Από όλα έχει ο καιρικός μπαξές τον πρώτο μήνα του 2025
Την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του για τον καιρό του Ιανουαρίου 2025 έδωσε στη δημοσιότητα ο προγνώστης καιρού, Λευτέρης Σούσος.
Όπως αναφέρει αναλυτικά:
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μήνας Γενάρης θα έχει μεγαλύτερα διαστήματα βελτιωμένου καιρού σε σχέση με τον Δεκέμβριο ιδιαίτερα για το πρώτο δεκαήμερο του. Ωστόσο οι πιο χειμωνιάτικες πινελιές του κρύβονται στο δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο του με περισσότερες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν ιδιαίτερα στα βουνά μας αλλά πιθανόν και σε χαμηλά υψόμετρα. Στο σύνολο του μήνα ο υετός θα βρεθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή, ενώ στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φαίνεται ο υετός θα βρεθεί και πάνω από τον μέσο όρο. Θερμοκρασιακά στο σύνολο του μήνα θα κυλήσουμε κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας και κάτω από τα κανονικά εάν επαληθευτούν οι ψυχρές κατεβασιές κρύου αέρα στο δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο.
Ακολουθεί παρακάτω ανά πενθήμερο η εκτίμηση Ιανουαρίου:
1-5: Το 2025 θα μπει με ηλιόλουστο καιρό, απουσία των φαινομένων και πιο υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή(ιδιαίτερα για τα κεντρικά και νότια). Στις 3-5 του μήνα περιμένουμε μια μικροδιαταραχή που θα δώσει αρχικά φαινόμενα από τα δυτικά και θα επεκταθεί ανατολικότερα επηρεάζοντας το σύνολο της χώρας δίνοντας και χιονοπτώσεις σε ορεινές κεντρικές και βόρειες περιοχές. Να τονίσω δεν φαίνονται επικίνδυνα φαινόμενα μιας που η διαταραχή δεν θα έχει μεγάλη δυναμική και οι βροχές θα είναι κυρίως ”τύπου Π”. Το θερμόμετρο θα σημειώσει πρόσκαιρα μικρή πτώση στις 4-5 του μήνα εξαιτίας πιο ψυχρών ήπιων αερίων μαζών.
6-10: Ο καιρός θα είναι σχετικά βελτιωμένος τα Θεοφάνια στις περισσότερες περιοχές της χώρας με λίγα τοπικά φαινόμενα να σημειώνονται μέσα στην ημέρα στα δυτικά και άστατος καιρός κατά τόπους στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο, χωρίς όμως τα φαινόμενα να είναι προβληματικά. Στις 7 του μήνα και στη συνέχεια φαίνεται και πάλι μια ατμοσφαιρική διαταραχή θα αρχίζει να επηρεάζει περιοχές κυρίως της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου( κυρίως δηλαδή βροχές τύπου Π), ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο εξαιτίας των νοτιάδων και θα κυμαίνεται πιο πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή ιδιαίτερα για κεντρικά και νότια τμήμα και πτώση του υδραργύρου στο τέλος του δεκαημέρου.
16-20: Καιρός ανατολικής προσήνεμης χώρας κυρίως, με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις ακόμη και σε πιο χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής χώρας. Η θερμοκρασία θα βρεθεί κοντά στα κανονικά επίπεδα έως πιο χαμηλές κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.
20-25: Διάστημα βελτίωσης αλλά όσο θα βαδίζουμε προς τα μέσα του πενθημέρου θα υπάρξουν νέες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Η θερμοκρασία κοντά στα κανονικά επίπεδα αλλά στη συνέχεια θα σημειώσει πτώση ακόμη και πιο κάτω από το μέσο όρο της εποχής.
26-31: Διαστήματα λίγων βροχών στα πεδινά και χιονοπτώσεων στα ορεινά με διαστήματα βελτίωσης. Οι θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και πιο κάτω κάτω από τα κανονικά στα ανατολικά και τα βόρεια κυρίως.