More

    Ενδοοικογενειακή βία | Την αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ  να την κοιτάξουμε στα μάτια, ακόμη κι αν εκεί “βλέπουμε” κάποιον δικό μας άνθρωπο…

    Την αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ  να την κοιτάξουμε στα μάτια. Το πρόβλημα κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό που περνά, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, χωρίς να διαφαίνεται – έστω την άκρη του τούνελ – κάποια αχτίδα φωτός. Η κακοποίηση, χτυπά την πόρτα της Ελληνικής – και όχι μόνο – οικογένειας, με βίαιο τρόπο, χωρίς οι – άμεσα εμπλεκόμενοι –  πολιτεία, κοινωνία, αστυνομία και δικαιοσύνη, να μπορούν να την αναχαιτίσουν αποτελεσματικά.

    Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά. Τα αστυνομικά δελτία, γεμίζουν από περιστατικά κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που – από την σφοδρότητα των επιθέσεων αυτών – απειλούνται ή και χάνονται ανθρώπινες ζωές. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν κάπου μακριά, είναι έξω από την πόρτα μας, ίσως – σε κάποιες περιπτώσεις – να είναι και μέσα αλλά αν δεν κάνουμε κάτι, το φαινόμενο θα γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο, με ότι επικίνδυνο αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

    Δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει, τα θύματα πολλαπλασιάζονται και οι “τυχεροί” σήμερα, αύριο μπορεί να συγκαταλέγονται σ’ εκείνη τη μακάβρια λίστα των θυμάτων, που δεν τα κατάφεραν

    Καθημερινά, καταγράφονται περιστατικά τα οποία για τον ένα ή τον άλλον λόγο, απασχολούν την κοινή γνώμη. Τις περισσότερες φορές – όπως για παράδειγμα αυτές με τους “γνωστούς δικηγόρους” της Αθήνας πολύ απλά γιατί τα θέματα αυτά “πουλάνε”, κάνουν κλικάκια ή ανεβάζουν την τηλεθέαση.  Με αφορμή όλα αυτά, δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία τα οποία δυστυχώς, είναι εξόχως ανησυχητικά. Σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική“, σε 960 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης ανταποκρίθηκαν την εβδομάδα 17 έως 23 Ιουνίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών. Χορηγήθηκε σε 135 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button, ενώ συνολικά διαχειρίστηκαν 516 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 347 συλλήψεις. Παράλληλα, μεταφέρθηκαν 9 θύματα σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και 31 θύματα σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο.

    Χρυσοχοΐδης: Αρχίζουν να «ανοίγουν στόματα» και τέτοια περιστατικά βίας καταγγέλλονται

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα από την Κρήτη ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί, τα οποία μέσα στο πρώτο 5μηνο του 2024, έφτασαν τα 498, ενώ έγιναν, όπως τόνισε, 338 συλλήψεις.

    «Έχουν αναδειχθεί από την Αστυνομία, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, μία σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που προστατεύουν πρώτα απ’ όλα τις γυναίκες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης συμπληρώνοντας ότι το αισιόδοξο είναι ότι αρχίζουν να «ανοίγουν στόματα» και τέτοια περιστατικά βίας να καταγγέλλονται. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η Ελληνική Αστυνομία με το κοινωνικό πρόσωπο που επιδεικνύει, προστατεύει και σώζει ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος πρόσθεσε ότι από τα δύο γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούσαν στο νησί, ήδη υπάρχουν τέσσερα -ένα στον κάθε νομό- που καλύπτουν τις ανάγκες της Κρήτης, «από τις πιο ορεινές περιοχές, μέχρι και τα αστικά κέντρα» ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του.

    Όλα αυτά δεν συμβαίνουν κάπου μακριά, είναι έξω από την πόρτα μας, ίσως – σε κάποιες περιπτώσεις – να είναι και μέσα αλλά αν δεν κάνουμε κάτι, το φαινόμενο θα γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο, με ότι επικίνδυνο αυτό μπορεί να συνεπάγεται

    Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

    Η Ελληνική πολιτεία μαζί με την κοινωνία πρέπει ν’ αντιδράσουν. Δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει, τα θύματα πολλαπλασιάζονται και οι “τυχεροί” σήμερα, αύριο μπορεί να συγκαταλέγονται σ’ εκείνη τη μακάβρια λίστα των θυμάτων, που δεν τα κατάφεραν. Τα στόματα όλων όσων γνωρίζουν, ακούν, βλέπουν ή με κάποιον τρόπο πέφτει στην αντίληψη τους κάτι τέτοιο, πρέπει ν’ ανοίγουν έγκαιρά. Μην αφήνεται γι’ αύριο κάτι που λίγα λεπτά – ή και δευτερόλεπτα – αν κάποιος δεν το προλάβει, μια – ακόμη – ανθρώπινη ζωή, μπορεί να έχει χαθεί. Οι αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτά τα φαινόμενα, επιστημονικά έχουν ή αναλύονται από τους ειδικούς. Αυτό που προέχει όμως στην παρούσα φάση, είναι – επαναλαμβάνω – η συντεταγμένη πολιτεία με τη συνδρομή της κοινωνίας, να βρουν τον τρόπο, να πατήσουν το φρένο. Είναι ίσως ήδη αργά, αλλά οφείλουμε ΟΛΟΙ ν΄αντιδράσουμε.  Την αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ  να την κοιτάξουμε στα μάτια, ακόμη κι αν εκεί “βλέπουμε” κάποιον δικό μας άνθρωπο…

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ