More

  Αφροδίτη Σφηνιά: Ο ρόλος της γυναίκας στα Σφακιά είναι πρωταγωνιστικός!

  Πότε και ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά;

  τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 μου έγινε η πρόταση να συμμετάσχω ενεργά ως υποψήφια στο Δήμο Σφακίων. Από τότε μέχρι σήμερα οι συνδημότες μου με τιμούν με τη ψήφο τους και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Οι λόγοι που με οδήγησαν στην ενεργό συμμετοχή μου στα κοινά, έχουν μια και μόνο “ρίζα”. Την ανάγκη μου να συμμετέχω ενεργά στη λήψη αποφάσεων και στη πραγματοποίησης οραμάτων και έργων που θα διευκολύνουν τη ζωή και θα προδιαθέτουν ένα καλύτερο αύριο για το τόπο μου. Το τόπο που μεγάλωσα και που κουβαλώ καθημερινά στη καρδιά και στο μυαλό μου.

  “Η σύγχρονη γυναίκα των Σφακίων δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τη σύγχρονη γυναίκα ενός αστικού κέντρου. Με δεύτερη σκέψη θα μπορούσε να πει κανείς ότι η τελευταία έχει να ζηλέψει από τη πρώτη”

  Πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος της αντιδημάρχου σε έναν δήμο όπως είναι αυτός των Σφακίων με τα πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά;

  Τα χαρακτηριστικά των Σφακίων όπως και κάθε τόπου είναι ιδιαίτερα, ωστόσο για μένα είναι γνώριμα και οικία. Η δυσκολία στη θέση που υπηρετώ δεν έχει να κάνει με το δήμο στον οποίο ανήκω αλλά με το γεγονός ότι εκτός το ρόλο του Αντιδημάρχου, καλούμαι να παίξω το ίδιο καλά ή και καλύτερα το ρόλο της μάνας, της συζύγου και αυτό του ελεύθερου επαγγελματία. Η εξισορρόπηση στον καταμερισμό του χρόνου ,σε όλα τα παραπάνω είναι που με δυσκολεύει. Τίποτα άλλο!

  Έχοντας πλέον συμπληρώσει έναν χρόνο στην διοίκηση του Δήμου Σφακίων, ποια θεωρείτε πλέον με αντίληψη – εκ των έσω – τα σημαντικότερα θέματα του δήμου σας;

  Το κυρίαρχο ζήτημα που ταλανίζει για χρόνια το τόπο μου και που μας κρατάει κάθε χρόνο σε εγρήγορση είναι αυτό της πολύπαθης παιδείας. Αναφέρομαι σε αυτό πρώτα μιας και είναι και το αντικείμενο μου στο Δήμο. Ανάλογα σημαντικά θα χαρακτήριζα και θέματα που άπτονται ζητημάτων υλικοτεχνικών υποδομών και παροχών και αποτελούν ένα στοίχημα για την παράταξη μας, να μπορέσουμε να επιλύσουμε μέρος ή το σύνολο αυτών, μέχρι την  ολοκλήρωση της θητείας μας.

  H σύγχρονη γυναίκα στα Σφακιά, δραστηριοποιείται επιτυχώς σε όλους τους τομείς ,επαγγελματικούς και κοινωνικούς. Κάτι, που δεν ήταν σύνηθες στο παρελθόν.

  Πόσο ικανοποιημένη είσαστε από την αποτελεσματικότητα σας ως δημοτική νέα αρχή;

  Σε ένα Δήμο υποστελεχωμένο ,ελλιπώς επανδρωμένο και με χαμηλό προϋπολογισμό, βγήκαμε μπροστά μια ομάδα ανθρώπων και βάλαμε πλάτη. Τόσο οι αιρετοί, όσο και οι δημοτικοί υπάλληλοι υπερβαίνοντας οπλές φορές των καθηκόντων και των δυνατοτήτων μας καταφέραμε μέσα σε αυτό το χρόνο να συνάψουμε σχέση εμπιστοσύνης τόσο μεταξύ μας όσο και με τους συνδημότες μας. Απόρροια του παραπάνω είναι πως σε αυτό το διάστημα ( παρά τις αναπάντεχες αντιξοότητες), με μικρές πινελιές παρέμβασης σε κάθε χωριό ,καταφέραμε να παράξουμε έργο και να δημιουργήσουμε μια δυνατή εικόνα για το τόπο μας και μια δυνατή σχέση με τους δημότες μας. Δεν μπορώ επομένως παρά να είμαι ικανοποιημένη που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ,η ομάδα μου άντεξε και ο δήμαρχος μας υπηρετώντας 24 ώρες το ρόλο του, ήταν και παραμένει παρών σε κάθε ανάγκη.

   

  Ποιες είναι οι δυσκολίες και ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου σας;

  Αν έβαζε κανείς στη ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά του τόπου μου, αυτή θα έγερνε προς τη μεριά των πλεονεκτημάτων. Για μένα τα Σφακιά είναι ένας τόπος μικρός μα είναι εξίσου και μέγας. Σε κάθε χωριό θα βρεις γωνιές που θα σε κάνουν να πιστέψεις στο μέγα δημιουργό της φύσης. Θα βρεις απομεινάρια ένδοξης ιστορίας γραμμένης από ανθρώπους που ανήκαν σε άλλη γενεαλογική κατηγορία. Είναι πολλά εκείνα που θεωρώ πλεονεκτήματα μα δε με φτάνουν οι σειρές να τα περιγράψω. Το συνονθύλευμα των  χαρακτηριστικών του τόπου μου είναι από μόνο του δυνατό πλεονέκτημα που κουβαλώ στη φαρέτρα μου κάθε φορά που τον εκπροσωπώ και το κάνω με τιμή και υπερηφάνεια. Από την άλλη το γεγονός ότι τα Σφακια  είναι ένας μικρός και απομακρυσμένος Δήμος δημιουργεί δυσκολίες στις υλικοτεχνικές υποδομές πράγμα που καλούμαστε όλοι να επιλύσουμε.

  Με ευθύνη της Περιφέρειας και του εργολάβου, οι καθυστερήσεις στο μεγάλο οδικό που εκτελείται στο δήμο μας…

  Το τελευταίο διάστημα τα οδικά έργα που εκτελούνται στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα Σφακια, έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις και αντιδράσεις. Στο μέτρο που αφορά τις δικές σας αρμοδιότητες – ως Δήμος – σε ποιο στάδιο βρίσκεται πλέον το όλο θέμα;

  Ένα από αυτά τα προβλήματα που έχουμε ως δημοτική αρχή να αντιμετωπίσουμε,  είναι και η απόκτηση ενός ασφαλούς και σύντομου δρόμου που να εξυπηρετεί τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Το τελευταίο διάστημα ένα κομμάτι του επαρχιακού δρόμου που επισκευάζεται αργεί να ολοκληρωθεί, δημιουργώντας τραγικά προβλήματα στους Σφακιανούς και στους επισκέπτες μας. Είναι ένα έργο που πραγματοποιείται με την επίβλεψη της περιφέρειας. Ωστόσο στο μέτρο της ευθύνης που μας αναλογεί ,ανήκουν οι  σχεδόν καθημερινές μας οχλήσεις τόσο προς τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο ,όσο και προς τη Περιφέρεια που είναι υπεύθυνη για τη παρακολούθηση και υλοποίηση του.

  Αν έβαζε κανείς στη ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά του τόπου μου, αυτή θα έγερνε προς τη μεριά των πλεονεκτημάτων. Για μένα τα Σφακιά είναι ένας τόπος μικρός μα είναι εξίσου και μέγας

  Πολλές φορές οι Σφακιανοί έχουν έναν πολύ δικό τους τρόπο σκέψης, προσαρμοσμένο στα «δικά» τους χαρακτηριστικά. Πως το αντιμετωπίζετε εκεί που κρίνεται σκόπιμο και πως κρατάτε τις ισορροπίες;

  Ο κάθε τόπος ”γεννά΄΄ ανθρώπους τα χαρακτηριστικά των οποίων διαμορφώνονται τόσο από το DNA τους, όσο και από τις επιρροές που δέχονται από το φυσικό τους περιβάλλον. Το δικό μας τοπίο κακοτράχαλο και άγριο κατά τόπους σίγουρα επηρέασε και επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας. Ούσα  και η ίδια γέννημα θρέμμα αυτού του τόπου ,κουβαλώ τα ίδια χαρακτηριστικά  και τον ίδιο τρόπο σκέψης με τους συνδημότες μου. Δεν μου είναι δύσκολο επομένως να τους κατανοήσω  ,ούτε δύσκολο να κρατώ ισορροπίες όπου και όταν χρειαστεί. Είναι άνθρωποι δικοί μου, με τους οποίους κουβαλώ κοινά βιώματα.

  Γυναίκα… αντιδήμαρχος στα Σφακιά!

  “Εκτός το ρόλο του Αντιδημάρχου, καλούμαι να παίξω το ίδιο καλά ή και καλύτερα το ρόλο της μάνας, της συζύγου και αυτό του ελεύθερου επαγγελματία. Η εξισορρόπηση στον καταμερισμό του χρόνου ,σε όλα τα παραπάνω είναι που με δυσκολεύει. Τίποτα άλλο!”

  Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουν τα Σφακιά στην καθημερινότητα τους τις αλλαγές που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού;

  Στους δύσκολους μήνες του κορωνοιού ,οι Σφακιανοί επέδειξαν αξιοθαύμαστη πειθαρχία και σοβαρό επαγγελματισμό. Η καθημερινότητα τους άλλαξε όχι όμως  στο βαθμό που έχει αλλάξει στα αστικά κέντρα. Οι επαγγελματίες του τουρισμού, ενημερώθηκαν από εξειδικευμένες διαλέξεις και προσάρμοσαν την παροχή υπηρεσιών ,ώστε να προσφέρουν στους πελάτες τους ασφαλείς και ποιοτικές διακοπές.

  Πόσο έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου, ο «ρόλος» της γυναίκας στην καθημερινότητα των Σφακίων;

  Η σύγχρονη γυναίκα των Σφακίων δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τη σύγχρονη γυναίκα ενός αστικού κέντρου. Με δεύτερη σκέψη θα μπορούσε να πει κανείς ότι η τελευταία έχει να ζηλέψει από τη πρώτη. Ο ρόλος της γυναίκας στα Σφακια είναι πρωταγωνιστικός. Όχι με την έννοια του ηγέτη της οικογένειας (μην παρεξηγηθώ από τους άντρες) αλλά με την έννοια του ότι η σύγχρονη γυναίκα στα Σφακιά, δραστηριοποιείται επιτυχώς σε όλους τους τομείς ,επαγγελματικούς και κοινωνικούς. Κάτι, που δεν ήταν σύνηθες στο παρελθόν.

  Γυναίκα Αντιδήμαρχος στα Σφακιά: Συμπληρώστε μου την πρόταση όπως εσείς νομίζετε…

  Γυναίκα Αντιδήμαρχος στα Σφακιά, επισφραγίζει την αποδοχή και αναγνώριση της γυναικείας παρουσίας στη μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενη κάλυψη της θέσης.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Νίκος Ηγουμενίδης: «Ουσιαστική και συμβολική η ενέργεια της Περιφέρειας να καλύψει δαπάνες εξοπλισμού στα κρατητήρια του Τμήματος Μεταγωγών Ηρακλείου»

  Το θέμα στη συνάντηση Νίκου Ηγουμενίδη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη & την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ΗρακλείουΠρογραμματισμένη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη  και...

  Αγορά ακινήτου για τον βιολογικό Σισίου

  Η αγορά ακινήτου, με στόχο την χωροθέτηση του Βιιολογικού καθαρισμού στο Σίσι, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου...

  Ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη – Αυξήθηκαν κατά 40% την τελευταία εβδομάδα

  Ο κορονοϊός καταγράφει πλέον πάνω από δέκα εκατομμύρια κρούσματα σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με την απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.Πλέον η Ευρώπη αποτελεί την...

  Lockdown στο Βέλγιο – Ποια μέτρα θα ισχύουν

  Κλείνουν κέντρα εστίασης, καταστήματα και γυμναστήρια - Μέχρι τέσσερις θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται στις δημόσιες συναθροίσειςΣε καθεστώς lockdown μπαίνει το Βέλγιο, καθώς σήμανε συναγερμός...