Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) «Εύξεινη Πόλη» θα συμμετέχει ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου, όπως αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη ως Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) δραστηριοποιείται από το Σεπτέμβριο του 2012. Αποτελεί τη μετεξέλιξη προϋπάρχοντος Δικτύου Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, που ιδρύθηκε το 1995. Σήμερα, ο ΕΟΕΣ απαρτίζεται από 61 συνολικά μέλη, εκ των οποίων τα 48 είναι Δήμοι κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κεντρικής Μακεδονίας, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδα, Μακεδονίας Θράκης και τα υπόλοιπα αυτοδιοικητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ στοχεύει στη διαπεριφερειακή, διακρατική και διασυνοριακή συνεργασία για τη δημιουργία αειφόρου ανάπτυξης στις περιοχές που καλύπτει το δίκτυο μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Διαθέτει εμπειρία 25 ετών στη διαχείριση Συγχρηματοδοτούμενων Έργων, έχει Διαχειριστική Επάρκεια για την υλοποίησή τους και διατηρεί ένα ιστορικό συνεργασιών με περισσότερους από 800 φορείς, όπως Δήμοι, Περιφέρειες και Πανεπιστήμια τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ.
Το νομικό καθεστώς που διέπει τους ΕΟΕΣ είναι οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί και σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, ο ΕΟΕΣ στην Ελλάδα, έχει νομική μορφή Αστικής Εταιρείας και ιδρύεται παράρτημα του ΕΟΕΣ στον Δήμο-μέλος για την υλοποίησης τοπικών δράσεων.
Μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου Αντώνη Περράκη το Δημοτικοί Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του Δήμου Καντάνου – Σελίνου στον Όμιλο και ενέκρινε τη σύμβαση και το καταστατικό του, με βάση το οποίο ορίζεται η οικονομική συμμετοχή (ετήσια εισφορά) ύψους 400 ευρώ.
Ως εκπρόσωποι του Δήμου στις Γενικές Συνελεύσεις του Ε.Ο.Ε.Σ. ορίστηκαν ο Δήμαρχος Αντώνης Περράκης Αντώνιος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Στέλιος Καλογρίδης,
Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για τον Δήμο Καντάνου Σελίνου» Ευτύχης Δαμηλάκης υπερψηφίσε τονίζοντας:
«Θα πρέπει να συσταθεί γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, το οποίο θα παρακολουθεί στενά όλα τα προγράμματα για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους τοπικού συμφέροντος. Επίσης θα πρέπει να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το οργανόγραμμα του Δήμου μέσου του οποίου δημιουργούνται νέα τμήματα, δημιουργούνται προοπτικές ανάπτυξης και αποτυπώνονται οι ανάγκες του Δήμου».
Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση Γιώργος Γεωργιλάκης ψήφισε παρόν.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα υποβληθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και αφού γνωμοδοτήσει η αρμόδια επιτροπή η απόφαση θα λάβει την έγκριση του Υπουργού.
Στόχοι του ΕΟΕΣ
Η κύρια αποστολή του «ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη» είναι να διευκολύνει δημόσιες θεσμικές οντότητες από διαφορετικά κράτη μέλη να συνεργαστούν ως ενιαίος θεσμός προκειμένου να επιτύχουν κοινούς στόχους, μέσα από μια νέα νομική υπόσταση.
Σκοπός του είναι να διευκολύνει και να προωθήσει την εδαφική συνεργασία (διασυνοριακή, διακρατική και διαπεριφερειακή), προκειμένου συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι επιμέρους σκοποί του «ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη» για την επίτευξη της αποστολής του, είναι οι εξής:
– Η κοινή δράση και η συνεργασία μεταξύ των μελών του, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
-Η συνεργασία στο πλαίσιο των Μακρο – Περιφερειακών Στρατηγικών της Ε.Ε.
-Η υλοποίηση προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκούς ή Εθνικούς πόρους, με ή χωρίς την συνεργασία άλλων φορέων.
– Η υλοποίηση δράσεων εδαφικής συνεργασίας μεταξύ των μελών του με ή χωρίς την οικονομική συνεισφορά της Ε.Ε. ή στα πλαίσια προγραμματικών συμβάσεων ή διαχείριση έργων με αναθέσεις σε τρίτους, σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική ή Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
-Η λειτουργία ως ενδιάμεσου φορέα για την υλοποίηση ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, είτε ως ∆ιαχειριστικής Αρχής εφαρμογής προγραμμάτων και κοινών σχεδίων δράσης, είτε ως τελικού δικαιούχο υλοποίησης έργων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στους κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Οργάνων.
– Η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με Ο.Τ.Α. για την υποστήριξή τους, με παροχή τεχνικής βοήθειας σε ζητήματα όπως ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός, η προετοιμασία, η διαχείριση, η παρακολούθηση, η αξιολόγηση, η δημοσιότητα, η εφαρμογή και ο έλεγχος έργων Περιφερειακών ή Τομεακών Επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
– Η συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και εκτός αυτής σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς.
– Η υποστήριξη και προώθηση της «Πράσινης ανάπτυξης» για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά με ταυτόχρονη προτεραιότητα τη προστασία του περιβάλλοντος.
-Η υποστήριξη και προώθηση της “Γαλάζιας Ανάπτυξης”, ως μακροπρόθεσμης στρατηγική για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα.
– Η υποστήριξη της ανάπτυξης της πρωτογενούς οικονομίας και των τεχνολογιών παραγωγής. Η υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
– Η ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων που στοχεύουν στην επίτευξη κοινωνίας με συνοχή, η οποία θα ενσωματώνει άτομα ή ομάδες ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα, παραδόσεις, και τρόπο ζωής και θα διασφαλίζει προϋποθέσεις αγαστής συμβίωσης.
– Η ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Κοινωνικής Στήριξης ευπαθών ομάδων πληθυσμού, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ευπαθών ομάδων, Κέντρα και Προγράμματα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, κλπ
– Ο σχεδιασμός και υλοποίηση πρωτοβουλιών, πολιτικών, δράσεων και εργαλείων υποστήριξης των νέων, γυναικών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων
-Η συνεργασία ακαδημαϊκούς φορείς, με επιστημονικά κέντρα και με ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα στις χώρες της Ε.Ε., με τους θεσμούς της Ε.Ε. και τους Διεθνείς Αυτοδιοικητικούς και μη οργανισμούς.
-Η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, προβολής και εφαρμογής καλών πρακτικών μεταξύ των μελών της.
– Η έρευνα, αναζήτηση, διαφύλαξη, προβολή και αξιοποίηση του συνόλου της πολιτισμικής ταυτότητας των λαών, στην κατεύθυνση της διασφάλισης του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ανάπτυξης δεσμών φιλίας, συνεργασίας, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.
– Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και η ανάπτυξη δράσεων σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, των Νέων Τεχνολογιών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Διαχείρισης του Περιβάλλοντος.
– Η προαγωγή των τεχνολογικών καινοτομιών και εν γένει η υποστήριξη της έρευνας.
-Ο σχεδιασμός και υλοποίηση πρωτοβουλιών ενίσχυσης και προαγωγής της φροντίδας υγείας
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα Σελινιώτικα Νέα