More

  Σύνοδος Κορυφής για γερά νεύρα: Μαζική, μεγάλη και άμεση παρέμβαση περισσότερο με επιχορηγήσεις παρά με δάνεια ζητά ο Μητσοτάκης

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής με τους ηγέτες της Ε.Ε. να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ των απαιτήσεων του Νότου και του σκληρού Βορρά για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης με τον κορωνοϊό να έχει τσακίσει την οικονομία της Ευρώπης.

  Την ανάγκη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κοινές παρεμβάσεις στην ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, θα ζητήσει  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

  Εκανε λόγο για  «μαζική, μεγάλη και άμεση» παρέμβαση σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότηση των κρατών πρέπει να έχει περισσότερο τον χαρακτήρα επιχορηγήσεων και λιγότερο τη μορφή δανείων.

  «Αν η δράση της ΕΕ καθυστερήσει και δεν είναι άμεση κι αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν», θα προειδοποιήσει.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να υπάρχει κοινό πλαίσιο για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα.

  Επίσης θα προτείνει να έχουν όλες οι χώρες από κοινού πρόσβαση στο εμβόλιο, όταν παραχθεί, και θα ζητήσει στο πλαίσιο της ελευθερίας μετακίνησης ανθρώπων, που είναι από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε, να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει επίσης ειδική αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

  «Καμπανάκι» Λαγκάρντ για συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης

  Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής η πρόεδρος της ΕΚΤ σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες του νέου κορωνοϊού.

  Μιλώντας στη Σύνοδο, η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι το ΑΕΠ του μπλοκ μπορεί να βουτήξει έως και 15% εξαιτίας της πανδημίας, και ότι ρισκάρουν να «κάνουν πολύ λίγα, πολύ αργά», ανέφεραν τρεις πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg.

  Ένα από τους αξιωματούχους διευκρίνισε πάντως ότι η ύφεση της τάξης του 15% είναι το δυσμενές σενάριο που παρουσίασε η κα. Λαγκάρντ, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9%.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο βασίζεται στον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

  Με βάση την πρόταση, η Κομισιόν θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές και μετά θα δανείσει περίπου το 50% του ποσού στις κυβερνήσεις.

  Ο υπόλοιπος δανεισμός θα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα εξοφληθεί από τις κυβερνήσεις μετά το 2027 και μακροπρόθεσμα ή θα εξοφληθεί μέσω μελλοντικών εσόδων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως από νέα φορολογία.

  Σεντένο: Είμαστε τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο μέλος μας

  Μήνυμα εν όψει της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

  Ο κ. Σεντένο, με μήνυμά του στο Twitter, τόνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί η πρόταση της Ευρωομάδας, που αφορά τη στήριξη στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη-μελη, και επιπλέον ένα ταμείο ανάκαμψης.

  Ενσωματωμένο βίντεο

  Πρόκειται για τα τρία «δίχτυα ασφαλείας» στα οποία συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών στις 9 Απριλίου: Ένα για τους εργαζόμενους ύψους 100 δισ. ευρώ (το ταμείο SURE), ένα για τις επιχειρήσεις με εγγυήσεις ύψους 200 δισ. ευρώ και ένα για τα κράτη-μέλη με κεφάλαια έως 2% του ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους-μέλους, συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων.

  Επόμενο βήμα είναι το ταμείο ανάκαμψης και ο προϋπολογισμός της ΕΕ, στα οποία και θα επικεντρωθούν σήμερα οι σηζητήσεις των ηγετών.

  «Στόχος είναι να προστατέψουμε τους πολίτες μας και τις επιχειρήσεις ασχέτως εθνικότητας. Είμαστε τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο μέλος μας» τόνισε ο Μάριο Σεντένο.

  Μητσοτάκης σε ΕΛΚ για κορωνοϊό: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για συνοχή και αλληλεγγύη

  Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά την οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απέσπασε τα θετικά σχόλια των ηγετών του ΕΛΚ για τα μέτρα και τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο έδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην πανδημία.

  Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας, ζήτησε να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο, σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς και σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε να πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ στην Ελλάδα, το καλοκαίρι. Όλοι αποδέχτηκαν την πρόταση, τονίζοντας ότι η χώρα μας αποτελεί ασφαλή προορισμό.

  Στην τοποθέτησή του ο κ.Μητσοτάκης- μεταξύ άλλων – επισήμανε την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

  Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επικριτικά στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Β. Ορμπάν τονίζοντας ότι «τα ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι θεμελιώδη για την Ευρώπη» και υπενθύμισε την επιστολή που υπέγραψε πρόσφατα μαζί με άλλους ηγέτες, για την αποπομπή του κόμματος του Όρμπαν από το ΕΛΚ.

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Πέταξαν μπογιές και πέτρες σε πολιτικό γραφείο

  Πέτρες και χρώματα πέταξαν άγνωστοι ή άγνωστος σε πολιτικό γραφείο στη Θέρισο Ηρακλείου.Σύμφωνα με πληροφορίες, στον χώρο δεν υπάρχουν κάμερες ωστόσο οι Αστυνομικοί εξετάζουν...

  3,7 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο Δήμο Κισάμου

  Την σύμβαση του έργου με προϋπολογισμό 3,7 εκ. ευρώ για την  «Αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, δίκτυα και στον ταμιευτήρα αρδευτικού από την κακοκαιρία...

  Oδηγούσε μεθυσμένος έπεσε σε νησίδα και συγκρούστηκε με άλλο Ι.Χ.

  Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο.Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες ένα Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας άνδρας εξετράπη, της...

  Γεραπετρίτης: «Στήνεται πανελλαδικό δίκτυο αυστηρής επιτήρησης για τις μεταλλάξεις

  Στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου αυστηρής επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοΐου προχώρα η κυβέρνηση όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης.Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης...