More

    Ευρωεκλογές 2024 | Πόσο μιλήσαμε για την Ευρώπη μέχρι σήμερα…; 

    Αλήθεια σε λιγότερο από είκοσι ημέρες, προσφεύγουμε στις κάλπες για τις ευρωεκλογές.. Πόσο μιλήσαμε για την Ευρώπη μέχρι σήμερα…;

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τις δυο προγούμενες δηλαδή αλλά και τις δυο επόμενες εβδομάδες, οι πολιτικές επισκέψεις μεγαλο – στελεχών των κομμάτων, είναι – και θα είναι – στα φόρτες τους, με δεδομένο ότι στις 9 Ιουνίου, οι Έλληνες, οι Κρητικοί, οι Χανιώτισσες και οι Χανιώτες, ψηφίζουν για την Ευρώπη. Επιλέγουμε το ποιούς θα στείλουμε και με πόση διαπργματευτική – όπως μας λένε – δύναμη, για να μας εκπροσωπήσουν, εκεί που χαράζονται – και αποφασίζονται – όλα αυτά που καθημερινά, επηρεάζουν λίγο, πολύ, ή… πάρα πολύ τις ζωές μας.

    Δυστυχώς για μια ακόμη φορά – κι αυτό μαρτυρά την πολιτική μας ανωριμότητα – οι ευρωεκλογές διεξάγονται με όρους εθνικών εκλογών και όχι ΕΥΡΩΠΗΣ.

    Στοιχείο που καταγράφεται και παρατηρείται, είναι πως αυτό το χρονικό διάστημα, αν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να δίνουν “μάχες” ενημέρωσης και να μας “πυροβολούν”, αντίθετα εκείνοι που δείχνουν να το έχουν πάρει αρκετά πιο ζεστά – δικαιολογημένα ίσως θα μου πείτε – είναι του κεβερνώντος κόμματος. Χωρίς και πάλι η συζήτηση – όχι πάντα – δυστυχώς όμως πάρα πολλές φορές, στρέφοντας την όποια συζήτηση σε “εσωτερικής” κατανάλωσης θέματα και όχι εκεί που έπρεπε. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά – κι αυτό μαρτυρά την πολιτική μας ανωριμότητα – οι ευρωεκλογές διεξάγονται με όρους εθνικών εκλογών και όχι ΕΥΡΩΠΗΣ.

    Ευρωεκλογές χωρίς συζήτηση “επί της ουσίας”

    Για μια ακόμη φορά, οι Έλληνες πολιτικοί, διεξάγουν μια προεκλογική περίοδο, με ατζέντα εθνική – εσωτερική, αποφεύγοντας, να γίνει – επί της ουσίας – συζήτηση, για όλα τα μεγάλα εκείνα ζητήματα, τα οποία αρχίζουν και τελειώνουν με τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Την ίδια ώρα για παράδειγμα που οι “καραβιές” μεταναστών στην ακριτική Γαύδο, αυξάνονται εβδομάδα με την εβδομάδα, ημέρα με την ημέρα, μέχρι και σήμερα τουλάχιστον, εγώ προσωπικά, δεν άκουσα κανέναν από τους κομματικούς “επισκέπτες” που έρχονται για να μας ενημερώσουν, να ψελλίζει κάτι γι’ αυτό. Αντίθετα με το lifestyle του Κασσελάκη ή το viral video στο TikTok του Μητσοτάκη, η… ανάλυση, πηγαίνει εις βάθος.

    Το πολιτικό προσωπικό που νομίμως και δημοκρατικά έχει εκλεγεί και εκπροσωπεί μια χώρα, αποτελεί  την “επιλογή” των πολιτών του, άρα η “ευθύνη” δεν μπορεί να βαραίνει μονομερώς. Το δικαίωνα να “μας” εκπροσωπούν, δεν είναι ούτε δοττό ούτε κληρονομικό, αρκεί τη δύναμη αυτή, ο πολίτης να την αντιλειφθεί

    Έχουμε πει (και γράψει φυσικά) πάρα πολλές φορές, πως οι πολιτικοί, είναι ο “καθρέπτης” της κοινωνίας. Το πολιτικό προσωπικό που νομίμως και δημοκρατικά έχει εκλεγεί και εκπροσωπεί μια χώρα, αποτελεί  την “επιλογή” των πολιτών του, άρα η “ευθύνη” δεν μπορεί να βαραίνει μονομερώς. Το δικαίωνα να “μας” εκπροσωπούν, δεν είναι ούτε δοττό ούτε κληρονομικό, αρκεί τη δύναμη αυτή, ο πολίτης να την αντιλειφθεί.

     

     

    Η επιλογή και η ευθύνη της…  

    Στις επικείμενες ευρωεκλογές, διακυβεύονται πολλά και εξόχως σημαντικά, για ολόκληρη την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι ευκαιρία, το μεσοδιάστημα μέχρι και τις 9 Ιουνίου, ο κόσμος να ενημερωθεί, να κάνει ερωτήσεις, ακόμη και δύσκολες , σε όλους αυτούς που “έρχονται” και του υποδεικνύουν το τι και το πως να ψηφίσει. Σε όλα τα ψηφοδέλτια, υπάρχουν ΑΞΙΟΙ, να τους αναζητήσουμε και να τους δώσουμε την ευκαιρία, ακόμη κι αν πρόκειται για τα λιγότερο προβεβλημένα στελέχη, που δεν τους δίδεται συχνά η ευκαιρία. Αδυνατώ να πιστέψω πως έχουν εκλείψει οι σημαντικοί, ακόμη κι αν συμφωνώ, πως η “μάζα” εκείνων που στελέχουν τα ψηφοδέλτια, στερούνται βασικών αντικειμενικών πολιτικών χαρακτηριστικών, τα οποία είναι απαραίτητα για εκεί που τους “στέλνουμε” με την ψήφο μας. Η επιλογή είναι ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση κι ας επιμένουν οι κομματικές γραμμές να μας τις υποδεικνύουν. Η επιλογή και η ευθύνη της…

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ