Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι και η μισθολογική δίπλα στην επαγγελματική θωράκιση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελούν και τον πλέον ισχυρό πολλαπλασιαστή ισχύος.
Σε τρία στάδια, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις που ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ το ποσό που εξοικονομήθηκε από τις μαζικές αποστρατείες που έγιναν το 2024 και στις αρχές του 2025 θα καλύψει το μισθολογικό κόστος
Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι και η μισθολογική δίπλα στην επαγγελματική θωράκιση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελούν και τον πλέον ισχυρό πολλαπλασιαστή ισχύος.
Το νέο μισθολόγιο είχε προαναγγείλει ο Νίκος Δένδιας ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, κάνοντας λόγο για «πλήρη μισθολογική αλλαγή, γιατί με τους μισθούς που πληρώνουμε σήμερα δεν μπορεί να επιβιώσουν τα στελέχη μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις θα γίνουν κλιμακωτά σε τρεις φάσεις από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Η σχετική μελέτη που έχει προηγηθεί είναι τέτοια ώστε οι αυξήσεις να γίνουν μέσα στον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο και όπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» καλά πληροφορημένες πηγές, θα πρόκειται για δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.
Δημοσιονομικά ουδέτερες οι αυξήσεις
Το κόστος των αυξήσεων θα προέλθει κυρίως από το μισθολογικό ποσό που έμεινε αδιάθετο μετά τις αποστρατεύσεις που έγιναν την προηγούμενη χρονιά, αλλά και πρόσφατα στο πλαίσιο των έκτακτων κρίσεων. Επισημαίνεται πως ύστερα από αίτημα του υπουργού Αμυνας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, στα τέλη Ιανουαρίου αποστρατεύτηκαν συνολικά 793 αξιωματικοί που είχαν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και, ειδικότερα, ταξίαρχοι του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, αρχιπλοίαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης συνταγματάρχες, πλοίαρχοι και σμήναρχοι. Μαζί με τους αποστρατευθέντες άλλων βαθμών συνολικά βγήκαν από τη γενική μισθολογική σχεδόν 1.700 στελέχη. Ως αποτέλεσμα αυτού, το ποσό που υπολογίζεται πως έχει εξοικονομηθεί και θα δοθεί στις αυξήσεις των στρατιωτικών φθάνει περίπου στα 120 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό, σε συνδυασμό με το οικιστικό πρόγραμμα που τρέχει το ΥΠΕΘΑ με στόχο 3.000 κατοικίες, τα χρήματα για τις οποίες έχουν προέλθει από εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων από το Γενικό Λογιστήριο, αλλά και εξοικονομήσεις και μόχλευση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, το υπουργείο ευελπιστεί να δώσει μια σημαντική οικονομική ανάσα στα στελέχη.
«Δεν αρκούν μόνο τα όπλα»
Στις αυξήσεις για τους στρατιωτικούς αναφέρθηκε χθες από το Παρίσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας τις σημερινές ανακοινώσεις του Νίκου Δένδια: «Σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, είμαστε σε θέση να δώσουμε νέες σημαντικές αυξήσεις στους ενστόλους μας, αυξήσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται από τις εξοικονομήσεις οι οποίες έγιναν από το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο της νέας δομής των δυνάμεων. Δεν αρκεί μόνο να αγοράζουμε τα πιο σύγχρονα όπλα και να δίνουμε στις Ενοπλες Δυνάμεις μας πρόσβαση στον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αμείβονται κατάλληλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και νέα παιδιά στις Ενοπλες Δυνάμεις. Και προφανώς, μια συνολική αναμόρφωση του μισθολογίου και του βαθμολογίου κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Αξίζει να επισημανθεί πως στις αυξήσεις θα υπάρχει αναλογικότητα και σε συνδυασμό με το επίδομα επικινδυνότητας, αλλά και τη νέα αύξηση του κατώτερου μισθού που επηρεάζει και τους μισθούς στο Δημόσιο η συνολική μισθολογική αύξηση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι σημαντική.
Το ζητούμενο για τους συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών που ρωτήθηκαν σχετικά από «ΤΑ ΝΕΑ», εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων, είναι – μεταξύ άλλων – να αρθεί η αδικία για τις μισθολογικές προαγωγές των αξιωματικών προέλευσης Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) που δεν τους αποδίδονται σε συνάρτηση με τις βαθμολογικές τους προαγωγές, να προβλεφθεί το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινού όπως ισχύει στο πολιτικό προσωπικό, η νυχτερινή αποζημίωση να χορηγείται σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό που εργάζεται νυχτερινές ώρες χωρίς καμία εξαίρεση και ο πρώτος βασικός μισθός του δεκανέα να ανέλθει στα 1.200 ευρώ με ανάλογες αυξήσεις στους υπόλοιπους βαθμούς και κλιμάκια.