από τα καλύτερα στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Τα ξενοδοχεία πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές, οι οποίες ορίζονται από τη FIBA, όπως το να διαθέτουν αίθουσα προβολών, να έχουν 24ωρη ρεσεψιόν και να μπορούν να διαθέσουν αθλητικό μενού, βασιζόμενοι στο πρόγραμμα των ομάδων.

  Ο Δήμος ετοιμάζει εκπλήξεις για τον κόσμο κατά τη διάρκεια των αγώνων;

  Πριν τη διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, δηλαδή από τις 9 έως τις 12/7 θα διεξαχθεί τουρνουά, στο οποίο θα συμμετέχει η Εθνική μας Ομάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ισλανδία.  Είναι τιμή για την πόλη μας, το γεγονός ότι η Εθνική Ομάδα θα αγωνιστεί στα Χανιά για την πρόκριση στους τελικούς, όπως και το ότι προτιμήθηκαν τα Χανιά για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του τουρνουά, που θα πραγματοποιηθεί πριν τους επίσημους αγώνες.

  Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην τελετή έναρξης, αν και ο χρόνος της είναι πάρα πολύ περιορισμένος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της FIBA.

  Βασικός στόχος της δημοτικής μας αρχής στον τομέα του αθλητισμού είναι η ενασχόληση όλο και περισσότερου κόσμου με την άθληση, προωθώντας τον μαζικό αθλητισμό

  Ο Τάσος Βάμβουκας, πως ονειρεύεται το μέλλον του αθλητισμού στα Χανιά; Τι έχει στο μυαλό του για τα επόμενα χρόνια;

  Η ευεξία και η υγεία προάγονται μέσα από την άσκηση. Βασικός στόχος της δημοτικής μας αρχής στον τομέα του αθλητισμού είναι η ενασχόληση όλο και περισσότερου κόσμου με την άθληση, προωθώντας τον μαζικό αθλητισμό. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας επισημάνω ότι ως Δημοτική Αρχή κάνουμε πράξη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας μια δέσμευση προς τους συνδημότες μας, για την αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου, που βρίσκεται δίπλα στο μεγάλο σχολικό συγκρότημα της Αμπεριάς. Η διαμόρφωση του συγκεκριμένου αθλητικού κέντρου, κατάλληλου και για ΑμεΑ, αποτελεί δείγμα γραφής τόσο για τον τρόπο, που πρέπει ν’ αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο χώρο όσο και για τον τρόπο, που πρέπει να προωθούμε τον αθλητισμό.

  Φιλοδοξία μας, άλλωστε, είναι η πόλη μας να αναδειχθεί σε κέντρο του πολιτισμού, των τεχνών, των επιστημών και του αθλητισμού. Το εγχείρημα αυτό υλοποιείται πέραν των άλλων προσπαθειών και με τη φιλοξενία και τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων και αθλητικών γεγονότων.

   

   

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Απατεώνας! “Μπλέκει” γνωστό παπά της Κρήτης για να ξεγελάει πιστούς

  Ισχυρίζεται ότι το παιδί του αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας - "Πρόκειται για απατεώνα" λέει ο ιερωμένοςΤην ευαισθησία των ανυποψίαστων πολιτών εκμεταλλεύεται ένας άγνωστος άνδρας ο...

  Κατ’ οίκον διανομή τροφίμων στον δήμο Αποκόρωνα

  Στο πλαίσιο του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας (ΤΕΒΑ)Ο Δήμος Αποκορώνου ενημερώνει τους δικαιούχους του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας (ΤΕΒΑ) οτι για λόγους αποφυγής του συνωστισμού και...

  “Να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις γεωτρήσεις που θα γίνουν κατά μήκος του ΒΟΑΚ”

  Για την ενημέρωση των ιδιοκτητών ακινήτων, στα οποία θα γίνουν ερευνητικές δειγματοληπτικές γεωτρήσεις κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, προχώρησε...

  Μαγιορκίνης: Αποτελεσματικό κατά 50% το εμβόλιο, ήδη από την πρώτη δόση

  Αποτελεσματικότητα κατά 50% εμφανίζει η πρώτη δόση του εμβολίου, σε όσους πολίτες εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο των Pfizer & Biontech κατά της Covid 19.Αυτό...