More

    Αποκλειστικό: Εντυπωσιακές εικόνες από τα έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Καλώδιο σε βάθος 950 μέτρων για 135 χιλιόμετρα

    Το υποβρύχιο καλώδιο μήκους 135 χλμ του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ, προχωρά εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

    Η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως και η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο, τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.
    Το έργο αποτελεί μια επιτυχία για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εξέλιξη ενός ακόμα έργου εθνικής σημασίας με ευεργετικές συνέπειες για την αξιόπιστη τροφοδότηση της Κρήτης.
    Επιπλέον, και όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του έργου στην δημοσιογράφο του OPEN Ευτυχία Πενταράκη που εξασφάλισε και τις εικόνες που θα δείτε παρακάτω,  για την υλοποίηση του έργου, έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες τόσο στον σχεδιασμό του καλωδίου (ελαφρύτερο και ισχυρότερο) όσο και στην πόντιση αυτού, μέσα από βελτιωμένες τεχνικές που αναπτύχθηκαν ειδικά για τις ανάγκες αυτού του έργου.
    Το καλώδιο θα τροφοδοτήσει την Κρήτη με καθαρό, φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα από την ηπειρωτική χώρα. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά παγκοσμίως.

    Δείτε στη gallery που ακολουθεί εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις εργασίες που γίνονται στο κόλπο της Κισσάμου από όπου θα ξεκινήσει η πόντιση του καλωδίου

    Το πλοίο που αναλαμβάνει να ποντίσει καλώδιο στα 950 μέτρα

    Η εταιρεία που θα ρίξει το καλώδιο είναι η Prysmian Powerlink (πρώην Pirelli), η μεγαλύτερη στον κόσμο.

    Η πολυεθνική Prysmian, που ανέλαβε το πιο δύσκολο τμήμα καθώς θα ποντίσει το καλώδιο στο ανατολικό τμήμα σε βάθη που φτάνουν μέχρι τα 950 μέτρα, θα αναπτύξει το καλώδιο σε μια απόσταση 135 χιλιομέτρων.

    Τα υποβρύχια καλώδια θα παράγονται στο εργοστάσιο Arco Felice (Νάπολη) και θα τοποθετηθούν στη θάλασσα από το πλοίο Giulio Verne, το οποίο αποτελεί μέρος του στόλου του ομίλου της πολυεθνικής και το οποίο αναμένεται στην Κρήτη από Ιταλία στις 8/9.

    Με τη σειρά της η εταιρία Power sub link του ομίλου Maritech International αναλαμβάνει να τραβήξει το καλώδιο, να το προσγειώσει και να το θάψει. Η ίδια εταιρία ανέλαβε με το πλοίο Med Surveyor να “καθαρίσει” τον βυθό. Γρίπος τραβάει άγκυρα στην πορεία του καλωδίου και αφαιρεί από όλα τα παλιά καλώδια, σύρματα, δίχτυα κτλ .
     Οι ανάδοχοι για τα επιμέρους τμήματα των καλωδιακών διασυνδέσεων:

    1. Μειοδότρια για το πρώτο (Δυτικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου ανακηρύχθηκε η εταιρεία FULGOR AE έναντι τιμήματος 140,2 εκατ. ευρώ.

    2. Μειοδότρια για το δεύτερο (Ανατολικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης ανακηρύχθηκε η εταιρεία Prysmian Powerlink έναντι τιμήματος 125,9εκατ. ευρώ.

    3. Για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο μειοδότησε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕέναντι τιμήματος 41,09 εκατ. ευρώ.

    Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τα σχετικά βίντεο που εξασφάλισε επίσης η Ευτυχία Πενταράκη

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις OK Όχι ευχαριστώ