More

    Επιχειρήσεις στα Χανιά, κατεβάζουν “ρολά” γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό…

    Σε τεράστιο εξελίσσεται για μια ακόμη χρονιά, το πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού γενικότερα για τις επιχειρήσεις, αλλά και πιο ειδικά, για τα επαγγέλματα που φορούν τον νευραλγικό τομέα του τουρισμού.

    Η τουριστική σεζόν για τα Χανιά, έχει ήδη ξεκινήσει, νωρίτερα ίσως από ποτέ και τα πρώτα δείγματα γραφής, προκαλούν αν μη τι άλλο αισιοδοξία, ότι η χρονιά, θα εξελιχθεί με πολύ θετικό πρόσημο, για την αποκαλούμενη και ως η “βαριά βιομηχανία” της χώρας. Την ίδια ώρα και παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, άλυτη εξακολουθεί να παραμένει η δύσκολη εξίσωση, που αφορά τις σημαντικές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό που καταγράφονται και οι οποίες σε πανελλαδικό επίπεδο, αγγίζουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις 75.000 θέσεις εργασίας.

    Στα… κόκκινα η εστίαση

    Στα Χανιά, έρχεται μέρα με την ημέρα να λάβει μεγάλες διαστάσεις, το “φαινόμενο” των επιχειρήσεων, οι οποίες μη μπορώντας να “καλύψουν” τις ανάγκες τους – σε επίπεδο βαρδιών – αναγκάζονται να συρρικνώσουν το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας τους, λειτουργώντας σε μια ή δυο βάρδιες. Στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν επιχειρήσεις, όχι εποχικές, οι οποίες ενώ παρέμεναν ανοικτές ακόμη και σε 24ωρη βάση, πλέον, κατεβάζουν τα ρολά τους καθημερινά, νωρίς το απόγευμα.

    Παρηγοριά στον… άρρωστο, αποτελεί η παραδοχή, πως το πρόβλημα που περιγράφεται παραπάνω, δεν είναι μόνο τοπικό [των Χανίων ή της Κρήτης], ούτε καν εθνικό, είναι και αυτό, παγκόσμιο. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα θέμα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί. Οι τρόποι δε που έχουν επιλεχθεί μέχρι σήμερα, λειτουργούν ως “ασπιρίνη”, ουσιαστικά δηλαδή, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, απλώς του απαλύνουν τον πόνο…

    Η εστίαση και οι ξενοδοχειακές μονάδες, κρατούν τα πρωτεία στις ελλείψεις προσωπικού, ενώ ακολουθούν τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις που σε γενικότερο επίπεδο, ασχολούνται με τον τουριστικό τομέα. Πληροφορίες δε της στήλης αναφέρουν πως υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες θ’ αναγκαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, να κατεβάσουν τα ρολά τους, καθώς είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ελλείψεων τους, που καθιστούν αδύνατη την λειτουργία τους.

    Την ίδια ώρα που συμβαίνει αυτό, ακόμη και οι επιχειρήσεις που μέχρι πρόσφατα, έδιναν στο προσωπικό που απασχολούσαν το “βασικό”, έχουν ανεβάσει σημαντικά τις αποδοχές που παρέχουν, προκειμένου να κατορθώσουν να κλείσουν συμφωνίες με το προσωπικό που θ’ απασχολήσουν. Ήδη δε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρατηρείται κι ένα ακόμη “φαινόμενο” της εποχής, αυτό του “πλειστηριασμού” εργαζομένων. Επιχειρηματίες δηλαδή, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό, προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες απολαβές, από τις συμφωνίες που έχουν “κλείσει” υπάλληλοι με τους οποίους διαπραγματεύονται, προκειμένου να τους “αρπάξουν” από τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει να εργαστούν.

    Εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες

    Στις 7 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 1314) υπουργική απόφαση που εντάσσει για πρώτη φορά επισήμως τον τουρισμό στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών και πλέον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται νέα απόφαση, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας. Ο χρόνος πιέζει, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί εξ ολοκλήρου το 2023, λόγω των ιδιαίτερων γραφειοκρατικών προσκομμάτων που υπάρχουν. Σε αυτή τη δεύτερη κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) θα προσδιορίζονται με σαφήνεια τόσο ο συνολικά επιτρεπόμενος αριθμός των μετακλητών εργαζομένων από χώρες όπως Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία, αλλά και Αίγυπτο, όσο και οι ειδικότητες.

    Υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες θ’ αναγκαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, να κατεβάσουν τα ρολά τους, καθώς είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ελλείψεων τους, που καθιστούν αδύνατη την λειτουργία τους.

    Η απίστευτη αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται,  ναρκοθετεί μεταξύ άλλων και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε μια περίοδο που ο “προορισμός” επιχειρεί να επανακαθορίσει την θέση του, στον παγκόσμιο τουριστικό “χάρτη”. Παρηγοριά στον… άρρωστο, αποτελεί η παραδοχή, πως το πρόβλημα που περιγράφεται παραπάνω, δεν είναι μόνο τοπικό [των Χανίων ή της Κρήτης], ούτε καν εθνικό, είναι και αυτό, παγκόσμιο. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα θέμα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί. Οι τρόποι δε που έχουν επιλεχθεί μέχρι σήμερα, λειτουργούν ως “ασπιρίνη”, ουσιαστικά δηλαδή, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, απλώς του απαλύνουν τον πόνο…

    Κεντρική Φωτογραφία από ot.gr

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ