More

    Χανιά | Οι ερωτήσεις της ΛΑ.ΣΥ. στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δ.Σ.

    Με την υπ. 200/2023 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, έχει συμφωνηθεί η δωρεάν χρήση επιφάνειας πενήντα δυο στρεμμάτων (52.000 τ.μ.) του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, για έξι μήνες και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αγοράς της έκτασης από τον Δήμο Χανίων.

    Με τις υπ`αρ 479/2023 και 480/2023 αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου συμφωνήθηκε κατά πλειοψηφία ότι η αγορά της έκτασης θα γίνει για ποσό 1,95 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό για το οποίο ο δήμος θα πάρει δάνειο από την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

    Από την υπογραφή της αρχικής σύμβασης μεταξύ ΤΕΘΑ και δήμου Χανίων, είχαμε καταγγείλει ως Λαϊκή Συσπείρωση την παράγραφο 6.2.2 αυτής καθώς υποχρέωνε τον δήμο Χανίων να παραιτηθεί από οποιασδήποτε αμφισβήτηση ή διεκδίκηση της κυριότητας της έκτασης αυτής από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ).

    Είχαμε και τότε τοποθετηθεί ότι η διεκδίκηση του πρώην στρατοπέδου έπρεπε να λάβει υπόψη ότι η έκταση δεν είναι αναγνωρισμένη ως ιδιοκτησία στο ΤΕΘΑ, υπάρχουν δικαστικές διενέξεις και ασάφειες που πρέπει να διερευνηθούν για το ιδιοκτησιακό της έκτασης καθώς στο Ελληνικό Κτηματολόγιο η έκταση αυτή μέχρι και σήμερα, είναι καταχωρημένη ως έκταση του Ελληνικού Δημοσίου. Δεν είναι δηλαδή καταχωρημένη ή αναγνωρισμένη ιδιοκτησία όχι μόνο στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, αλλά ούτε καν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άρα πως παζαρεύεται η αγορά μιας έκτασης με κάποιον που δεν είναι αποδεδειγμένα ο ιδιοκτήτης αυτής;

    Μάλιστα πρόσφατα η κυβέρνηση φαίνεται να παρεμβαίνει στο ζήτημα, παρακάμπτοντας την όποια δικαστική διερεύνηση ή διαλεύκανση της υπόθεσης. Στο άρθρο 62 πρόσφατου νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι το ελληνικό δημόσιο «αναγνωρίζει την κυριότητα του Ταμείου Εθνικής Άμυνας επί του ακινήτου αυτού, δεν προβάλλει δικαιώματα επ’ αυτού και κάθε σχετική δίκη καταργείται (!)». Έτσι απλά, η έκταση αναγνωρίζεται ως έκταση του ΤΕΘΑ με ένα άρθρο σε ένα νόμο! Μάλιστα φτάνει στο σημείο να προβλέπει ότι η σχετική εγγραφή στο Κτηματολογικό γραφείο Κρήτης (από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΕΘΑ) να μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τα συνήθως προβλεπόμενα, όπως τίτλους ιδιοκτησίας, αποδεικτικό απαλλοτρίωσης ή απόκτησης της έκτασης από το ΤΕΘΑ, χωρίς τίποτα άλλο παρά μια απλή αίτηση από το ΤΕΘΑ!

    -το άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών που έχει εισαχθεί στη βουλή

    Με την παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιωνόμαστε που δεν είχαμε ψηφίσει τις συμβάσεις παραχώρησης , αγοράς και λήψης δανείου για αυτό, καθώς το πάγιο αίτημα της Χανιώτικης κοινωνίας για ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση της έκτασης καθιστούσε όχι μόνο επίκαιρο, αλλά και αναγκαίο την ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ της έκτασης και όχι παζάρια αγοράς αυτής από κάποιον που δεν ήταν καν αναγνωρισμένος ως ιδιοκτήτης αυτής.

    Όλα τα επιχειρήματα περί «δεμένων χεριών καθώς το ΤΕΘΑ δεν μπορεί να παραχωρήσει εκτάσεις του δωρεάν, καθώς από τον νόμο που είχε ψηφιστεί επι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι υποχρεωμένο το ΤΕΘΑ να πουλάει τις εκτάσεις του» καταρρίπτονται, και αναδεικνύονται οι πολιτικές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Δημοτικής Αρχής που συντονισμένα προσπαθούν να βάλουν τους Χανιώτες να πληρώσουν για κάτι που δικαιούνται δωρεάν.

     

    Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η δημοτική αρχή:

    1. Αν γνωρίζει ποιες είναι οι δίκες που προβλέπεται να καταργηθούν από το εν λόγω σχέδιο νόμου, ποιοι ήταν οι συμβαλλόμενοι σε αυτές και τι διεκδικούσαν σχετικά με την ιδιοκτησία της εν λόγω έκτασης. Επίσης να μας απαντηθεί αν αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να βρούμε τον έλεγχο νομιμότητας της 479/2023 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την Γραμματέα αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που αφορά στην απόφαση αγοράς του οικοπέδου.
    2. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει νόμος που απαγορεύει στο Ελληνικό Δημόσιο να παραχωρεί δωρεάν εκτάσεις σε Δήμους (σε αντίθεση με τις εκτάσεις του ΤΕΘΑ), αντί να παραχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο ατελώς την έκταση στο ΤΕΘΑ, και μετά το ΤΕΘΑ την πουλήσει στο Δήμο Χανίων, γιατί η κυβέρνηση δεν την παραχωρεί δωρεάν κατευθείαν στον Δήμο Χανίων, χωρίς τον μεσάζοντα «μεσίτη» ΕΤΑΔ; Διεκδίκησε κάτι τέτοιο η δημοτική αρχή από την κυβέρνηση και αν αυτή αρνήθηκε, γιατί αρνήθηκε;
    3. Όσον αφορά τη χρήση τμήματος του πρώην στρατοπέδου ως χώρου στάθμευσης στις 1/6, που ο Δήμος γιόρτασε την ημέρα περιβάλλοντος, να μας ενημερώσετε εάν ο χώρος χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά και εάν είναι στις προθέσεις σας να δώσετε σε χρήση για περισσότερο χρόνο, να μας δώσετε τη μελέτη από την οποία προκύπτει ότι ο χώρος του πρώην στρατοπέδου θα εξυπηρετήσει την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος και της έλλειψης χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης και επίσης να μας δώσετε τις απαιτούμενες μελέτες και εγκρίσεις για τη λειτουργία του χώρου αυτού για τη στάθμευση αυτοκινήτων.

    Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων

    Λουτσέτης Χαράλαμπος

    Κλωνιζάκης Μιλτιάδης

    Μακρέας Δημήτριος

    Μπομπολάκης Φώτης

     

    Μακρέας : Η προστασία των ευάλωτων, των  ανέστιων, των ξεριζωμένων αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο των πολιτισμών.

     

    Δυόμιση μήνες μετά την επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης ο οποίος υποσχέθηκε κονδύλια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Χανίων ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών που φτάνουν στο νομό μέσω του Λυβικού Πελάγους η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά έχει γίνει απόλυτα ντροπιαστική για την πόλη των Χανίων . Η αδυναμία χρήσης των παιδικών κατασκηνώσεων Καλαθά για την προσωρινή παραμονή των μεταναστών οδήγησε σε καταστάσεις κυριολεκτικά απάνθρωπες.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε δεσμευτεί ως προς την πραγματοποίηση μονοθεματικού Συμβουλίου σε σχέση το ζήτημα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και το οποίο όχι απλά δεν έχει πραγματοποιηθεί ,αλλά η Δημοτική Αρχή επιλέγει να αγνοεί τις συνεχείς αναφορές από τη Λαϊκή Συσπείρωση σε σχέση με την επείγουσα αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών στη βάση του σεβασμού στοιχειωδών όρων αξιοπρέπειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Τη στιγμή που η γενοκτονία στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ακόμα και μια πιθανή λήξη της Ισραηλινής επίθεσης θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός τεράστιου προσφυγικού κύματος, Η ιστορική ευθύνη του Χανιώτικου λαού και του Δήμου Χανιών είναι να προετοιμαστεί για την υποδοχή του μαρτυρικού Παλαιστινιακού λαού καθώς και για το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων, θυμάτων των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΝΑΤΟικών πολέμων.

    Στα Χανιά του 1,3 εκατομμυρίων αφίξεων  μόνο στο αεροδρόμιο για το 2023 και των χιλιάδων τουριστικών καταλυμάτων αποτελεί προσβολή για τον τόπο να στοιβάζονται εξαθλιωμένοι άνθρωποι σε πάρκινγκ, σχεδόν σε συνέχεια των άθλιων συνθηκών που τους επιφυλάσσουν οι διακινητές.

    Η προστασία των ευάλωτων, των  ανέστιων, των ξεριζωμένων αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο των πολιτισμών. Η επί πληρωμή φιλοξενία δεν αποτελεί παρά την “εκπορνευμένη” εκδοχή της πραγματικής φιλοξενίας που επί αιώνες χαρακτήριζε τους κατοίκους της περιοχής.

    Η παρεμβάσεις στης δημοτικής αρχής δε μπορούν να εξαντλούνται σε θολές δικτυώσεις πόλεων όταν αυτές δεν έχουν κανένα πραγματικό αντίκρυσμα στην υποδοχή και φιλοξενία των μεταναστών και δε δίνουν καμία λύση  στα πραγματικά προβλήματα.

    Ερωτάται ο Δήμος Χανιών:

    -Ποιες είναι οι άμεσες και μακροπρόθεσμες ενέργειές του ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και διαμονής των μεταναστών;

    -Θα υπάρξει πρόνοια για τη νομική υποστήριξη, προστασία των δικαιωμάτων και ψυχοκοινωνική μέριμνα των μεταναστών;

    -Θα γίνει πράξη το μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο είχαμε δεσμευτεί;

    -Θα πάρει -επιτέλους- θέση ο Δήμος Χανίων απέναντι στη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα και τους ΝΑΤΟικούς πολέμους που εξορμούνται από τον τόπο μας;

     

    Δημήτρης Μακρέας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΙΤΖΕΔΙΝ

    Σας επισυνάπτουμε επιστολή 31 Μαθητών του 7ου Γυμνασίου Νίκαιας καθώς και των 3 εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιστορίες που τις είπε το Φως» (εργαστήρι προφορικής ιστορίας) σχετικά με την ανάγκη άμεσης άρσης της ετοιμορροπίας του Ιτζεδίν και για την ουσιαστική του επισκευή και λειτουργία του προς όφελος της ιστορικής μνήμης του τόπου μας.

    Η επιστολή αυτή αναδεικνύει την τεράστια σημασία που έχει η αποκατάσταση του Ιτζεδίν ώστε αυτό να γίνει επισκέψιμο, προσβάσιμο στον λαό και στη νεολαία της περιοχής και τους επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα και τον κόσμο, όπως έχουμε πολλάκις αναφερθεί. Για να είναι το φρούριο του Ιτζεδίν «σχολείο» της συλλογικής μνήμης, για να διδάσκονται οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου μας.

    Την επιστολή την καταθέτουμε στην συνεδρίαση λογοδοσίας και παρακαλούμε όπως απαντήσετε στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς καθώς και στο σύνολο της χανιώτικης κοινωνίας σχετικά με τα αναφερόμενα σε αυτή.

    Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων

    Λουτσέτης Χαράλαμπος

    Κλωνιζάκης Μιλτιάδης

    Μακρέας Δημήτριος

    Μπομπολάκης Φώτης

     

     

     

     

    Ομάδα εργαστηρίου προφορικής ιστορίας

    7ου Γυμνασίου Νίκαιας

    e-mail: hs20726@hua.gr

    Νίκαια, 3 Ιουνίου 2024

    Προς: Δήμο Χανίων

    Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Θεμάτων

    Κοινοποίηση:

    1.Γραφείο Δημάρχου

    2.Δημοτικό συμβούλιο δήμου Χανίων

    1. Σύλλογος απογόνων πολιτικών κρατουμένων Ιτζεδίν
    2. Τοπικός Τύπος

    Θέμα: Ανοιχτή επιστολή, μαθητών και εκπαιδευτικών 7ου Γυμνασίου Νίκαιας για το Ιτζεδίν

    Πριν δυο μήνες περίπου, στις 6 του Απρίλη, μια ομάδα μαθητών και τρεις εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Νίκαιας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μας προγράμματος «Ιστορίες που τις είπε το φως», επισκεφθήκαμε το Ιτζεδίν. Μετά από προσπάθεια, καταφέραμε να πάρουμε την άδεια από την υπηρεσία Νεότερων Μνημείων να μπούμε στο χώρο, γιατί μας εξήγησαν προφορικά και γραπτά πως είναι ένα μνημείο που καταρρέει και παραμένει κλειστό για χρόνια! Ξεναγηθήκαμε στο χώρο με πολλή προσοχή από την εκπαιδευτικό και ερευνήτρια του μνημείου, κυρία Ειρήνη Καλαϊτζάκη. Δέος και συγκίνηση, αλλά και θλίψη και απορία πώς ένα τέτοιο μνημείο αφήνεται να γκρεμιστεί. Πληροφορηθήκαμε πως το φθινόπωρο του 2023 το μνημείο πέρασε στα χέρια του Δήμου Χανίων, προκειμένου να αναστηλωθεί. Όλοι φύγαμε με την ελπίδα και την υπόσχεση πως θα ξαναβρεθούμε στην Κρήτη και θα επισκεφθούμε ένα μνημείο ανοιχτό, αναστηλωμένο και φροντισμένο.

    Δυστυχώς, δυο μήνες μετά μαθαίνουμε από δημοσιεύματα πως τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει. Μάλλον, άλλαξε… Η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, στον εξωτερικό περίβολο του μνημείου, βανδαλίστηκε από αγνώστους πριν λίγες ημέρες. Σημεία των καιρών, αλλά πώς να μην είναι; Τα μνημεία είναι φορείς μνήμης. Όταν τα μνημεία καταρρέουν, τότε η μνήμη χάνεται και τέτοιες πράξεις είναι αναμενόμενο, δυστυχώς, να συμβούν.

    Το σχολείο μας βρίσκεται σε μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά, τη Νίκαια (την Κοκκινιά, όπως την έλεγαν παλιά). Η πόλη μας είναι ένας συνοικισμός που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στην Κατοχή. Τα σπίτια των προσφύγων, η Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, είναι τα μνημεία της πόλης μας. Μπορεί να μην είναι «must»

    προορισμοί για τα πλήθη των τουριστών που φθάνουν στον Πειραιά με τα κρουαζιερόπλοια, αλλά είναι η δική μας μνήμη. Χωρίς αυτήν, είμαστε άνθρωποι χωρίς ταυτότητα. Το Ιτζεδίν είναι μέρος της ταυτότητας των Χανιών, αλλά όχι μόνο. Ως μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αποτελεί ψηφίδα της συλλογικής ιστορικής και πολιτιστική μας ταυτότητας.

    Γι αυτό, ενώνοντας τη φωνή μας μαζί με όλους αυτούς που νοιάζονται για την τύχη του μνημείου φωνάζουμε όσο πιο δυνατά γίνεται: σώστε το Ιτζεδίν, πριν να είναι πολύ αργά!

    Με εκτίμηση

    Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος:

    Κουστουμπάρδη Λουίζα, φιλόλογος, εκπαιδευτικός 7ου Γυμνασίου Νίκαιας

    Πήχα Μαρία, θεολόγος, εκπαιδευτικός 7ου Γυμνασίου Νίκαιας

    Τσαλίκη Άννα, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας, εκπαιδευτικός 7ου Γυμνασίου Νίκαιας

    Και οι 31 μαθητές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (εργαστήρι προφορικής ιστορίας) του 7ου Γυμνασίου Νίκαιας «Ιστορίες που τις είπε το Φως»

    • Νάγια Γ.
    • Ανδρονίκη Δ.
    • Νεφέλη Ζ.
    • Βασιλική Μ.
    • Ματίνα Τ.
    • Άγγελος Μ.
    • Έλενα Κ.
    • Μάξιμος Γ.
    • Μελίνα Π.
    • Στέλιος Μ.
    • Δημήτρης Μ.
    • Λεμονιά Σ.
    • Άννα Α.
    • Μαρία Ρ.
    • Σταμάτης Α.
    • Ελπίδα Π.
    • Παναγιώτης Π.
    • Βιβιάννα B.
    • Βασιλική Β.
    • Έφη Σ.
    • Μαρίλια Π.
    • Δέσποινα Τ.
    • Αλέξανδρος Ζ.
    • Δημήτρης Δ.
    • Ιωάννα Κ.
    • Ευαγγελίνα Α.
    • Γιώργος Λ.

     

     

    • Αλέξης Π.
    • Σπύρος K.
    • Αφροδίτη A.
    • Ξενοφώντας K.

     

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ