More

    Χανιά | Η πιο… πικρή στιγμή της Γκαζόζας “Γεράνι”! “Έσβησε” ο θρυλικός επιχειρηματίας Μανόλης Αναγνωστάκης

    Βαθιά θλίψη στην κοινωνία των Χανίων, προκαλεί τις τελευταίες ώρες, η απώλεια ενός εμβληματικού επιχειρηματία, ο οποίος επί της ουσίας, ήταν αυτός που δημιούργησε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα προϊόντα του νησιού, την πασίγνωστη γκαζόζα γεράνι.

    Ο λόγος για το Μανόλη Αναγνωστάκη, ο οποίος έφυγε από την ζωή, έχοντας ωστόσο για δεκαετίες, δημιουργήσει έναν πραγματικό μύθο, ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες στα Χανιά.

    Η κηδεία του,  θα γίνει την Πέμπτη 26/12/2024 στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά.

    Η σορός, όπως έγινε γνωστό από την οικογένεια του εκλειπόντος,  θα βρίσκεται στην εκκλησία από τις 11 το πρωί.

    Πως ξεκίνησε ο “μύθος” της Γκαζόζας Γεράνι…

    Η ιδέα της παραγωγής αναψυκτικών ξεκίνησε από τον Σοφοκλή Αναγνωστάκη το 1928 αφότου επέστρεψε από τις ΗΠΑ όπου είχε μεταναστεύσει και είχε εργαστεί ως ζαχαροπλάστης . Στο καφενείο του στο χωριό Γεράνι Χανίων άρχισε να φτιάχνει τα πρώτα αναψυκτικά για να τα προσφέρει στους πελάτες του. Τα αναψυκτικά εκείνη την εποχή δεν ήταν κάτι διαδεδομένο. Οι άνθρωποι τα θεωρούσαν φάρμακο για τη δυσπεψία ή και σαν μεγάλη πολυτέλεια…

    Όλα σταμάτησαν το 1940 με τον Β παγκόσμιο πόλεμο.

    Μετά το τέλος του πολέμου ο Μανώλης Αναγνωστάκης, γιος του Σοφοκλή αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή των αναψυκτικών. Όπως και ο πατέρας του, στο πίσω μέρος της αυλής του καφενείου που πια είχε αναλάβει ο ίδιος. Η κατάσταση δε διέφερε και πολύ από το ξεκίνημα. Η παραγωγή γίνονταν ουσιαστικά με τα χέρια. Εκτός από αυτά που προορίζονταν για τους πελάτες του καφενείου άρχισε σιγά σιγά να παράγει και άλλες μικρές ποσότητες για τα καφενεία των γύρω περιοχών. Χρειάζονταν μερικές ώρες για να παραχθούν λίγα κιβώτια αναψυκτικών. Η διανομή γίνονταν με γαϊδουράκι, πολλές φορές τη νύχτα. Δεν υπήρχαν αρκετά μπουκάλια για να παραχθούν νέα αναψυκτικά και έτσι πολλές φορές αναγκαζόταν να περιμένει να καταναλωθούν αυτά που βρίσκονταν σε ένα πελάτη για να πάρει τα άδεια κιβώτια με τα μπουκάλια για να μπορέσει να φτιάξει τα επόμενα. Το γαϊδουράκι αντικαταστάθηκε με ¨σούστα¨ (ένα είδος άμαξας)και στη συνέχεια με φορτηγό. Κατάφερε να διανέμει ο ίδιος τα αναψυκτικά που παρήγαγε σε ολοένα και περισσότερα χωριά και εν τέλει στα Χανιά.

    Φωτογραφία «παραγωγής» αναψυκτικών. Στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας διακρίνεται ο Μανώλης Αναγνωστάκης να χειρίζεται την αντλία ανθράκευσης – Πληροφορίες άρθρου από ιστοσελίδα gerani-softdrinks.gr

    Το όνομα Γεράνι που επιλέχθηκε για τα αναψυκτικά είναι ο  τόπος καταγωγής της οικογένειας και εκεί όπου άλλωστε όλα ξεκίνησαν.

    Το 1966 ο Μανώλης Αναγνωστάκης μετακομίζει σε ένα νέο ιδιόκτητο χώρο στα Χανιά, όπου οι συνθήκες ήταν σαφώς καλύτερες.

    Η αυξανόμενη ζήτηση έφερε την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής και περαιτέρω ανάπτυξη.

    Το 1987 μεταφερθήκαμε σε νέες εγκαταστάσεις που πλέον είναι κατάλληλα διαμορφωμένες και με άριστο μηχανολογικό εξοπλισμό. Το 2000 την επιχείρηση αναλαμβάνει ο γιος του Μανώλη, Σοφοκλής Αναγνωστάκης.

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ