More

    Η ακρίβεια καλπάζει, το ένα πιάτο φαΐ γίνεται απλησίαστο αλλά ο γάμος των ομόφυλων τα ισοπεδώνει όλα…

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το θέμα που μονοπωλεί – σχεδόν – την επικαιρότητα, δεν είναι άλλο από νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση, για το γάμο και τη τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

    Δικαιολογημένα θα πω, διότι ψάχνοντας και συγκεντρώνοντας πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, προκύπτουν στοιχεία, από τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα πως γύρω από αυτό το θέμα, έχουν “χτιστεί” αδικίες, που επιβάλλεται να γκρεμιστούν. 

    Ξεκαθαρίζω λοιπόν για να μην παρεξηγηθώ πως το συγκεκριμένο, είναι ένα εξόχως ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ θέμα, για το οποίο πολιτεία και κοινωνία, πρέπει και να συζητήσουν – μακριά από ταμπού και προκαταλήψεις – και ο νομοθέτης να εργαστεί με προσοχή και στοχοπροσήλωση για το τελικό κείμενο, πάνω στο οποίο οι “300” θα κληθούν να ψηφίσουν, όταν κι εφόσον το νομοθέτημα , πάρει το δρόμο της βουλής. Στόχος του άρθρου που διαβάζετε όμως, δεν είναι να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι από τη γενόμενη γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα συζήτηση. Αιτία για να γραφθούν οι αράδες αυτές, είναι κάτι άλλο: Ότι με τη “δικαιολογία” το νομοθετήματος για τα ομόφυλα ζευγάρια, πάψαμε σχεδόν να κουβεντιάζουμε – και ν’ ασχολούμαστε – ως Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με οποιοδήποτε άλλο, εξίσου ή και περισσότερο σοβαρό θέμα. Για την ακρίβεια για παράδειγμα.

    Οι τιμές σε βασικά τρόφιμα στην Ελλάδα εξακολουθούν οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και μάλιστα αυτό καταγράφεται και σε προϊόντα στα οποία η Ελλάδα είναι και εξαγωγική

    Τα προϊόντα πλέον πωλούνται σε απίστευτα υψηλές τιμές, τα τρόφιμα καθημερινά πραγματοποιούν αδικαιολόγητα άλματα, το σούπερ μάρκετ έχει μετεξελιχθεί σε μια από τις πιο σοβαρές των Ελληνικών νοικοκυριών, όμως επιλέξαμε να συζητάμε και να διασταυρώνουμε τα ξίφη μας, για ένα θέμα που ΑΜΕΣΑ, αφορά προφανώς πολύ λιγότερο κόσμο, αφήνοντας την ακρίβεια να καλπάζει, πολύ περισσότερο στην χώρα μας, από οποιαδήποτε – σχεδόν – άλλη χώρα στην Ευρώπη.

    Πέντε φορές πάνω οι αυξήσεις σε τρόφιμα στην Ελλάδα έναντι της Ευρώπης

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Νοεμβρίου 2023) και τη σύγκριση των ετήσιων μεταβολών των τιμών σε βασικά τρόφιμα στην Ελλάδα εξακολουθούν οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και μάλιστα αυτό καταγράφεται και σε προϊόντα στα οποία η Ελλάδα είναι και εξαγωγική.

    Ελαιόλαδο

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο. Πιο συγκεκριμένα στην ομάδα «έλαια λίπη» του δείκτη τιμών της Eurostat η Ελλάδα καταρρίπτει κάθε ρεκόρ ακρίβειας. Οι ανατιμήσεις είναι της τάξεως του 31,5% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις στο 5,9%.

    Κρέας, αβγά και ψάρια σε τιμές χρυσάφι…

    Διπλάσιες είναι οι ανατιμήσεις και στο μοσχαρίσιο κρέας. Οι αυξήσεις στην Ελλάδα καταγράφηκαν στο 7,9% και στην Ευρώπη στο 4%. Εκρηκτική είναι και η αύξηση και στα ψάρια με 9,5% έναντι 5,8% στην Ευρώπη. Και σιγά τα αβγά μπορεί να πει κανείς… αλλά και σε αυτά τα προϊόντα οι αυξήσεις διαμορφώνονται στο 8,6% και στο 2,1% στην Ευρώπη.

    Ανατιμήσεις φωτιά στα τυριά και το γάλα

    Στα τυριά η χώρα μας παρουσιάζει μεγαλύτερες ανατιμήσεις και συγκεκριμένα της τάξης του 10,1%. Είναι υψηλότερες σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία (4,4% στην Ισπανία και 2,9% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 2,9%. Και εάν δεί κάποιος και τις απόλυτες τιμές ένα κιλό τυριού (τοπικό) στην Ισπανία στοιχίζει 12,08 ευρώ, όταν στην Ελλάδα στοιχίζει 12,41 ευρώ. Η ετήσια αύξηση στο γάλα στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο “ΟΤ”,  είναι πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 4,8% ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο 2,3%. Εάν θέλει κάποιος να πιει φθηνό φρέσκο γάλα καλύτερα να ταξιδέψει… μέχρι την Ιβηρική Χερσόνησο.

    Ψάχνοντας και συγκεντρώνοντας πληροφορίες για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκονοθεσίας τους, προκύπτουν στοιχεία, από τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα πως γύρω από αυτό το θέμα, έχουν “χτιστεί” αδικίες, που επιβάλλεται να γκρεμιστούν. 

    Αλλά ακόμη και μέχρι τη Γαλλία να φτάσει, θα το πληρώσει λιγότερο από ό,τι στην Ελλάδα με τη μέση τιμή του λίτρου στην Ελλάδα να βρίσκεται στο 1,53 ευρώ, στη Γαλλία στο 1,10 ευρώ, στην Ισπανία στο 1,04 ευρώ ,στην Ιταλία στο 1,45 ευρώ. Στην Πορτογαλία το γάλα πωλείται σχεδόν 40% λιγότερο σε σχέση με την Ελλάδα στα 0,92 ευρώ. Σύμφωνα με τη λίστα του trading economics για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα σε χώρες που βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο για τον Νοέμβριο , η Ελλάδα έχει υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα(8,89%) σε σχέση με το σύνολο των χωρών της Ευρώπης εκτός από την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία.

    Η ευθύνη για την οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, είναι πολυπαραγοντική και πολυεπίπεδη. Δυστυχώς στην Ελλάδα – εδώ ζώ άρα για τη δική μας χώρα μιλώ – τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε πολλές – πάρα πολλές – περιπτώσεις, αλληθωρίζουν. Στρέφου-με το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, σε θέματα που “πουλάνε” και αφήνουμε το party να συνεχίζεται. Όπως θα σχολίαζε όμως – πολύ εύστοχα η αλήθεια είναι – ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, “Αυτοί είσαστε”, αυτοί είμαστε λέω κι εγώ καταθέτοντας τα παραπάνω, ως τροφή για σκέψη…

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ