Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Προορισμός της Μεγάλης Παρασκευής για άλλη μια χρονιά οι Βουκολιές για το παραδοσιακό παζάρι που πραγματοποιείται όπως κάθε χρόνο στο κέντρο του χωριού.

 

Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό, χιλιάδες ντόπιοι αλλά και επισκέπτες από κάθε γωνιά των Χανίων και της Κρήτης κατέκλυσαν από το πρωί και φέτος την Πλατεία των Βουκολιών, για να βρεθεί στο παραδοσιακό και ιστορικό παζάρι που οργανώνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή και αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Χανιά.

Από νωρίς πλήθος κόσμου έχει συρρεύσει στο χωριό του δήμου Πλατανιά για τα απαραίτητα ψώνια αλλά και την κατανάλωση νηστίσιμων μεζέδων στα καφενεία της περιοχής.

Δεκάδες πάγκοι στήθηκαν στην πλατεία και τον κεντρικό δρόμο του χωριού, με τυροκομικά, λαχανικά, διάφορα τρόφιμα αλλά και ρούχα, ενώ πραγματοποιήθηκε και η παραδοσιακή ζωοπανήγυρη.

Το ιστορικό παζάρι των Βουκολιών δεν είναι ένα συνηθισμένο παζάρι. Εχει μακρά ιστορία και οι πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξή του έρχονται από τον 19ο ακόμα αιώνα και θεωρείται το μοναδικό ίσως στην Κρήτη, που ξεκίνησε τον καιρό της Τουρκοκρατίας.

Οι πασχαλινές αγορές από τους δεκάδες υπαίθριους εμπόρους, οι σαρακοστιανοί μεζέδες στα γραφικά ταβερνάκια της πλατείας, σε συνδυασμό με το αντάμωμα φίλων και γνωστών, συνθέτουν εδώ και σχεδόν 150 χρόνια ένα ιδιαίτερο σκηνικό στην περιοχή, όπως σημειώνει και ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης:

Συνοδευόμενη από τα παιδιά της, επισκέφτηκε το παζάρι η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη.

 

Στο ιστορικό παζάρι βρέθηκε και η Βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη η οποία πέρασε από τους πάγκους των μικροπωλητών και δοκίμασε διάφορα προϊόντα

Στις Βουκολιές βρέθηκε και ο Βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης ο οποίος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο

Στο παζάρι των Βουκολιών βρέθηκε και ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, ο οποίος ευχήθηκε καλή Ανάσταση στους πολίτες, ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση προς τη κυβέρνηση.

Στον τόπο καταγωγής της και η Περιφερειακή Σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη

Στις Βουκολιές βρέθηκε και ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης

Δείτε εικόνες:

H ιστορία του Παζαριού

Το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών έχει την δική του ιστορία. Οι Βουκολιές, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το εμπορικό κέντρο της κεντρικής και ανατολικής Κισάμου και μέρος του κεντρικού Σελίνου. Η περιοχή, καθώς ήταν γεωργοκτηνοτροφική, συγκέντρωνε κόσμο για πώληση και ανταλλαγή προϊόντων. Ένα παζάρι, ένας τόπος δηλαδή δημόσιας αγοράς, το μοναδικό ίσως στην Κρήτη, που ξεκίνησε τον καιρό της Τουρκοκρατίας.

Το παζάρι «διοργανώνεται για περίπου ενάμισι αιώνα. Οι πρώτες αναφορές γίνονται στα μέσα του 19ου αιώνα ενώ την άνοιξη του 1851 ο Εγγλέζος χαρτογράφος Thomas Abel Brimage Spratt, που βρισκόταν στην Κρήτη, κατέγραψε, μεταξύ άλλων: ‘…στο ταξίδι μάς συνοδεύει ένας Σφακιανός πραματευτής, ο οποίος μπήκε στην παρέα μας κοντά στην Αγία Ειρήνη. Πήγαινε στο παζάρι που γίνεται κάθε Παρασκευή σε ένα κοντινό χωριό, τις Βουκολιές, ένα χωριό στην εκβολή της κοιλάδας του Σέμπρωνα. Προφανώς το επέλεξαν γι’ αυτό λόγω της κεντρικής θέσης του ανάμεσα στις περιοχές του Σελίνου, της Κισάμου και της Κυδωνίας. Ο συνταξιδιώτης μας υπολογίζει ότι κατά μέσο όρο μαζεύονται κάθε φορά 2.000 Κρητικοί. Είναι το μοναδικό παζάρι αυτού του είδους σε ολόκληρη την Κρήτη, αφού τέτοιο παζάρι δεν γίνεται πουθενά άλλου στο εσωτερικό του νησιού…’».

Το παζάρι των Βουκολιών, τα παλαιότερα χρόνια, ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις και λειτουργούσε κάθε Σάββατο. Οι ημέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και την Μεγάλη Παρασκευή κατά την οποία μάλιστα γίνονταν και τα συνοικέσια και για αυτό, κατέβαιναν κορίτσια στις Βουκολιές από τα γύρω χωριά.

Στα χρόνια της άνθισής του καταλάμβανε όλη τη σημερινή πλατεία των Βουκολιών. Το εμπόριο ζώων, είναι αυτό που κυριαρχούσε από παλιά. Οι κτηνοτρόφοι έφερναν ολόκληρα κοπάδια από πρόβατα, κατσίκια και βόδια, που σφάζονταν ή πουλιούνταν εκεί. Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή και ήταν μια ευκαιρία για φίλους και συγγενείς να ξαναβρεθούν, αφού, καθώς δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, όσοι έρχονταν για το παζάρι αναγκάζονταν να καταλύουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια.

Παραμονή του παζαριού στήνονταν υπαίθριες ταβέρνες που τηγάνιζαν ψάρια, πατάτες και έψηναν κρέας. Τη Μεγάλη Παρασκευή καταναλώνονταν πολλοί χοχλιοί (σαλιγκάρια) και σαρακοστιανά και πωλούνταν πάνω από χίλια ζώα.