More

    Αυτοδιοικητικές εκλογές | Την ώρα που ο Μητσοτάκης έχανε για πρώτη φορά, ο Κασσελάκης “πετούσε” για Αμερική…

    Κάπου εδώ, έφθασε η ώρα του ταμείου. Μετά από τέσσερις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις – Εθνικές, Δημοτικές και Περιφερειακές – η κάλπη “μίλησε” κι έστειλε τα δικά της, ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα, σε πολλές κατευθύνσεις.

    Για τη Νέα Δημοκρατία, που τραβώντας τη μεγάλη γραμμή, μέχρι και την περασμένη Κυριακή, μετρούσε μόνο μεγάλες νίκες, η τέταρτη και τελευταία αναμέτρηση, “γείωσε” την Πειραιώς στη σκληρή πραγματικότητα, την οποία η ίδια – τα στελέχη της δηλαδή – προκάλεσε. Ο  Μητσοτάκης “μετρά” μια οδυνηρή ήττα, έχοντας ο ίδιος δουλέψει πολύ σκληρά για το αντίθετο, όχι όμως και οι “συνεργάτες” του. Κάποιοι απ’ αυτούς,  απέκτησαν σχεδόν ενοχλητική αλαζονεία, κάποιοι άλλοι δε, όχι απλά δεν ίδρωσαν καν τη φανέλα για το τέσσερα στα τέσσερα, άφησαν και μόνο τους τον “Καπετάνιο” να παλεύει με μεγάλα κύματα, τα οποία για πρώτη φορά στη μέχρι σήμερα πολιτική του διαδρομή, δεν κατάφερε να τα δαμάσει.

    Η Νέα Δημοκρατία υπέστη μια σοβαρή ήττα…

    Αν το μήνυμα δεν αναλυθεί διεξοδικά και δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, τότε θα έχει και συνέχεια. Και αυτό γιατί ο μεν Κυριάκος κεφαλαιοποιεί μια ευρεία πολιτική αποδοχή, οι από κάτω του όμως επιδεικνύουν πολιτικό μικρομεγαλισμό

    Ο Β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, επεφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις για τον πρωθυπουργό, βλέποντας ορισμένες από τις “βαριές” επιλογές του, να καταποντίζονται. Μετά τα πανηγύρια της  Α’ Κυριακής στο πλευρό του Μπακογιάννη, είδε το μεγάλο αντίπαλο του ανιψιού του, να λαμβάνει 44.213 επιπλέον ψήφους από το σύνολο του μια εβδομάδα πριν,  βάφοντας  με “πράσινο” χρώμα το μεγαλύτερο – σημαντικότερο Δημαρχείο της χώρας, αυτό του Δήμου Αθηναίων. Σε αυτό το σημείο θα δανειστώ την ανάρτηση, του Χανιώτη Δικηγόρου Μπάμπη Πιτσιγαυδάκη, η οποία συμπυκνώνει εν πολλοίς, το πολιτικό συμπέρασμα της περασμένης Κυριακής, με τρόπο – που κατά την προσωπική μου άποψη – δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση, ούτε πρόκειται για μια άποψη που διέπεται  από κάποιας μορφής παρωπίδα:

    Το πολιτικό μήνυμα της αποψινής βραδιάς είναι σαφές: η Νεα Δημοκρατία υπέστη μια σοβαρή ήττα. Έχασε τους δυο μεγάλους Δήμους και από τις έξι Περιφέρειες κερδίζει μόνο την Πελοπόννησο. Λόγια ξεκάθαρα. Αν το μήνυμα αυτό δεν αναλυθεί διεξοδικά και δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, τότε θα έχει και συνέχεια. Και αυτό γιατί ο μεν Κυριάκος κεφαλαιοποιεί μια ευρεία πολιτική αποδοχή, οι από κάτω του όμως επιδεικνύουν πολιτικό μικρομεγαλισμό. Αν δεν υπερισχύσει η αποδοχή του πρώτου και αντίθετα επικρατήσουν δηλώσεις όπως οι απαράδεκτες που ακούστηκαν από υπουργό πριν δυο ημέρες στην Λάρισα, τότε το μήνυμα θα έχει και συνέχεια. Και κάτι τελευταίο: την πίτα της αποψινής νίκης την καρπώνεται το ΠΑΣΟΚ. Η Κουμουνδούρου μόνο τα αποφάγια και τα ψίχουλα γεύεται, μην μπερδεύεστε…”

    Την ημέρα των εκλογών ο Κασσελάκης “πετάχτηκε” στην Αμερική…

    Συμφωνώ μέχρι κεραίας με τον κ. Πιτσιγαυδάκη και αναφέρω τα εξής. Ο κ. Μητσοτάκης, ναι μεν υπέστει την πρώτη του οδυνηρή ήττα, χωρίς ωστόσο ο μεγάλος αντίπαλος της παράταξης του, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, να μπορεί να καμώνεται πως πέτυχε κάτι πολιτικά σπουδαίο, ούτε καν ανιχνεύσιμο. Ο Κασσελάκης άλλωστε, επέλεξε την ημέρα των εκλογών, να μπει σ’ ένα αεροπλάνο και να πεταχθεί για ένα ταχύρυθμο στην Αμερική, ακολουθώντας το άχαστο “μακριά και αγαπημένοι”. Ως εκ τούτου, αν πρέπει ν’ αναδείξουμε το νικητή της βραδιάς – του επαναληπτικού γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών – αβίαστα είναι ένας και μοναδικός: το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

    Μεγάλοι χαμένοι…; Ξεκάθαρα η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξίσου ξεκάθαρα όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτόνομη αλλά και φτιασιδωμένη λάμψη του Κασσελάκη, μοιάζει για την ώρα, να μην μπορεί να κερδίσει το “στοίχημα” για τη νέα σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

    Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του, μετά από μια πρώτη “νίκη” τον περασμένο Ιούνιο, το κόμμα θυμίζω κατάφερε να ξεπεράσει τον στρατηγικό στόχο του διψήφιου ποσοστού στις Εθνικές εκλογές  – οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα το είχε βάλει σε περιπέτειες –  ενώ έδειχνε να επισκιάζεται από την “Κασσελακιάδα”, μεθοδικά και αθόρυβα, κατόρθωσε να κατακτήσει τον σπουδαιότερο Δήμο της χώρας, αλλά και να πετύχει και πολλές άλλες ακόμη νίκες με υποψήφιους που προέρχονταν από τον πυρήνα του. Άρα, αν ψάχνουμε για το νικητή της Β’ Κυριακής, αυτός είναι ξεκάθαρα το ΠΑΣΟΚ.

    Μεγάλοι χαμένοι…; Γράφθηκε και παραπάνω, ξεκάθαρα η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξίσου ξεκάθαρα όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτόνομη αλλά και φτιασιδωμένη λάμψη του Κασσελάκη, μοιάζει για την ώρα, να μην μπορεί να κερδίσει το “στοίχημα” για τη νέα σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ.  Η “φυγή” δε του νέου ηγέτη του κόμματος στις ΗΠΑ, ανήμερα ουσιαστικά της εκλογικής αναμέτρησης δημιουργεί επιπλέον τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος. Δεν λείπει – όπως μαθαίνω και διαβάζω –  η γκρίνια γι’ αυτή την πολυήμερη απουσία την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση πασχίζει ακόμα να βρει το βηματισμό της. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχει συγκροτηθεί καν ο «πρωινός καφές» που θα χαράζει την καθημερινή τακτική, με τον κ. Κασσελάκη να εξακολουθεί να στηρίζεται στο πολύ στενό επιτελείο που είχε και πριν εκλεγεί πρόεδρος.

    Απαιτείται τομή από το Μητσοτάκη…

    Κοντολογίς κι εν κατακλείδι… Πολιτικά συμπεράσματα, προέκυψαν ΠΟΛΛΑ από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κόσμος με την ψήφο αλλά και με την αποχή του, έστειλε μηνύματα στα στρατηγία των κομμάτων, τα οποία πλέον καλούνται να ερμηνευτούν, να αξιοποιηθούν και να απαντηθούν. Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό τοπίο είναι πλέον διαφορετικό με την πρωτοβουλία των κινήσεων – για την ώρα – να παραμένει 100% στην πλευρά του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όμως καταγράφει στο ενεργητικό του, την πρώτη του πολιτική ήττα. Οδυνηρή, ή όχι…; Θα φανεί, σίγουρα το επόμενο διάστημα και το πρώτο crash test θα γίνει στις ευρωεκλογές του 2024. Η “κατάσταση” πάντως δείχνει ότι χρειάζεται – απαιτεί γενναία παρέμβαση – τομή, πριν αρχίσει να γίνεται μη αναστρέψιμη.

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ