Τη δυναμική της ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού για τους Ευρωπαίους και δη για τους Γερμανούς ταξιδιώτες διατηρεί η Ελλάδα, με τα μηνύματα από την ITB Berlin 2025, τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, που παραδοσιακά αποτελεί «βαρόμετρο» για την πορεία της επερχόμενης σεζόν, να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Αν και η ζήτηση διαφοροποιείται ανά αγορά και ανά προορισμό, η μεγάλη εικόνα για το καλοκαίρι παραπέμπει σε αύξηση των κρατήσεων που διαμορφώνεται στο 8% σε πανελλαδικό επίπεδο σε σχέση με πέρυσι.

Όπως επισημαίνουν, πάντως, στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς που έδωσαν το «παρών» στην ITB Berlin, o ρυθμός της αύξησης των προκρατήσεων έχει υποχωρήσει πλέον σε σύγκριση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με τα early bookings που αντιστοιχούν σε εκπτώσεις από 10% έως 25% να διαρκούν εν πολλοίς μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

«Οι τιμές είναι αυξημένες σε ποσοστό 3%-4% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, μεγάλο μέρος των φετινών κρατήσεων είναι early bookings, κάτι που θα ‘ροκανίσει’ τα έσοδα στο τέλος της ημέρας», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Στους κερδισμένους των προκρατήσεων περιλαμβάνονται αναμφισβήτητα η Κρήτη, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Κως, με τις δύο βασικές δεξαμενές του ελληνικού τουρισμού, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία να δίνουν τον τόνο και να αποτελούν βαρόμετρο για τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ρόδος καταγράφει αύξηση των online κρατήσεων σε ποσοστό 15% μέχρι στιγμής, με την Κρήτη να ακολουθεί από κοντά στο συν 10%. Θετικό είναι, την ίδια στιγμή, το πρόσημο και για την Κέρκυρα, με τη βρετανική αγορά να βρίσκεται στο συν 2% σε σχέση με πέρυσι και τη γερμανική στο συν 5%.

Σημαντική αύξηση καταγράφει και η Ζάκυνθος, με τα στοιχεία της TUI, του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης, να κάνουν λόγο για εκτόξευση των κρατήσεων κατά 44%, σύμφωνα με τη Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου. Αντίστοιχη δυναμική για το νησί του Ιονίου διαπιστώνει και η Der Touristik, με το σχετικό ποσοστό ανόδου να διαμορφώνεται στο 20%.

Στον αντίποδα, υποτονικότητα χαρακτηρίζει για την ώρα τις κρατήσεις των Γερμανών για τη Χαλκιδική, με τον Γρηγόρη Τάσιο, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής να επισημαίνει σε ανάρτησή του: «Η γερμανική αγορά, αν και πρώτη σε αφίξεις το 2024, εμφανίζει μια ελαφρά μείωση 5%-7% για την επόμενη σεζόν. Ο έντονος ανταγωνισμός και η αβεβαιότητα των Ευρωπαίων ταξιδιωτών καθιστούν το προσεχές δίμηνο καθοριστικό για την ανατροπή των τάσεων».

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινούνται σε γενικές γραμμές οι κρατήσεις για τη Μύκονο, τον έναν εκ των δύο premium νησιωτικών προορισμών της χώρας, που τα τελευταία χρόνια μετρά απώλειες.

Σε επίπεδο αγορών, εκτός από τη γερμανική και τη βρετανική, παρατηρείται αύξηση των προκρατήσεων και από την Πολωνία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, ενώ πιο πίσω έχει μείνει η Σλοβακία.

Νέες προοπτικές, πάντως, κυρίως για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και τη Χαλκιδική, ανοίγει η ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, μία εξέλιξη «σημαντική», όπως τη χαρακτηρίζει ο Γρ. Τάσιος.

Η περίπτωση της Σαντορίνης

Το χαμένο έδαφος επιχειρεί να καλύψει επί του παρόντος η Σαντορίνη, η οποία παρά το γεγονός ότι σε πρώτη φάση κατέγραφε θετικό πρόσημο σε επίπεδο προκρατήσεων και βρισκόταν στο συν 6% στο τέλος Ιανουαρίου, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που ακολούθησε και της ανάσχεσης του ρυθμού των κρατήσεων, βρέθηκε τον Φεβρουάριο να σημειώνει πτώση άνω του 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως επισημαίνουν, πάντως, στο Euro2day.gr παράγοντες που παρακολουθούν τη ροή των κρατήσεων στο κυκλαδίτικο νησί, ο ρυθμός των early bookings αποκαθίσταται σταδιακά, χωρίς, ωστόσο, να έχει αναπληρωθεί μέχρι στιγμής η ζημιά των τελευταίων ημερών.

Τα στοιχεία των μεγάλων παικτών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία που παρουσίασαν φέτος οι μεγάλοι παίκτες του τουρισμού στο πλαίσιο της Έκθεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων (DRV), η Ελλάδα κατέλαβε φέτος την τρίτη θέση μεταξύ των δέκα δημοφιλέστερων ταξιδιωτικών προορισμών των Γερμανών για το καλοκαίρι. Μαζί με την Τουρκία και την Ισπανία, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει ισχυρή ζήτηση, επιβεβαιώνοντας την απήχησή της στους Γερμανούς ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με το DRV, οι 10 κορυφαίοι προορισμοί διακοπών γι’ αυτό το καλοκαίρι με βάση τις προκρατήσεις είναι η Τουρκία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Τυνησία, οι ΗΠΑ, οι Μαλδίβες και η Βουλγαρία. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι κρατήσεις για το διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου έχουν αυξηθεί κατά 12% σε σχέση με το 2024.

Το Πάσχα των Καθολικών

Εκτός από το θετικό τέμπο που καταγράφει η ζήτηση για το καλοκαίρι, η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης στους πέντε κορυφαίους προορισμούς των Γερμανών για τις διακοπές του Πάσχα, ενισχύοντας τη θέση της ως προορισμός για όλο τον χρόνο.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για την περίοδο του Πάσχα, που φέτος εορτάζεται 20 Απριλίου τόσο για τους Ορθόδοξους, όσο και για τους Καθολικούς, περιλαμβάνουν την Τουρκία, με μερίδιο 17% επί των συνολικών πωλήσεων, την Αίγυπτο στο 13%, τα Κανάρια Νησιά με μερίδιο 11%, τις Βαλεαρίδες Νήσους στο 8% και την Ελλάδα με μερίδιο 5%.

Tη δυναμική της Ελλάδας ως προορισμού για το καλοκαίρι ανέδειξε και ο γερμανικός tour operator Alltours, ο οποίος διαπιστώνει διψήφιο ποσοστό αύξησης των κρατήσεων για τη χώρα μας σε σχέση με πέρυσι.

Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση διεθνώς, εκτός από την Ισπανία και την Τουρκία, η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πιο περιζήτητους προορισμούς των πελατών της Alltours για το προσεχές καλοκαίρι, με την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα να συγκεντρώνουν την υψηλότερη ζήτηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η TUI, με τον Tomas Ellerbeck, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και διευθυντής Εταιρικών & Εξωτερικών Υποθέσεων του ομίλου, να επισημαίνει στο πλαίσιο της ITB Berlin ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία σε επίπεδο κρατήσεων και αποτελεί τον πέμπτο κορυφαίο προορισμό παγκοσμίως για τους πελάτες της εταιρείας.

Η τάση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι μεγάλοι tour operators της Γηραιάς ηπείρου, η τάση που επικρατούσε εν πολλοίς πριν από την πανδημία και επιστρέφει πιο δυνατά φέτος έγκειται στην αύξηση των λεγόμενων «early bookings».

Με βάση το DRV, από τα τέλη Ιανουαρίου, οι κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές σε γενικές γραμμές ήταν αυξημένες σε ποσοστό 11% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική στιγμή του 2024, υποδηλώνοντας μια σαφή αποδυνάμωση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

Η… στροφή αυτή, όπως σημειώνουν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, αποδίδεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν πλέον να προχωρούν σε κρατήσεις νωρίτερα προκειμένου αφενός να επωφεληθούν των εκπτώσεων που συνοδεύουν τα early bookings και φτάνουν μέχρι το 25% σε κάποιες περιπτώσεις και αφετέρου να βρουν διαθεσιμότητα σε δημοφιλείς προορισμούς της αρεσκείας τους.

euro2day.gr