More

    Χανιά | Η πρόταση της ΛΑΣΥ Αποκορώνου για τον ΣΜΑ

    Δείτε τι αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση

    “Η πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται σήμερα και πέραν από εμμονές, διγλωσσίες και ακροβατισμούς κι εντάσεις και για να υπάρξει αποτέλεσμα, και να μην παίζουμε την «κολοκυθιά»:

    Ζητάμε  ως Λαϊκή Συσπείρωση  να ανατεθεί η σύνταξη μελέτης για τη δημιουργία ΣΜΑ στον Αποκόρωνα σε εξειδικευμένο επιστημονικά φορέα (Πολυτεχνείο) ή φυσικό πρόσωπο με το ανάλογο επιστημονικό κύρος και ειδικότητα, που θα εργάζεται με συνεχή ενημέρωση των Δημοτών για την πορεία της μελέτης.

    Αυτή είναι η ουσία της πρότασης μας, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, κι όχι η προβλεπόμενη τοποθεσία για βιοτεχνίες μικρής όχλησης  στο ΣΧΟΟΑΠ Άρμενων, που μπήκε ενδεικτικά ως τοποθεσία για να ξεκολλήσουμε από το δίπολο «Ξεπαπαδιά ή Μάζα», χωρίς να αποκλείουμε πιθανές άλλες που θα υποδειχθούν.

    Αν το κυρίαρχο της πρότασης ήταν η τοποθεσία αυτόματα θα αναιρούσε όλη την υπόλοιπη πρόταση από μόνη της.

    Κυρίαρχο για μας είναι η επιστημονική εγκυρότητα ενός επιστημονικού φορέα που θα προτείνει και στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και πρωτίστως στην κοινωνία ,που θα διαβουλεύεται μαζί της, και για τα κριτήρια επιλογής, και για το τί απαγορεύσεις υπάρχουν από τη νομοθεσία, και για το που τελικά συμφέρει να χωρομετρηθεί ο ΣΜΑ και όσον αφορά το περιβάλλον και οικονομικά τους κατοίκους μιας και ζητούμενο είναι να μειωθούν τα αντίστοιχα τέλη αποκομιδής.

    Νομίζουμε πως θα πρέπει να απαντηθούν ικανοποιητικά για τους κατοίκους τα παρακάτω:

    1.Μέχρι ποια χιλιομετρική απόσταση από την τελική εναπόθεση των σύμμεικτων συμφέρει οικονομικά η δημιουργία ΣΜΑ.

    2.Πώς ορίζεται στον Αποκόρωνα η κεντροβαρυκότητα ανά χρονική περίοδο χωρικά με δεδομένα μη αμφισβητήσιμα της ΔΕΔΙΣΑ αλλά και της υπηρεσίας καθαριότητας αν τηρούνται.

    3.Τι ακριβώς προβλέπεται στα υφιστάμενα ΣΧΟΟΑΠ και Ειδικές Ζώνες του Αποκόρωνα σήμερα για το επίμαχο θέμα.

    4.Τι άλλα και ποια χαρακτηρίστηκα προβλέπονται από τη νομοθεσία για ένα ΣΜΑ περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, επικινδύνων καιρικών φαινομένων,  ασφαλούς διασύνδεσης οδικής με παλιό και νέο ΒΟΑΚ κλπ δεδομένου ότι μιλάμε για έργο υποδομής για την επόμενη πεντηκονταετία.

    Σε αυτό το σημείο θα πρέπει νομίζουμε να γνωστοποιηθούν ποιες περιοχές αποκλείονται νομικά και για ποιους λόγους.

    5.Τι τελικά τύπος ΣΜΑ θα πρέπει να επιλεγεί αλλά και να εξεταστεί η υπάρχουσα πείρα από τη λειτουργία του σε άλλους Δήμους της χώρας.

    6.Ποιο θα είναι το κόστος κατασκευής, λειτουργίας, ποιο το Διοικητικό κόστος του ΣΜΑ και ποιο εν τέλει το όφελος για το Δημότη από τη λειτουργία του.

    7.Τι είδους σύμμικτα θα καταλήγουν στο ΣΜΑ, ποια η κουλτούρα ανακύκλωσης σε Αποκόρωνα και άλλους Δήμους της χώρας δεδομένων των κλιματολογικών συνθηκών κυρίως τους θερινούς μήνες στον Αποκόρωνα και πόσο γρήγορα θα προωθούνται στην τελική εναπόθεση.

    8.Να παρουσιαστεί η τελική μελέτη στους Δημότες για να γίνουν κοινωνοί και της ανάγκης και των τυχών παρενεργειών από τη λειτουργία του ΣΜΑ.

    Καταλήγοντας θεωρούμε ότι ένας σωστά οροθετημένος ΣΜΑ θα αποφορτίσει τον κύριο όγκο των απορριμμάτων δε θα λύσει όμως το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών αν δε λυθεί παράλληλα και η διαχείριση των αδρανών, των ογκωδών και των μολυσματικών κλπ. απορριμμάτων.

    Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση δημοτικοί σύμβουλοι

    Μελισσάκης Νικήτας

    Ζώης Σταύρος”

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ