More

    Νίκος Δένδιας: «Προχωράμε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων» – Τι είναι το φινλανδικό μοντέλο στον στρατό

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τη Δευτέρα (28/10) προανήγγειλε τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ατζέντας 2030», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

    Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου από τη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Το νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι η διαχρονική απόφαση του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους, της ελληνικής κοινωνίας, να προασπίσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ακεραιότητά τους. Για να μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, προχωράμε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει γίνει στο νέο ελληνικό κράτος – αυτό που έχουμε ονομάσει “Ατζέντα 2030″».

    Επίσης, ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε: «Η Ελλάδα σήμερα γιορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Οι γιορτές, όμως, αποκτούν νόημα όχι μόνο όταν θυμόμαστε το παρελθόν, αλλά όταν χρησιμοποιούμε τα διδάγματά τους για να νοηματοδοτούμε το παρόν και το μέλλον».

    Κατόπιν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε: «Για να αποκτήσουμε έτσι τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που είχαμε ποτέ, για να μπορούν – με τη σειρά τους – να μας γεμίζουν υπερηφάνεια, όπως σήμερα, και να εγγυώνται το μεγάλο αγαθό της εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής αξιοπρέπειας».

    Ο Νίκος Δένδιας έχει ήδη μιλήσει για τις επικείμενες αλλαγές σε συνέντευξη που παραχώρησε, τον περασμένο Ιανουάριο, στην «Καθημερινή», τονίζοντας ότι η διάρκεια της θητείας δεν πρόκειται να αυξηθεί, ενώ απέρριψε και το μοντέλο του επαγγελματικού στρατού. Στη συνέντευξή του σημείωσε πως θα ισχύσει μια νέα πραγματικότητα στην στρατιωτική θητεία, με γνώμονα το να μετατραπεί από «θητεία-αγγαρεία» σε «θητεία-ευκαιρία».

    Όσον αφορά στο φινλανδικό μοντέλο, ο ίδιος εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτόν «η θητεία θα προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης θα του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες».

    Ακόμα, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – που θα γίνουν σταδιακά – θα επιδιωχθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση. «Αλλά αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα, με μονάδες που έχουν πληρότητα 25 και 30% διεσπαρμένες ανά την χώρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες της πατρίδας μας, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις», έχει τονίσει χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Καθημερινής», Βασίλη Νέδου, αν αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται και αύξηση της θητείας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε: «Όχι, δεν σημαίνει αύξηση στον χρόνο θητείας. Ξέρετε, αν αυξάνεις τον μη παραγωγικό χρόνο, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Πώς εκμεταλλεύεσαι το ανθρώπινο κεφάλαιο του Έλληνα πολίτη, ο οποίος με περηφάνια φοράει τη στολή του οπλίτη της χώρας. Και επειδή δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, επιλέγουμε επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό, προσαρμόζοντάς τα στα δικά μας δεδομένα».

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ