Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Το 80% της παραγωγής λαδιού εσοδείας 2024-2025 έχει μείνει απούλητο μέχρι σήμερα στην Ιεράπετρα και στη Σητεία, ενώ η νέα ελαιοκομική περίοδος φαίνεται – από την καλή ανθοφορία λόγω των όψιμων βροχοπτώσεων – ότι θα είναι πολύ πιο πλούσια σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, όπου η παραγωγή είχε πέσει γύρω στο 30% μιας κανονικής παραγωγικής χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις δεξαμενές των ελαιουργείων και των Συνεταιρισμών της Σητείας παραμένουν μέχρι και σήμερα απούλητοι γύρω στις 2.600 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, ενώ στην Ιεράπετρα το απούλητο λάδι δεν ξεπερνά τους 800 τόνους.

«Στην Ιεράπετρα οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί πήραν το λάδι που έβγαλαν στο σπίτι τους για ιδιοκατανάλωση ή για να το πουλήσουν μόνοι τους στο φιλικό τους περιβάλλον. Στις δεξαμενές εκτιμώ ότι έχουμε ακόμη γύρω στους 800 τόνους απούλητο λάδι», μας είπε ο συνταξιούχος ελαιουργός κ. Μανόλης Παπαδάκης.

«Εμείς στη Σητεία έχουμε πουλήσει πολύ λίγο λάδι και έχουμε ακόμα στις δεξαμενές γύρω στους 2.600 τόνους απούλητο, δηλαδή γύρω στο 80%, σε μια κακή ελαιοκομική περίοδο, τη δεύτερη συνεχόμενη, όπου δεν ξεπεράσαμε το 35% της κανονικής παραγωγικής σαιζόν.

Τώρα όμως, στα μέσα Απριλίου, τα ελαιόδεντρα που δε μας έδωσαν καλή παραγωγή τα δύο προηγούμενα χρόνια, έχουν ανοίξει με τη βοήθεια των λίγων όψιμων βροχών και όλα δείχνουν ότι, αν αυτή η καλή ανθοφορία που υπάρχει έχει και καλή καρπόδεση, με μια ικανοποιητική καλοκαιρινή άρδευση και μια σωστή καταπολέμηση του δάκου, θα έχουμε μια πιο αυξημένη παραγωγή λαδιού τον επόμενο χειμώνα», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Σητείας δεν είναι σίγουροι για το πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα δήλωσης των καλλιεργημένων ελαιώνων, της συγκομιδής των ελιών και της παραγωγής του λαδιού αμέσως μετά την άλεση.

«Καλό θα ήταν να μπορούσαν να γίνουν από όλους τους παραγωγούς όλα αυτά που αποφάσισε το ΥΠΑΑΤ, αλλά εδώ στα χωριά μας έχουμε πάρα πολλούς ηλικιωμένους ελαιοπαραγωγούς που δεν έχουν πιάσει ποτέ στα χέρια τους κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές. Άρα όλα αυτά που αποφάσισαν δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.

Ο κόσμος πάντως έχει αγανακτήσει, γιατί ενώ αγωνίζεται χωρίς εισοδήματα να βιοποριστεί, συνεχώς ακούει για καινούργια ανεφάρμοστα μέτρα που δημιουργούν αντιδράσεις, όπως εκείνες που δημιούργησαν στους παράκτιους αλιείς με τα μικρά βαρκάκια, που τους ζήτησαν να βάλουν ηλεκτρονικές ζυγαριές στα μικρά αλιευτικά να ζυγίζουν τα 5-6 κιλά ψάρια που πιάνουν σε κάθε ψαριά», πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

Οι τιμές που πληρώνονται τον τελευταίο καιρό οι παραγωγοί, οι οποίοι πουλούν μικρές ποσότητες λαδιού για να καλύψουν τις ανάγκες τους, στο ελεύθερο εμπόριο του Ν. Λασιθίου κυμαίνονται γύρω στο 4,40-4,50 για τις οξύτητες έως 0,3 γραμμές.

Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία παίζουν από 4,00 ευρώ το κιλό για τις μέτριες ποιότητες έως και 4,80 για κάποιες λίγες άριστες παρτίδες με οξύτητα έως 0,3 γραμμές, οι οποίες θα γίνουν περιζήτητες όσο περνά ο καιρός. Στην Ιταλία, οι τιμές παραμένουν σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα, μέχρι και 9 ευρώ το κιλό.

neakriti.gr