More

    Γιάννης Θεοδωράκης | Εγώ μια κορφή ήθελα κι αυτή είχε όνομα “Μανωλης Κακλης”

    Είναι ίσως ο σημαντικότερος στιχουργός – μαντιναδολόγος που υπάρχει στην Κρήτη αυτή την ώρα. Τα έργα του, τα κομμάτια δηλαδή της δικής του ψυχής, τα έχουν τραγουδήσει οι περισσότεροι Κρητικοί καλλιτέχνες, όμως αυτός στέκεται σε μια “κορφή” που δεν κατάφερε για… λίγο να την ακουμπήσει.

    Ο Γιάννης Θεοδωράκης είναι ένας Άνθρωπος, που εκφράζεται μέσα από τα γραπτά του, ένας στιχουργός που δεν μπορείς να του “παραγγείλεις” να σου γράψει αλλά και που ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του, μια και μόνο ημέρα, ένα 24ωρο,  να μη γράψει κάτι. Με το δικό του υπέροχο και μονάδικο τρόπο…

    Μετά από όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με την Κρητική μουσική, τι σου “αφήνει” πλέον αυτή η σχέση – ζωής που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σας;

    Αν έλεγα ότι πρέπει  σήμερα να κάνω έναν απολογισμό στο τι έδωσα στη μουσική μας μέσα από την στίχο μου και στο τι μου έχει αφήσει πίσω δεν ξέρω τι πρέπει να πω ειλικρινά …Άφησα αγαπη σε αυτήν την σχέση και κάθε φορά που γύριζα να δω πως είναι την έβρισκα πληγωμένη..

    Βρίσκεσαι στο χώρο περισσότερα από 20 χρόνια. Τι έχει αλλάξει στην Κρητική μουσική του τότε σε σχέση με σήμερα;

    Τίποτα, όλα ίδια είναι , μόνο τα πρόσωπα που κρατάνε τα μουσικά όργανα άλλαξαν και μερικά μαγαζιά, κατά τα αλλά όλα ίδια, ίδιες συμπεριφορές ,ποτά,κούπες , γυρισμένες πλάτες από θαμώνες προς τους θαμώνες πάνω στο πάλκο , σεβασμός προς τον καλλιτέχνη από τους καλεσμένους ελάχιστος όπως και η συμπεριφορά των καταστημάτων . Φεύγοντας η παλιά φουρνιά των καλλιτέχνων αφήνει μεγάλο κενό πίσω της στο κομμάτι της δημιουργίας, όσο ζω ελπίζω όμως ότι θα επιστρέψει σε όλους ο σεβασμός και η αγαπη για αυτό που κάνουμε γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα..

    Εγώ είμαι άνθρωπος ακόμα κι όσο θα χω την τύχη να είμαι άνθρωπος θα κλαίω θα γελώ θα τραγουδώ και  θα γράφω την ψυχή μου, δεν υπάρχει ζωη χωρίς μαντινάδα για μένα και τραγούδι..όσο ο θεός μου δίνει έμπνευση τόσο θα υπηρετώ την μαντινάδα μου..

    Έχεις συνεργαστεί με το σύνολο σχεδόν των καλλιτεχνών του Κρητικού πενταγράμμου. Υπάρχουν ακόμη “απάτητες” κορυφές για το Γιάννη;

    Εγώ μια κορφή ήθελα κι αυτή είχε όνομα Μανωλης Κακλης κι ενώ είχα μιλήσει για να φτιάξουμε κάτι παρέα δεν προλάβαμε . Δεν έβγαλα ποτέ από μέσα μου μαντινάδα για να γίνει τραγούδι και ακόμα και σήμερα δεν ξέρω πως έχει γίνει όλο αυτό να με έχουν τραγουδήσει μικροί μεγάλοι 145 διαφορετικοί τραγουδιστές ..Τους ευχαριστώ όλους όπως κι εκείνους που δεν το έκαναν δεν είναι όλοι για όλους και δεν είναι όλοι για εμένα, άλλωστε όλη η Κρήτη σήμερα βγάζει υπέροχα πράγματα ..

    Κάθε κύκλος είναι για να κλείνει…

    Μετά από μια πολυετή σχέση που είχες αναπτύξει με συγκεκριμένο ραδιόφωνο της Κρήτης, αποφασίσατε να χωρίσουν οι δρόμοι σας και να ανοίξεις παράλληλα μια νέα πόρτα. Μίλησε μας γι αυτήν την αλλαγή στην πορεία σου;

    Δεν αποφασίσαμε η αλήθεια , αποφάσισαν, εμένα απλά μου ανακοινώθηκε ότι σταματάω. Η ζωη μας ένας κύκλος είναι στο ραδιόφωνο που ήμουν  έζησα υπέροχες στιγμές με τους καλεσμένους μου ,έκανα από τις ωραιότερες μου συνεντεύξεις εκεί, κράτησα ότι ωραίο και δημιουργικό πρόσφερα και έζησα και τράβηξα τον δρόμο μου ,πηγαίνοντας εκεί που μου έδειξαν εμπιστοσύνη και αγαπη ,στο ραδιόφωνο που ξεκίνησα την παρουσία μου όταν ήμουν παιδί στον dream fm 90,7.. 

    Σου άφησε κάποια πίκρα αυτή η συνεργασία , στο τελείωμα της πιο συγκεκριμένα..;

    Λίγη σημασία έχουν αυτά πλέον νιώθω καλά με τον εαυτό μου και όπως σας είπα κάθε κύκλος είναι για να κλείνει δεν είμαι αχάριστος..  

    Να με πληρώσει καλλιτέχνης δεν έτυχε ποτέ η αλήθεια, δεν ζήτησα κι ολας χρήματα, είναι άβολο να πουλάς την αγαπη σου και τα νιώθω σου, η μεριά του στιχουργού τα έχει αυτά..

    Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επιβιώνει κάποιος από την Κρητική μουσική από το δικό σου μετερίζι – του δημιουργού δηλαδή – και όχι τη “μπροστινή” που συνήθως έχει περισσότερη λάμψη αλλά και χρήμα…

    Μου μιλάς για κάτι που εγώ προσωπικά δεν το γνωρίζω δεν το κατέχω. Εγώ δεν βγάζω μαντιναδες και τραγούδια για να κερδίσω χρήματα κάποτε έβγαλα χρήματα από τα βιβλία μου τα οποία τα σκόρπισα σε πίστες και μαγαζιά , από τραγούδια δεν έχω βγάλει χρήματα. Να με πληρώσει καλλιτέχνης δεν έτυχε ποτέ η αλήθεια, δεν ζήτησα κι ολας χρήματα, είναι άβολο να πουλάς την αγαπη σου και τα νιώθω σου, η μεριά του στιχουργού τα έχει αυτά.. Δεν τέθηκε ποτέ μέσα μου θέμα επιβίωσης γιατί ποτέ δεν μπήκα στην διαδικασία να συγκρίνω την ψυχή μου και τα γραπτά μου με άλλα γραπτά και άλλες ψυχες..Το θεωρώ κόμπλεξ αυτό να θέλω να βγω ψηλά και να κρατηθώ στην επιφάνεια κι γώ κομπλεξικός δεν είμαι.. Τώρα για αυτούς που θέλουν να κρατηθούν ψηλά και για να  τα καταφέρουν πιστεύω ότι μέσα τους υποφέρουν πολύ ψάχνοντας τρόπους στο πως θα τους αγαπήσει ο κόσμος. Το μόνο που ήθελα πάντα ήταν να με αγαπήσει ο κόσμος για το Γιαννης να δουν τι είναι ο Γιαννης κι όχι ο Θεοδωρακης θέλω να πιστεύω ότι αυτό το κατάφερα ..

    Υπάρχουν αριστουργήματα πολλά που τα χειροκρότησα κι ολας!

    Ποιος είναι ο στίχος που σ’ έχει σημαδέψει και ποιος είναι ο στίχος που έχεις ζηλέψει που δεν τον έγραψες εσύ.. 

    Ποτέ δεν κατάφερα να απαντήσω αυτήν την ερώτηση έχω βγάλει τόσο όμορφα πράγματα σε όμορφες στιγμές και αλλά τόσα όμορφα σε δύσκολες στιγμές που δύσκολα ξεχωρίζω κάτι όμως θα σου πω ότι σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου είχα γράψει: 

    Είδα ανθρώπους εδικούς, να ναι για μένα ξένοι 

    και ξένους σαν να ήμασταν  μιας μάνας γεννημένοι …

    Και επειδή ο κόσμος σήμερα γίνεται κακός πολλές φορές θα πω κάτι από τα τελευταία μου δημιουργήματα: 

    Μην λες για μας είναι κακός ο κόσμος και ζηλεύει 

    κι ότι δε ζει η το μισεί  η απλά το κοροϊδεύει …

    Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης θαυμάζω χιλιάδες Μαντιναδες αλλά δεν ζήλεψα είναι κακός σύμβουλος η ζήλεια στην ζωη του ανθρώπου και δεν θα ήθελα βιώσω κάτι τέτοιο.. Υπάρχουν αριστουργήματα πολλά που τα χειροκρότησα κι ολας!

    Μπορείς να φανταστείς το Γιάννη χωρίς στίχους, χωρίς τραγούδι, χωρίς γλέντια, χαρές και λύπες, στοιχεία συνυφασμένα με τη δική σου καθημερινότητα…;

    Όσοι με γνωρίζουν σαν Γιάννη ξέρουν ότι τα γλέντια πλέον εχουν λίγη σημασία για την ζωη μου , όμως στα υπόλοιπα δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο δηλαδή τι να ξυπνήσω και να μην μου βγουν πράγματα; Να μην τα γράψω; Να γυρίσω την πλάτη μου στον καλλιτέχνη που θα ζητήσει κάτι δικό μου να για να βγει ένα τραγούδι; Υπάρχει ζωη χωρίς χαρές χωρίς λύπες; Εγώ είμαι άνθρωπος ακόμα κι όσο θα χω την τύχη να είμαι άνθρωπος θα κλαίω θα γελώ θα τραγουδώ και  θα γράφω την ψυχή μου, δεν υπάρχει ζωη χωρίς μαντινάδα για μένα και τραγούδι..όσο ο θεός μου δίνει έμπνευση τόσο θα υπηρετώ την μαντινάδα μου..

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ