Ο διαγωνισμός ξεκινάει την Δευτερά 31 Μαρτίου από Ηράκλειο, ταξιδεύει για Ρέθυμνο και καταλήγει στα Χανιά.
O Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, διοργανώνουν για 4η συνεχόμενη χρονιά τον γαστρονομικό διαγωνισμό « Pâte à Brioche με άρωμα Κρήτης », που για δεύτερη φορά αγκαλιάζει όλη την Περιφέρεια Κρήτης. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Διοργανώθηκαν στα Χανιά τα τρία προηγούμενα έτη, με απόλυτη επιτυχία τρεις διαγωνισμοί κάθε ένας με θέμα :
«Κρέπα με άρωμα Κρήτης » το 2022 ,
«Τάρτα με άρωμα Κρήτης» το 2023,
«Pâte à Choux με άρωμα Κρήτης» το 2024.
Στους διαγωνισμούς συμμετείχαν οι 5 Σχολές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ) με συμμετοχή 136 σπουδαστών συνολικά. Τους διαγωνισμούς παρακολούθησε πλήθος κόσμου και καλύφθηκαν εκτενώς από τα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης και της Αθήνας.
Ο διαγωνισμός με εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, έχει ως στόχο να προάγει τον πλούτο της Κρητικής Γης και να αναδείξει την Κρητική Διατροφή σε σημαντικό φάρο πολιτισμού και γευσιγνωσίας. Η στήριξη του κόσμου και των Μέσων Ενημέρωσης είναι καθοριστική. Οι όροι του διαγωνισμού συνοπτικά έχουν ως εξής:
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές σχολών και τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης-Αρτοποιίας όλης της Περιφέρειας Κρήτης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι σπουδαστές πρωτοετείς η δευτεροετείς εγγεγραμμένοι στα μητρώα των εν λόγω σχολών, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν μια «αλμυρή δημιουργία» οι σπουδαστές μαγειρικής και μια «γλυκιά δημιουργία» οι σπουδαστές αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής.
Οι σπουδαστές οφείλουν να δημιουργήσουν ένα έδεσμα ακολουθώντας υποχρεωτικά την παραδοσιακή γαλλική συνταγή της Pâte à Brioche (ζύμη Μπριός) για την βάση του, αλλά με γέμιση αποκλειστικά από προϊόντα της Κρητικής Γης έτσι ώστε να αναδύονται τα Κρητικά αρώματα και να αναδεικνύεται η αξία του Κρητικού διατροφικού πολιτισμού.
Όπως και στο παρελθόν ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δυο στάδια.
Ο πρώτος γύρος από 31 Μαρτίου 2025 έως και 4 Απριλίου 2025,διεξάγεται εντός του χώρου των σχολών Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής που συμμετέχουν οι διαγωνιζόμενοι, με κριτές :
- τον chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Jean-Marie Hoffman, ως Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής για την αλμυρή δημιουργία),
- τον chef pâtissier Δημήτρη Χρονόπουλο, Brand Ambassador Valrhona, (υπεύθυνο για την γλυκιά δημιουργία),
- την διακεκριμένη κριτικό γαστρονομίας & δημοσιογράφο, Θάλεια Τσιχλάκη
- την Πρόεδρο του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου, Στέλλα Κουτσουπάκη
- 2 chefs της διαγωνιζόμενής σχολής,
- έναν επίτιμο καλεσμένο (της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η άλλο).
Από την κάθε σχολή επιλέγονται δύο νικητές ένας για την αλμυρή και ένας για την γλυκιά δημιουργία, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στον δεύτερο και τελικό γύρο .
Ο επόμενος γύρος περιλαμβάνει τον τελικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαίου 2025 στα Χανιά, σε μεγάλη εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό.
Στον τελικό διαγωνισμό, οι 2 νικητές μαθητές των σχολών που συμμετείχαν, θα έλθουν στα Χανιά για να διασταυρώσουν τις μαγειρικές και γαστρονομικές τους δεινότητες παρασκευάζοντας έκαστος την συνταγή με την οποίαν αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο, (σε εποπτευόμενο χώρο εκτός σχολής και εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου).
Στην κριτική επιτροπή του δεύτερου γύρου που θα κρίνει τις 2 καλύτερες δημιουργίες για την Κρήτη, μια αλμυρή και μια γλυκιά, ηγούνται, ο chef της Γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffman και ο chef pâtissier Στέλιος Παρλιάρος, αφού η εκδήλωση πραγματοποιείται και υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν και άλλοι καταξιωμένοι chef από την Κρήτη, αλλά και την Γαλλία όπως η cheffe Ντίνα Νικολάου, κ.α..
Συμμετέχουν επίσης ως επίτιμοι κριτές σημαντικές προσωπικότητες της πόλης μας, όπως οι κκ Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και ο Δήμαρχος Χανίων κλπ. (όπως και στο παρελθόν) και η Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα. Laurence Auer.
Ως έπαθλο, οι 2 νικητές, αντίστοιχα για την αλμυρή δημιουργία αλλά και για την γλυκιά δημιουργία, θα προσκληθούν να πραγματοποιήσουν μια πρακτική επιμόρφωση στην κουζίνα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα υπό την επίβλεψη του chef Jean Marie Hoffman.
Ενημερωτικά οι προηγουμένοι νικητές των τριων προηγούμενων διαγωνισμών 2022, 2023 και 2024 , ως επιβράβευση για τις εξαιρετικά πρωτότυπες δημιουργίες τους, συμμετείχαν στην Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας «Merci Chef!», από τις 16-24 Μαρτίου 2025, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα εμπνεόμενη, όπως τόνισε η Πρέσβης, «από τον άρτιο και άκρως ενδιαφέροντα διαγωνισμό που διοργανώνουμε εδώ και τρία χρόνια στα Χανιά».
Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι ο γαστρονομικός αυτός διαγωνισμός έχει διφυή χαρακτήρα. Αφενός είναι μια μοναδική εμπειρία για τους νέους σπουδαστές της Κρήτης να έρθουν σε επαφή με την γαλλική γαστρονομία και να ακούσουν τα σχόλια-συμβουλές καταξιωμένων chef πάνω στις δημιουργίες τους και αφ’ ετέρου δίδεται η δυνατότητα στους καλεσμένους chef να δοκιμάσουν τα προϊόντα του τόπου μας και να τα εισάγουν στις δημιουργίες τους σε διεθνές πια επίπεδο.
Ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία συμπολίτες μας, ειδικοί στην γαστρονομία και μη, να έρθουν σ’ επαφή με το αγκάλιασμα της υψηλής γαστρονομίας και της παραδοσιακής κρητικής διατροφής, καθώς ο τελικός διαγωνισμός στις 2 Μαΐου θα είναι ανοιχτός στο κοινό.