Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση.
Στις 2 με 6 Ιουλίου, σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο δηλαδή, θα διεξαχθεί στα Χανιά το Φεστιβάλ Γης.
Με το σύνθημα «Χανιά-τόπος να’ ρθεις, Τρόπος να ζεις» το Φεστιβάλ Γης συνενώνει Αυτοδιοίκηση, Ιδρύματα, Φορείς, Επιχειρήσεις, Παραγωγούς και πολιτιστικά σχήματα σε μια γιορτή βιωματικής γνωριμίας με τα Χανιά.
Η διοργάνωση αποσκοπεί στην προώθηση των τοπικών προϊόντων απευθείας στους επισκέπτες της πόλης που θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν, να γευτούν και να τα αξιολογήσουν απευθείας από τα χέρια των Χανιωτών παραγωγών.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, όλους τους δήμους του νομού Χανίων, το ΕΒΕΧ και την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρία Κρήτης. Ανοίγει τις πύλες του την Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 6.00 μμ και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 6 Ιουλίου.
Την Τετάρτη οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.
Όπως τόνισαν τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φυσικό και παραγωγικό πλούτο των Χανίων, τις δράσεις των Δήμων, των Ιδρυμάτων και των φορέων καθώς και τα προϊόντα παραγωγικών επιχειρήσεων της Κρήτης και ιδιαίτερα των Χανίων.
Παράλληλα επισκέπτες και συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την προστιθέμενη αξία που κρύβεται στις ιστορίες και στην κουλτούρα των προϊόντων της κρητικής γης, θα νιώσουν την εμπειρία του χειροποίητου στοιχείου που αποτελεί ένα ξεχωριστό και διαχρονικό «κλειδί» για να ανακαλύψει ο επισκέπτης κάποιες από τις πιο αυθεντικές εμπειρίες του τόπου και θα γίνουν κοινωνοί βιωματικών εργαστηρίων και παρουσιάσεων που θα διοργανωθούν από Δήμους και επιχειρήσεις.
Δράσεις – προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης αλλά και εκπαίδευσης των παιδιών με άξονα τα θέματα διατροφής και περιβάλλοντος θα υλοποιούνται επίσης σε διαφορετικό διαμορφωμένο χώρο.
Τέλος ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με μουσικοχορευτικά σχήματα αλλά και ντοκιμαντέρ θα δώσουν την ευκαιρία ψυχαγωγίας και διασκέδασης στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες του Φεστιβάλ.
“Είναι μια γιορτή της κρητικής γης και των ανθρώπων της. Θέλουμε να δώσουμε προστιθέμενη αξία στην κληρονομιά του τόπου μας. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οδηγίες για το πώς μπορούν να συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις στο φεστιβάλ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρίας Κρήτης, Στράτος Φλεμετάκης.
“Είναι μια μοναδική συνάντηση ανθρώπων που αγαπουν την κρητική γη, τα προϊόντα και τις παραδόσεις της. Είναι σημείο συνάντησης εραστών της τέχνης, ένας εορτασμός όλων των μικρών αλλά σημαντικών στοιχείων της καθημερινότητας”, ανέφερε η εντεταλμένη σύμβουλος πρωτογενή τομέα, Χρύσα Χαριτάκη.
“Θα έχει πλούσιο πρόγραμμα και θα αναδείξει τα προϊόντα και τον πολιτισμό μας στους επισκέπτες μας. Καλούμε όλους τους παραγωγούς να συμμετάσχουν”, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας του δήμου Χανίων, Γιάννης Νικηφοράκης.
“Ακριβείς στο ραντεβού μας για να αναδείξουμε τα προϊόντα του τόπου μας γι’ άλλη μια χρονιά. Το κάναμε πέρσι, θα το κάνουμε και φέτος”, είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καντάνου-Σελίνου, Μιχάλης Τωμαδάκης.
“Το ΕΒΕΧ διαχρονικά στηρίζει το Φεστιβάλ Γης. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις να αναδείξουν τα προϊόντα τους. Φέτος θα γίνει νωρίτερα, για να αποφευχθεί η πίεση που είχαν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν, την ώρα που ήταν η κορύφωση της τουριστικής σεζόν”, δήλωσε ο υπεύθυνος συμβουλευτικής επιχειρήσεων του ΕΒΕΧ, Δημήτρης Μουντάκης.
Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις αμέσως επόμενες μέρες.