Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να φτάσουμε μέχρι τα 100, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μεσογειακή διατροφή έχει εδώ και καιρό αναγνωριστεί ως το μυστικό πίσω από τη μακροζωία και την καλή υγεία, καθώς με χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας και ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.
Τώρα, Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αυστηρή τήρηση αυτής της διατροφής -που περιλαμβάνει άπαχο κρέας, πουλερικά, δημητριακά και πληθώρα φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περισσότερο από 20%.
Ωστόσο, οι ειδικοί από τη Μαδρίτη αποκάλυψαν ότι τέσσερα συγκεκριμένα τρόφιμα -φρούτα, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί και ακόρεστα έλαια όπως το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο- είναι τα πιο κρίσιμα για τη μείωση του κινδύνου.
Αντιθέτως, η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκών ενδέχεται να αυξήσει τον
κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Τι έδειξε νέα μελέτη
Οι ερευνητές, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα ευρήματα σημαντικά, κάλεσαν το κοινό να σκεφτεί σοβαρά την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, λόγω των “σημαντικών οφελών για την υγεία και τον πλανήτη” και της μειωμένης πιθανότητας πρόωρου θανάτου.
Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από
11.000 ενηλίκων με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη. Κάθε άτομο έλαβε σκορ με βάση την κατανάλωση 15 ομάδων τροφίμων στο πλαίσιο της Planetary Health Diet (PHD) και το πόσο κοντά βρισκόταν στη μεσογειακή διατροφή.
Το πλάνο διατροφής PHD, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet πριν από πέντε χρόνια, βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα και μικρές ποσότητες κρέατος και σχεδιάστηκε για να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών και το αποτύπωμα της γεωργίας στο περιβάλλον. Προτείνει πρόσληψη περίπου 2.500 θερμίδων την ημέρα, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει άπαχο κόκκινο κρέας και αλκοόλ, μέτρια ποσότητα
γαλακτοκομικών, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια,
ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.
Η περιβαλλοντική επίπτωση της διατροφής κάθε συμμετέχοντα εκτιμήθηκε επίσης, μέσω βάσης δεδομένων που καταγράφει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και χρήση γης.
Κατά τη διάρκεια 14 ετών παρακολούθησης, σημειώθηκαν 1.157 θάνατοι.
Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μιλάνο, έδειξαν ότι η υψηλή προσκόλληση στη διατροφή PHD και στη μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου.