Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των Δ.Ε.Υ.Α. δεν προωθεί βιώσιμες λύσεις είναι η θέση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης .
Μέσω του προέδρου της και δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη επισημαίνει τον κίνδυνο αν ψηφισθεί να ανατραπεί δικαστικά λόγω προφανούς αντισυνταγματικότητας των διατάξεών του. Με την προωθούμενη μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ μέσω της μείωσης του αριθμού τους στο ¼ , το ΥΠΕΝ θεωρεί πως θα δημιουργηθούν ισχυρότεροι πάροχοι με καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 124 Δ.Ε.Υ.Α. θεωρεί ότι η εντεινόμενη λειψυδρία ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης αποτελεί σοβαρότατη απειλή για τους υδατικούς πόρους της χώρας μας και μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις νερού που καλούνται να πάρουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη διαχείριση του αρδευτικού νερού η χρήση του οποίου αντιστοιχεί στο 85% της συνολικής χρήσης του νερού στη χώρα μας.
Μέχρι στιγμής,οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος είναι 294 (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, 125 ΔΕΥΑ, 156 Δήμοι, 8 σύνδεσμοι ύδρευσης Δήμων και ΟΑΚ). Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να επανεξετάσει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την οικειοθελή συγχώνευση των ΔΕΥΑ, και να εμπιστευθεί την Αυτοδιοίκηση ενώ και η ΚΕΔΕ επισημαίνει πως στο ν/σ δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της υποστελέχωσης των ΔΕΥΑ και δεν δίνει οριστική απάντηση στο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Διότι η διανομή των 200 εκ. ευρώ επιδότησης του υφιστάμενου χρέους των ΔΕΥΑ προς τους ενεργειακούς παρόχους δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί εκ νέου.
Παρατηρήσεις και προτάσεις επί του σχεδίου νόμου
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ομόφωνα υιοθέτησε τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων και Κυκλικής Οικονομίας για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου. Ειδικότερα επισημαίνει τα εξής:
• Το ΥΠΕΝ επιμένει να παρεμβαίνει στην αλλαγή του διοικητικού συστήματος των Δήμων για την άσκηση της αρμοδιότητας ύδρευσης και αποχέτευσης, που αποτελεί διαχρονικά αντικείμενο του ΥΠΕΣ.
• Από τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου επιχειρείται μια οριζόντια νομοθετική επιβολή για την «οικειοθελή» συγχώνευση των ΔΕΥΑ με το απλουστευμένο επιχείρημα της ανάγκης επίτευξης «οικονομιών κλίμακας».
• Εισάγονται διατάξεις για την επιδότηση του υφιστάμενου χρέους των ΔΕΥΑ προς τους ενεργειακούς παρόχους, παρουσιαζόμενες ως «κίνητρο», όταν επί της ουσίας διατυπώνονται με τρόπο που αποσκοπεί στο να επιτευχθεί ένας «εξαναγκασμός» και μόνο των ΔΕΥΑ. Πιο συγκεκριμένα, το Σχέδιο Νόμου επιδοτεί το υφιστάμενο χρέος των ΔΕΥΑ προς τους ενεργειακούς παρόχους με τρόπο άδικο, αφού επιδοτεί κατά 70% της συνολικής οφειλής μόνο όσων Δ.Ε.Υ.Α. συγχωνεύονται ή επεκτείνουν την περιοχή αρμοδιότητάς τους σε Δήμο, παραπέμποντας στο άρθρο 47 του Ν. 5167/2024 (σύμφωνα με το οποίο επιδοτείται κατά 30% η συνολική οφειλή των ΔΕΥΑ που δεν συγχωνεύονται και μάλιστα με αυστηρές προϋποθέσεις, δηλαδή αν στις 15/1/2026 έχουν διαχειριστική επάρκεια, προϋποθέσεις που δεν ισχύουν για τις ΔΕΥΑ που θα συγχωνευθούν).
• Διέπεται από ένα τιμωρητικό χαρακτήρα, είτε στερώντας από όσες ΔΕΥΑ δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ρεύματος την ένταξή τους σε Προγράμματα και Χρηματοδοτήσεις, είτε επισύροντας ποινές (βλ. απολύσεις) των Γενικών Διευθυντών των ΔΕΥΑ στις περιπτώσεις μη εξόφλησης τριών συνεχόμενων λογαριασμών ρεύματος.
• Δεν επιλύονται τα ουσιαστικά προβλήματα των ΔΕΥΑ, που είναι η σοβαρή υποστελέχωσή τους, η διαχείριση του ενεργειακού κόστους τους και η ενεργειακή αυτάρκειά τους με τον πολυπόθητο «χώρο», που ζητάμε εδώ και χρόνια, στο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
• Δίνει αποκλειστική προτεραιότητα στο αστικό νερό που αποτελεί το 12% της συνολικής κατανάλωσης του νερού στη Χώρα μας και αγνοεί παντελώς το αρδευτικό νερό, η χρήση του οποίου (περίπου 85%) δημιουργεί κατά κύριο λόγο την εξάντληση του συγκεκριμένου πολύτιμου φυσικού πόρου. Στην ίδια λογική δεν προκύπτει καμία ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας που, ως γνωστόν, οξύνεται λόγω της κλιματικής κρίσης. Το δε συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στο Σχέδιο Νόμου με την ανάθεση έργων δημόσιου χαρακτήρα αποκλειστικά στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ και την ΕΥΑΘ ΑΕ, αποκλείοντας τις ΔΕΥΑ.
• Για την εφαρμογή των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου προβλέπεται η έκδοση ενός μεγάλου αριθμού ρυθμιστικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, για θέματα που θα μπορούσαν να ρυθμισθούν με ευελιξία ή έχουν ήδη ρυθμισθεί. Γεγονός που δημιουργεί σοβαρές σκέψεις και υπόνοιες ότι δεν προηγήθηκε της νομοθέτησης επαρκής μελέτη και έρευνα.