More

  ΤΑΔΕ Ε(Λ)ΦΗ: Φιλία, το δώρο Του Θεού

  “Θα είμαι πάντα δίπλα σου σε όλα, σε λύπες και χαρές… σε εύκολες και δύσκολες στιγμές σου” – “ Θα είμαι πάντα εδώ για εσένα όταν με χρειαστείς..”

  Γράφει η Ελευθερία Χαχλαδάκη

   

   

   

  Αυτές, είναι οι συνηθισμένες υποσχέσεις που δίνουν οι φίλοι μεταξύ τους και αυτά, είναι και κάποια λόγια που έχω ακούσει και εγώ,όπως και εσείς άλλωστε στη διάρκεια της ζωής μας, από κάποιους ανθρώπους που θέλανε να λέγονται φίλοι μας ή απέδειξαν ότι είναι!

  Η διαφορά στις δύο αυτές κατηγορίες, έγκειται στο γεγονός, ότι οι πρώτοι, έμειναν στα λόγια, ενώ οι δεύτεροι, δεν φοβήθηκαν ποτέ να τα κάνουν πράξεις! Η διαφορά επίσης, έγκειται στο γεγονός της ύπαρξης ή μη του στοιχείου της τοξικότητας. Διότι η πρώτη κατηγορία ανθρώπων, υποστηρίζει τη φιλία, για να τους στηρίζουμε μόνο στις δικές τους δύσκολες στιγμές, ενώ η δεύτερη κατηγορία, πρόκειται για ισόνομες ανθρώπινες σχέσεις, με συναισθηματική και πρακτική αμοιβαιότητα.

  Παιδιόθεν, θεωρούσα τη φιλία, μία σπουδαία αξία της ζωής, την πιο αγνή ανθρώπινη επαφή, το δρόμο εκείνο που σε οδηγεί στο μονοπάτι της αληθινής αγάπης, η οποία ενέχει μέσα της μία ιερότητα.

  Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα όμως, ότι λίγοι, έως και ελάχιστοι από τους “φίλους” που είχα δίπλα μου, ήταν και αληθινοί κ έτσι σταδιακά, άρχισα να ξεσκαρτάρω, να παίρνω τις αποστάσεις μου από εκείνους που έπρεπε και να διεκδικώ το καλύτερο για την υγεία της ψυχής μου.

  Φίλος για εμένα, είναι πρωτίστως, ο άνθρωπος εκείνος που θα σκεφτείς πρώτο απ’ όλους, για να μοιραστείς τη μεγάλη σου χαρά, τη μεγάλη σου λύπη, τη δυσκολία και το πρόβλημά σου.

  Εκείνος που θα αναζητήσεις τη συμβουλή του, εκείνος που θα καθήσετε όση ώρα χρειάζεται μαζί και θα συζητήσετε, μέχρι να αποφορτιστείς ή μέχρι να βρείτε λύση σε ότι σε απασχολεί ή τον απασχολεί.

  Φίλος, είναι η πηγή της χαράς σου, το γέλιο σου, τα αστεία σου, η υπενθύμιση ότι ακόμα υπάρχει ένα παιδί κάπου κρυμμένο μέσα σου και μέσα του, το οποίο μπορεί να αναδυθεί στην επιφάνεια…και να μοιραστείτε το χιούμορ σας ή να ζήσετε από κοινού χαλαρές στιγμές.

  Φίλος, είναι εκείνος, που θα σου πει κατάματα την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή και θα του πεις και εσύ τη δική σου και ακόμα και αν διαφωνήσετε έντονα, σε λίγες ημέρες ή ακόμα και την ίδια στιγμή θα ξαναβρείτε το δρόμο και πάλι για το κοινό σας χαμόγελο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αδέρφια μας, γιατί επί της ουσίας, οι σχέσεις αυτές, ομοιάζουν.

  Με τον αληθινό φίλο, δεν υπάρχουν μυστικά, ούτε και ψέματα… υπάρχει μόνο απεριόριστη εμπιστοσύνη, γιατί ξέρεις πως οτιδήποτε ειπωθεί μεταξύ σας, θα μείνει ακριβώς εκεί… στο μεταξύ σας!

  Και σίγουρα, δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις του φίλου μας, τα συναισθήματά του, την καλοσύνη του και την προσφορά του.

  Ο αληθινός φίλος, είναι εκείνος που μετουσιώνει όλα τα λόγια και όλες τις υποσχέσεις που έδωσε σε πράξεις. Εκείνος που βρίσκει πάντα τον τρόπο, όπου κι αν είναι, με όποιους κι αν μοιράζεται τις στιγμές του, να είναι συγχρόνως και πάντα δίπλα σου. Εκείνος που όταν ήρθε μία αληθινά δύσκολη στιγμή για εσένα, δεν σε άφησε μόνο σου, αλλά απέδειξε ότι είναι εκεί με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο.

  Η αληθινή φιλία, δεν γνωρίζει αποστάσεις, δεν τη φθείρει ο χρόνος, αντιθέτως, γίνεται πιο δυνατή όταν είναι υφιστάμενα αυτά τα δεδομένα. Δεν την τραυματίζουν οι εγωισμοί και η ζήλεια, αλλά υπάρχει απόλυτη υγεία και ισορροπία, γιατί εκείνος που μας αγαπάει αληθινά, βρίσκει τον τρόπο να  συγχωρεί πάντα τα λάθη μας και επιδιώκει την επαφή μας και με άλλους ανθρώπους, προτρέποντάς μας, να αναπτύσσουμε και άλλες φιλίες που κάνουν καλό στην ψυχή μας, χωρίς να μας θέλει αποκλειστικά για τον εαυτό του.

  Πρόσφατα, συνειδητοποίησα, ότι ο Θεός, για κάθε φιλία που έκλεισε τον κύκλο της και για κάθε άνθρωπο που μου πήρε ή πιο σωστά, για κάθε άνθρωπο που έδιωξε από τη ζωή μου, μου έστειλε πίσω, έναν συμβατότερο στην ηθική και συνολικά σε ολόκληρο το αξιακό μου σύστημα!

  Μην φοβάστε λοιπόν να απομακρύνετε ανθρώπους που δεν ήταν εκεί όταν αληθινά τους χρειαστήκατε, ή ανθρώπους που αντί να σας κρατούν ήρεμους, ταράζουν τη ψυχική σας γαλήνη. Καλύτερα να μην έχετε καθόλου φίλους, παρά να έχετε κάποιους όπως αυτούς, διότι δεν υπάρχει τίποτε σπουδαιότερο, από το να ζεις ήρεμος και μέσα σε ένα κλοιό ασφαλείας που δημιουργείται από τους ανθρώπους που έχουμε κοντά μας και από το δεδομένο πως ότι κι αν συμβεί, εκείνοι θα είναι πάντα δίπλα μας.

  Κάποτε, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία και στιγμή για την προσωπική μου ζωή, ζήτησα από το Θεό, οποιονδήποτε άνθρωπο δεν προορίζεται για το καλό μου, να τον απομακρύνει από κοντά μου.

  Η ζωή, απέδειξε, ότι Εκείνος, όχι μόνο το έπραξε, αλλά φρότισε να αποκαλύψει και όλους τους λόγους που οι άνθρωποι αυτοί δεν άξιζαν, αποκαλύπτοντας και όλες τις πισώπλατες πράξεις τους.

  Κάποτε, άφησα τη ζωή μου, συνολικά στα χέρια Του, και Εκείνος μου απέδειξε, ότι στο μονοπάτι μας, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που συναντούμε σκάρτοι, αλλά υπάρχουν ψυχές που μπροστά τους, αξίζει κανείς να υποκλίνεται…!

  Υπάρχουν ψυχές, που δίνουν ζωή και νόημα τόσο στην ύπαρξη μας, όσο και στην ύπαρξη της λέξης φιλία. Ψυχές τόσο φωτεινές και τόσο καθαρές, που κοντά τους, δεν μπορείς, παρά να πάρεις λίγο από την λάμψη τους, δίνοντας τον καθημερινό σου αγώνα με τα σκοτάδια σου, για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου!

  Μη φοβάσαι να τα αλλάξεις όλα λοιπόν, μη φοβάσαι να τα γκρεμίσεις όλα, μέχρι η ψυχή σου να βρει τους αληθινούς συνοδοιπόρους της.

  Το να μένεις κολλημένος στο χθες σου κ σε φιλίες που κάποτε έκαναν κάτι για εσένα, είναι εφάμιλλο με το να περιμένεις να χορτάσεις με το φαγητό που έφαγες εχθές.

  Η φιλία, όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις, για να μη βαλτώσει, έχει ανάγκη από διαρκή και έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και του ενδιαφέροντος. Δεν  μπορεί να συντηρηθεί και να επιβιώσει με τις πράξεις που κάναμε ή δεχόμασταν χθες. Όσο δεν διεκδικείς τον φίλο σου και όσο αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους, ένα άλλο χέρι βοηθείας θα είναι εκεί, κάποιες άλλες πράξεις καλοσύνης και κάποιες άλλες θετικές σκέψεις θα τον συντροφεύουν και θα γεμίζουν τη ζωή του.

  Η ζωή, είναι ταξίδι διαρκές. Μέσα σε μία ημέρα, μπορεί να αλλάξουν όλα, για αυτό να μάθεις να δείχνεις διακριτικά ότι σκέφτεσαι τον άλλον, ακόμα και αν αυτό σημαίνει έστω μία σου λέξη και μην παραπονεθείς ποτέ αν κάποιος από τους φίλους σου, δέθηκε περισσότερο με κάποιον άλλον, όσο εσύ ήσουν απών – ούσα. Η κάθε θεσούλα που κατέχει κάποιος στην καρδιά και στη ζωή μας, δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα προσπαθειών, πράξεων, παρουσίας και αμοιβαίου μοιράσματος.

  Η ίδια η ζωή λοιπόν, τα ξεσκαρτάρει όλα…και τοποθετεί τις σκιές στο χθες τους και εκείνον που πραγματικά προσπαθεί για εμάς, στο σήμερα! Καμία σκιά, δεν μπορεί να σε αγκαλιάσει ιαματικά και να απομακρύνει όλους σου τους πόνους!

  Ότι έχει μέσα του ακόμα ανάσα και ψυχή, δεν είχε τη δύναμη να σε αφήσει ούτε μία μέρα, ούτε μία στιγμή, ούτε ένα δευτερόλεπτο…και αν το έκανε, θα ήταν μόνο από σεβασμό στο χρόνο σου και τη ζωή σου! Ο φίλος σου, δεν υπάρχει για όποτε σε βολέψει, όποτε σου το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις σου, όταν τον εγκρίνει ο εκάστοτε σύντροφός σου ή όποτε τον έχεις ανάγκη εσύ…

  Δημιουργείς χρόνο και χώρο για να υπάρχει στη ζωή σου και νιώθεις περήφανος για αυτόν, γιατί είναι επιλογή σου και τις επιλογές μας τις στηρίζουμε μέχρι το τέλος.

  Ζήστε κάποιοι με τα συμφέροντά σας λοιπόν ή ανάλογα με τον τρόπο που κοιμηθήκατε εχθές και ξυπνήσατε σήμερα, φάτε τις σάρκες σας από τη ζήλεια σας και τα κατώτερα συναισθήματά σας και αφήστε και εμάς να ζήσουμε τις φιλίες μας, με τιμή και με αγάπη, όπως τους πρέπει, γιατί η ζωή, είναι μια στάλα, η κάθε μέρα πολύτιμη και εμείς μεγαλώσαμε πια για να παίζουμε παιχνίδια …

   

                                       Φίλες μου σας αγαπάω…

                           Είσαστε η δύναμη μου, όταν χάνω τη δική μου!!!

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ