Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Με το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο να ανακοινώνεται σήμερα το πρωί, λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν δεδομένο ότι το θέμα θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη του κυβερνητικού οργάνου.

Εξ ου και στη συνεδρίαση συμμετείχε, εκτός του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, και ο συναρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, μετά την αρχική ενημέρωση που έκανε στους παριστάμενους ο κ. Γεραπετρίτης και την επισήμανση ότι η κατάθεση των χαρτών και του σκεπτικού που εκτείνεται σε εκατοντάδες σελίδες στην Κομισιόν ήταν προϊόν προετοιμασίας εδώ και αρκετές εβδομάδες και όχι αντίδραση στην τουρκική διαρροή χάρτη στην εφημερίδα Milliyet, αξιολογήθηκαν τα σενάρια της τουρκικής αντίδρασης.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, στην Αθήνα θεωρούν ότι τα επικρατέστερα ενδεχόμενα είναι δύο. Το πρώτο είναι να υπάρξει μια λεκτική αντίδραση από μέρους των αρμόδιων υπουργείων της γείτονος που στη συνέχεια θα αναπαραχθεί ευρέως στα ΜΜΕ της γείτονος, μαζί με τον χάρτη που ήδη έχει παρουσιαστεί και εμφανίζει το μισό Αιγαίο ως περιβάλλον τουρκικών διεκδικήσεων.

Το δεύτερο σενάριο είναι η Άγκυρα να επιδιώξει να αναζητήσει ένα διεθνές φόρουμ, προφανώς κάποιον σχετικό ή λιγότερο σχετικό οργανισμό, προκειμένου να καταθέσει τον χάρτη της και να επιδιώξει κάποια νομιμοποίηση των διεκδικήσεών της, με δεδομένο ότι η Ελλάδα καταθέτει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στην Κομισιόν.

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας

Πάντως, λίγο μετά τις 16:00, υπήρξε η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Άγκυρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Αθήνας «μονομερείς», οι οποίες «παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επισημαίνει πως η Άγκυρα «θα υποβάλει το δικό της Σxέδιο στην UNESCO και στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών».

Μέλη του ΚΥΣΕΑ, με τα οποία το protothema.gr συζήτησε, εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν θα είναι καθόλου χαρούμενη, περιμένουν όμως την ίδια ώρα να δουν πόσο θα κλιμακώσει την απάντησή της. “Το μείζον ζήτημα είναι να μην επιστρέψουμε σε μια κατάσταση αντιπαράθεσης”, αναφέρει αρμόδια πηγή. Για την Αθήνα είναι δεδομένο ότι η Τουρκία γνώριζε ότι η Ελλάδα θα κατέθετε τον χάρτη, καθώς ήταν συμβατική της υποχρέωση μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου στο τέλος Φεβρουαρίου που έδινε περιθώριο στη χώρα μας ως το τέλος Απριλίου να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες “θεραπείας” των χαρτών που είχαν κατατεθεί παλαιότερα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν.

Πολιτικά, πάντως, κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν με ενδιαφέρον τη “σιωπή” εκ δεξιών εδώ και αρκετές ώρες, καθώς οι αντιδράσεις είναι ισχνές. “Υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη”, επεσήμαιναν κυβερνητικές πηγές από το πρωί, ενώ ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη με ένα έμμεσο καρφί στα “δεξιά” της ΝΔ, σημειώνοντας ότι “όσο οι άλλοι μιλούν και μας κατηγορούν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει την δουλειά της”.

Η ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ

«Συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από τους Υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου για την εθνική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο και την κατάρτιση και εξειδίκευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Επίσης, συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036. »