Η ανάγκη συλλογικής και συμμετοχικής σχεδίασης και προστασίας των αμιγώς δασικών, αλλά και αγροδασικών περιοχών γίνεται όλο και πιο επιτακτική.
Εργαστήριο το οποίο θα ασχοληθεί με την εκμάθηση και την εξοικείωση με τεχνικές σχεδίασης μέτρων πυροπραστασίας σε αγροδασικές εκτάσεις, φυτεύοντας μαζί αντιπυρικούς φράχτες και κατασκευάζοντας μικρής κλίμακας χωματουργικά έργα με σκοπό την συγκράτηση των όμβριων υδάτων, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο και την Κυριακή 25 και 26 Ιανουαρίου στα Παλαιά Ρούματα, η κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πεμπτουσία» και το εγχείρημα «Ελευθεροχώραφο».
Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «τα τελευταία τρία έτη οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα δασικής γης. Το 2023 η έκταση που κάηκε στη χώρα μας ήταν τριπλάσια από την έκταση που κατά μέσο όρο καίγεται ετησίως.
Σε παγκόσμια κλίμακα τα δεδομένα είναι εξίσου ανησυχητικά. Πρόσφατα δεδομένα αποδεικνύουν ότι οι δασικές πυρκαγιές έχουν αυξηθεί παγκοσμίως και η έκταση που καίγεται έχει διπλασιαστεί σε σχέση με δύο δεκαετίες πριν.
Η ανάγκη συλλογικής και συμμετοχικής σχεδίασης και προστασίας των αμιγώς δασικών, αλλά και αγροδασικών περιοχών γίνεται όλο και πιο επιτακτική.
Παρ’ όλο που η ζωή και ο βιοπορισμός στην ύπαιθρο της Κρήτης δυσχαιρένεται, οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών, αλλά και των κοντινών αστικών κέντρων καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία των δασών μας.
Το πρόγραμμα “Προστάτες του Δάσους” αποτελεί μία προσπάθεια για συμμετοχικό σχεδιασμό ενός ολιστικού μοντέλου πυροπροστασίας για την περιοχή των Παλαιών Ρουμάτων.
io tours
Το δάσος των Παλαιών Ρουμάτων είναι ένα δάσος που εκτείνεται σε 17 χιλιάδες στρέμματα αμιγούς δασικής έκτασης αποτελώντας περιοχή τροφοσυλλογής για γυπαετούς και βιότοπο χρυσαετών.
Εκτός από την εγκατάσταση εξοπλισμού πυρασφάλειας και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα υλοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, το πρόγραμμα αυτό εστιάζει:
στον καθαρισμό δρόμων πυροπρασίας
στην ελεγχόμενη βόσκηση
στην κατασκευή ζωντανών φρακτών πυροπροστασίας και
στη διαχείριση υδάτων
Τον τελευταίο αιώνα η ανθρωπότητα έχει αποξηράνει το 90% των υδροβιοτόπων. Σκληρές επιφάνειες όπως δρόμοι και κτίρια, αποψιλωμένα εδάφη, τεράστια φράγματα και γεωτρήσεις αποστραγγίζουν το τοπίο από το σημαντικότερο παράγοντα αντιπυρικής προστασίας που είναι το νερό του εδάφους. Με μικρές, οικονομικές και ήπιες παρεμβάσεις μπορούμε να αποκαταστήσουμε τον τοπικό κύκλο του νερού και να προσφέρουμε σε καλλιέργειες και δάσος την πιο σημαντική ασπίδα προστασίας.
Οι φυτεύσεις δύσφλεγκτων ειδών σε ένα κλίμα όπως το δικό μας είναι εκ των ουκ άνευ αν θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα οικοσύστημα το οποίο δε θα το βλέπουμε ως απειλή, αλλά ως προστασία για εμάς. Μεταξύ πολλών επιλογών διαλέξαμε να φυτεύσουμε δρυάδες και φραγκοσυκιές, τα οποία αποτελούν άριστης ποιότητα ζωοτροφή».
Το πρόγραμμα του διημέρου
ΣΑΒΒΑΤΟ 25/01
10:00 – 10:30: Συνάντηση στην Πλατεία των Παλαιών Ρουμάτων.
10:30 – 10:45: Αναχώρηση για το πεδίο.
11:00 – 11:45: Καλωσόρισμα και εισαγωγή πάνω στον ολιστικό σχεδιασμό πυροπροστασίας.
12:00 – 15:00: Υλοποίηση.
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/01
10:00 – 10:30: Συνάντηση στην Πλατεία των Παλαιών Ρουμάτων.
10:30 – 10:45: Αναχώρηση για το πεδίο.
11:00 – 11:45: Καλωσόρισμα και εισαγωγή πάνω στον ολιστικό σχεδιασμό πυροπροστασίας.
12:00 – 15:00: Υλοποίηση.
15:00 – 17:00: Ρεφενέ στην πλατεία του χωριού.
17:00 – 18:00: Συνάντηση κατοίκων με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις.
Μπορείτε να συμμετέχετε στο εργαστήριο του Σαββάτου ή/και της Κυριακής κρατώντας θέση στο 6976048645.
Διοργάνωση: Sporos En Terra
Η δράση υλοποιείται με δωρεά από το Costas M. Lemos Foundation στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν 10 κοινωφελείς οργανισμοί.