Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Με αυτοπρόσωπη συμμετοχή 18 οινοποιών, πλαισιωμένη από εμπορικούς αντιπροσώπους σειράς οινοποιείων από κάθε γωνιά της Κρήτης, άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο στα Χανιά η έκθεση κρασιού “ΟινοΚρητικά”.

Τραπέζια στήθηκαν στο ΚΑΜ και όσοι επιθυμούν, μπορούν αυτό το Σαββατοκύριακο να δοκιμάσουν και να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς των ανθρώπων και της ωρίμανσης του μούστου – τον οίνο δηλαδή.

Με κρασιά λευκά, ερυθρά, ξηρά, γλυκά, αφρώδη και άλλα, η Κρήτη έχει να επιδείξει μια σημαντική ποικιλία για σχεδόν κάθε γούστο αλλά για να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό και την υπόλοιπη χώρα, απαιτείται να διατηρήσει την παραγωγή από ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού, τόνισε η εκπρόσωπος της “ΟινοΚρητικά” ΑΜΚΕ, Μαρία Ανδρονίδου:

Μας ενδιαφέρει, όποιος έρχεται από τον υπόλοιπο κόσμο στην Κρήτη, γευόμενος τα κρασιά να αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητά τους. Όταν βρεθεί στη χώρα του έχοντας αγοράσει ή παραγγείλει μια φιάλη κρασί από την Κρήτη, να μπορεί να καταλάβει τη διαφορετικότητα ήδη από τα αρώματα, τη στιγμή που θα ανοίξει τη φιάλη.

Σε αυτό δεν συμβάλλουν μόνο η γη και το μικροκλίμα της περιοχής, μεγάλος παράγοντας είναι ο άνθρωπος. Όσο περισσότερο εκπαιδεύεται, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχει.

Αυτό που μετράει είναι να δώσουμε έμφαση στη γηγενή ποικιλία που άντεξε τόσους αιώνες σε αυτή τη γή. Δίνει το στίγμα της περιοχής και είναι κάτι που πρέπει να αναδεικνύουμε.

Από το 2007 προσπαθούμε να ωθήσουμε τα πράγματα στη χρήση κάθε γηγενούς ποικιλίας στο 100% και αν χρειαστεί, να γίνεται blend με άλλη μία γηγενή”.

Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου στην έκθεση βρίσκονταν επισκέπτες, κυρίως τουρίστες από το εξωτερικό. Τα κρητικά κρασιά εξάγονται σε διάφορες χώρες, προς το παρόν όμως κάτι τέτοιο έχει πετύχει περιορισμένος αριθμός οινοποιείων:

Αυτή τη στιγμή μόνο συγκεκριμένα οινοποιεία εξάγουν κρασί από την Κρήτη στο εξωτερικό. Ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, έχουν καλύτερη επαφή με το μάρκετινγκ και προωθούνται καλύτερα.

Οι υπόλοιποι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις προδιαγραφές, κάποιοι έχουν εξαιρετικής ποιότητας κρασιά αλλά δεν έχουν την ικανότητα του μάρκετινγκ όσο πρέπει.

Σε χώρες του εξωτερικού μεγάλες εταιρίες προωθούν κρασιά σε εκθέσεις, αλλά εκεί δε θα βρείτε την Ελλάδα. Όταν όμως λέμε “Κρήτη”, εμείς θέλουμε να αναγνωρίζουν ακριβώς την Κρήτη και να τη ζητουν, πάνω σε αυτό δουλεύουν τα ΟινοΚρητικά αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα”, υπογράμμισε η κα Ανδρονίδου.

Το πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει, εκτός από την προφανή γευσιγνωσία, παρουσιάσεις κοκτέιλ με κρασί και ομιλίες από τους ίδιους τους οινοποιούς για τη δουλειά τους και τις προθέσεις τους για το μέλλον. Επίσης, χρόνος θα αφιερωθεί στην παρουσίαση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον χώρο του κρασιού, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν masterclasses και ειδικές γευσιγνωσίες.

Η έκθεση διοργανώνεται από την “Οινοκρητικά” ΑΜΚΕ με τη στήριξη του δήμου Χανίων και της περιφερειακής ενότητας Χανίων και μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμά της παρακάτω:

Δείτε φωτογραφίες:

  kriti360.gr