Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

«Καλός άνθρωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας τη win win λύση που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός – Τι είπε για τους δασμούς στην Κίνα

Με πολύ καλό μάτι είδε ο Ντόναλντ Τραμπ τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για συμφωνία win-win ΗΠΑ και ΕΕ.

«Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ για τον κ. Μητσοτάκη, μετά τη συνέντευξή του. «Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με τον καθένα από αυτούς (εννοεί όσους θέλουν να διαπραγματευτεί τους δασμούς). Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα αναφέρθηκε και στην Κίνα, την οποία χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο κακοποιητή της Ιστορίας. «Έπρεπε να το κάνω», είπε χαρακτηριστικά μετά την επιβολή δασμών στο 125% με άμεση ισχύ. «Συμφωνία θα γίνει με την Κίνα, συμφωνία θα γίνει με όλους και θα είναι δίκαιη, αλλά αυτή (σ.σ.: εννοεί την Κίνα) δεν ήταν δίκαιη απέναντι στις ΗΠΑ».
Χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζι Πινγκ, ως «έναν περήφανο άνθρωπο». «Τον ξέρω πολύ καλά αλλά δεν ξέρουν τι θα κάνουν με τη συμφωνία. Θα το βρουν», ανέφερε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η πρώτη αντίδραση Τραμπ μετά την πρόταση Μητσοτάκη

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο Breitbart: «Το ελληνικό μήνυμα στον Τραμπ»

Σε εμπορική συμφωνία «win-win» στην οποία μπορούν να φτάσουν Ευρώπη και ΗΠΑ, αναφέρθηκε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο αμερικάνικο μέσο Breitbart – γνωστό για την υποστήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει εκτός από το ευρωπαϊκό και ένα ελληνικό μήνυμα για τον αμερικανό πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο αμερικανικό μέσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αποκλειστικά στο Breitbart News, σε συνέντευξή του από το Μέγαρο Μαξίμου, πώς πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει μια «win-win» εμπορική συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα είναι «αμοιβαία επωφελής» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και υπάρχει και ένα ελληνικό μήνυμα», δήλωσε ο Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για το μήνυμά του προς τον Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης διάρκειας μισής ώρας στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στο ευρωπαϊκό μέτωπο υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί μια λύση που θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλους, όσον αφορά το εμπόριο. Αυτό ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί. Υπάρχει ακόμη περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντική αμοιβαία αντίδραση πέραν των όσων ανακοινώθηκαν σήμερα, που, ούτως ή άλλως, ήταν, η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ. Νομίζω ότι, στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε μια λύση».

Η συνέντευξη του Μητσοτάκη, τονίζεται ακόμη, ότι έρχεται μετά το άνοιγμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να μηδενίσει τους ευρωπαϊκούς δασμούς στα αμερικανικά βιομηχανικά αγαθά, εάν οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο – μία από τις πολλές παγκόσμιες ηγεσίες, όπως αυτές της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Βιετνάμ και αλλού, που σηματοδοτούν την προθυμία να συνεργαστούν με τον Τραμπ και όχι να ταχθούν εναντίον του.

Στο 125% οι δασμοί για την Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε νωρίτερα ότι αυξάνει τον δασμό που έχει επιβάλει στην Κίνα στο 125% – και αυτό «με άμεση ισχύ».

«Με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνω με το παρόν τον δασμό που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Κίνα στο 125%, με άμεση ισχύ», έγραψε. «Κάποια στιγμή, ελπίζω στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα συνειδητοποιήσει ότι οι ημέρες της που θα εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ και άλλες χώρες δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές».

Παύση 90 ημερών – Μείωση δασμών

Στην ίδια ανάρτηση, ο Τραμπ ανέφερε ότι ενέκρινε μια παύση 90 ημερών, η οποία θα ισχύει για άλλες χώρες εκτός της Κίνας. Είπε επίσης ότι μείωσε τους δασμούς στο 10%, επίσης με άμεση ισχύ.

Έγραψε: «Αντίθετα, και με βάση το γεγονός ότι περισσότερες από 75 χώρες έχουν καλέσει εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών… για να διαπραγματευτούν μια λύση στα θέματα που συζητούνται σε σχέση με το εμπόριο, τα εμπορικά εμπόδια, τους δασμούς, τη χειραγώγηση του νομίσματος και τους μη νομισματικούς δασμούς, και ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν, μετά από έντονη υπόδειξή μου, προβεί σε αντίποινα με οποιονδήποτε τρόπο, μορφή ή μορφή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω εγκρίνει μια παύση 90 ημερών και έναν σημαντικά μειωμένο αμοιβαίο δασμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 10%, επίσης με άμεση ισχύ. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!»

Δεν ήταν σαφές αν ο δασμός του 10% θα τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια ή μετά την παύση των 90 ημερών και τι αντίκτυπο θα έχει η ανακοινωσή του αυτή σε χώρες που έχουν ήδη 10%.