More

    Ρέθυμνο | Η μεγαλύτερη μυκηναϊκή ακρόπολη της Κρήτης έρχεται στο φως

    Αυτοψία του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη

    Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, επισκέφθηκε τον χώρο ανασκαφής της Ορνέ, στη θέση Κάστελος, ώστε να ενημερωθεί για την πρόοδο των ανασκαφών από τον υπεύθυνο ανασκαφής, αρχαιολόγο Μάνο Παπαδάκη.

    Οι ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιούνται με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς εντάχθηκε εκ νέου στον πενταετή σχεδιασμό του, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αγίου Βασιλείου. «Κάθε φορά που επισκέπτομαι το χώρο εντυπωσιάζομαι από τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη» ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, σημειώνοντας ότι είναι ένας «μοναδικός αρχαιολογικός χώρος ο οποίος μόλις αναδειχθεί, θα αλλάξει την φυσιογνωμία όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρου του δήμου. Θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου, καθώς θα προσελκύει επισκέπτες, δημιουργώντας στην περιοχή μας μια νέα ταυτότητα».

    Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, «εμείς αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και τιμή που στηρίζουμε με κάθε τρόπο αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε, διότι αυτός ο χώρος αποτελεί ένα πραγματικό θησαυρό για τον τόπο μας».

    Τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, με αποτέλεσμα η Ακρόπολη της Ορνέ να γίνεται διεθνώς γνωστή.

    Η θέση βρίσκεται κοντά στα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση και Μέλαμπες. Η Ακρόπολη εκτείνεται σε 55 στρέμματα. Η έκταση αυτή την κατατάσσει ως την μεγαλύτερη μυκηναϊκή ακρόπολη της Κρήτης. Μέχρι τώρα έχουν ανασκαφθεί και ερευνηθεί κτίρια με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Δρόμοι, κοινόχρηστοι χώροι και στοιχεία αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, δείχνουν τον πολύ καλά οργανωμένο χαρακτήρα της ακρόπολης αυτής. Η αποκάλυψη των σημαντικών κτιρίων συνεχίζεται, ενώ τα ευρήματα θα εκτεθούν στο Μουσείο Ρεθύμνου. Έχουν βρεθεί μέχρι τώρα σημαντικά πήλινα αγγεία, χάλκινα αντικείμενα και ειδώλια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ