More

  Κρήτη | Νέες κόλπα από απατεώνες – Εκανε τον άρρωστο από ανίατη ασθένεια και αποσπούσε χρηματικά ποσά

  Ισχυριζόμενος ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια και έχει άμεση ανάγκη χρημάτων, εκμεταλλευόμενος τα φιλανθρωπικά αισθήματα και τον οίκτο των παθόντων και  αποσπούσε διάφορα χρηματικά ποσά αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος-Εξιχνιάστηκαν τέσσερις υποθέσεις απάτης, που διαπράχθηκαν στο Ηράκλειο

  Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου,  τέσσερις (4) υποθέσεις απατών για τις οποίες συνελήφθη ένας ημεδαπός και σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

  Ειδικότερα,  από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση  της ανωτέρω Υπηρεσίας προέκυψε ότι ο ημεδαπός κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Ιουνίου έως και 06.07.2024 διέπραξε τέσσερις περιπτώσεις απατών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων αποσπώντας τους διάφορα χρηματικά ποσά.

  Ειδικότερα ο ημεδαπός προσέγγιζε πεζά ηλικιωμένα άτομα και μιλώντας τους με οικείο τρόπο τους έπειθε κατά περίπτωση ότι είναι συγγενής ή γνωστός, ισχυριζόμενος ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια και έχει άμεση ανάγκη χρημάτων, εκμεταλλευόμενος τα φιλανθρωπικά αισθήματα και τον οίκτο των παθόντων και  αποσπούσε διάφορα χρηματικά ποσά αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

  Από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες (07.07.2024) ο ημεδαπός και στην κατοχή του βρέθηκε μέρος του αφαιρεθέντος χρηματικού ποσού το οποίο αποδόθηκε στους παθόντες.

  Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου.

  Χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες και κυρίως τους ηλικιωμένους, για την προστασία τους από περιστατικά εξαπάτησης

   Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των μεγαλύτερων, απευθύνει χρήσιμες συμβουλές με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους .

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι επιχειρήσουν να σας πείσουν είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά, για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο  –επείγουσα δαπανηρή επέμβαση  κ.α) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού.
  • Μην πείθεστε εύκολα από άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν ή σας τηλεφωνούν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως λογιστές ή  υπάλληλοι δημοσιών υπηρεσιών και επιχειρήσεων  είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι είτε την επιστροφή χρημάτων -επιδομάτων είτε την εξόφληση χρέους  είτε την οικονομική ενίσχυση  για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.
  • Προσοχή στις ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα εάν δεν έχετε δει  πρώτα τα προϊόντα αυτά.

  Οι επιτήδειοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο σημαντικός είναι ο αιφνιδιασμός και η συναισθηματική φόρτιση των υποψήφιων θυμάτων τους.

  Για το λόγο αυτό :

  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας .
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, εάν είναι δυνατό από άλλη τηλεφωνική  συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι δράστες να μην έχουν τερματίσει την κλήση που πραγματοποίησαν σε εσάς, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
  • Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Τραπεζικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού και να μην αποκαλύπτετε τα προσωπικά σας στοιχεία που αφορούν τις τραπεζικές σας κάρτες-λογαριασμούς-κωδικούς.

  Επισημαίνεται  ότι :

  • στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών
  • νοσοκομεία ή δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

  Είναι σημαντικό να :

  • έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με το περιεχόμενο του παρόντος και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.

  Σε κάθε περίπτωση παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης εις βάρος τους.

  Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη. .

   

   

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ