More

  «Καζάνι που βράζει» οι αγρότες των Χανίων για τις αποζημιώσεις «ψίχουλα»  – Δώσανε περισσότερα να καταθέσουν αίτηση, από όσα πήραν

  Κραυγή αγωνίας για τις πενιχρές καταβολές του ΕΛΓΑ από τους ελαιοπαραγωγούς που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα στην φετινή τους παραγωγή – Ούτε 30 λεπτά του ευρώ ανά δέντρο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά που δόθηκαν ήταν μικρότερα από αυτά που κλήθηκαν να πληρώσουν οι αγρότες στον Οργανισμό για τα τέλη εκτίμησης της ζημιάς

  Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους ελαιοπαραγωγούς των Χανίων οι οποίοι πήγαν πριν από λίγες μέρες να εισπράξουν τις αποζημιώσεις που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η φετινή σοδειά εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που χτύπησαν την ευρύτερη περιοχή τον περασμένο Νοέμβριο (2019).
  Τα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους ήταν τόσο πενιχρά, που εύλογα προκάλεσαν αισθήματα οργής και αγανάκτησης στους πληγέντες αγρότες, που περίμεναν τις αποζημιώσεις για να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές οικονομικές τους υποχρεώσεις και να μπορέσουν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.
  Οι περισσότεροι μάλιστα δεν διστάζουν να μιλήσουν για κατάφωρη κοροϊδία εκ μέρους του ΕΛΓΑ.
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας καλλιεργητής από τα Πλεμενιανά Σελίνου, ο οποίος όπως καταγγέλλει για 310 μουρέλα που είχαν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή (με βάση μάλιστα την καταγραφή του ελεγκτή του ΕΛΓΑ) αποζημιώθηκε με μόλις 130 ευρώ! Μάλιστα ο ίδιος για να καταθέσει τη δήλωση για την αποζημίωση κλήθηκε να πληρώσει τέλη εκτίμησης 80 ευρώ, που σημαίνει ότι ουσιαστικά πήρε περίπου 50 ευρώ!
  Όπως αναφέρει στη στήλη ο αγανακτισμένος παραγωγός, αν και ο εκτιμητής του ΕΛΓΑ που κατέγραψε τις ζημιές στην καλλιέργειά του αναγνώρισε καταστροφή που άγγιζε το 99% της παραγωγής η αποζημίωση ήταν «εξευτελιστική», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και φυσικά πολύ χαμηλότερη από την προσδοκώμενη.
  «Η συνολική καλλιέργεια μου, σχεδόν 900 δέντρα, αποφέρει σε κανονικές συνθήκες περίπου 20 τόνους ελαιόλαδο τη χρονιά και φέτος λόγω των καταστροφών δεν έφτασε ούτε τους 5 τόνους. Και έρχεται ο ΕΛΓΑ και με αποζημιώνει με 130 ευρώ. Δεν αντιστοιχεί ούτε καν 30 λεπτά το δέντρο. Είναι κοροϊδία, εδικά αν σκεφτείτε ότι έδωσα 80 ευρώ για να κάνω τη δήλωση», υπογραμμίζει εξοργισμένος. Μάλιστα όπως συμπληρώνει «ο ΕΛΓΑ εξαίρεσε τις περισσότερες καλλιέργειες και αποζημίωσε μόνο τα μικρά δέντρα που ήταν άστρωτα. Εμένα με αποζημίωσαν μόνο για το 1/3 της περιουσίας μου. Για τα υπόλοιπα 600 δέντρα ούτε ένα ευρώ. Εμείς όμως πληρώσαμε εισφορές στον ΕΛΓΑ για το σύνολο της καλλιέργειας μας και όχι για ένα είδος ελιάς. Είναι πλέον θέμα βιοποριστικό. Πως θα ζήσω την οικογένεια μου;»,  λέει με φωνή απόγνωσης, εκφράζοντας το σύνολο ων αγροτών του Σελίνου που είδαν το φετινό τους εισόδημα να συρρικνώνεται.
  Σε άλλη περίπτωση, παραγωγός του Σελίνου επίσης, αποζημιώθηκε για ολοκληρωτική ζημιά σε 39 στρέμματα ελιάς με το ποσό των 23,45 ευρώ. Μάλιστα ο ίδιος είχε κληθεί να πληρώσει για την κατάθεση της δήλωσης περισσότερα χρήματα: «Έδωσα 40 ευρώ για τα τέλη εκτίμησης και με αποζημίωσαν με 23 ευρώ. Αυτό είναι γελοίο. Καλύτερα να μην την έκανα ποτέ», λέει με νόημα, ενώ σε αντίστοιχα οδυνηρή θέση βρίσκονται και όλοι οι παραγωγοί, που υπέβαλαν δήλωση αποζημίωσης (υπολογίζεται το 85% των αγροτών του Σελίνου).
  Σε επικοινωνία με τον Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου-Σελίνου«Ένωση Σελίνου», κ.Χρήστο Πρασιανάκη, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αγροτών ανέφερε: «Ο κόσμος έχει απόλυτο δίκαιο να φωνάζει. Το Σέλινο υπέστη τεράστια ζημιά και τα ποσά που έδωσαν ήταν αμελητέα», τόνισε σε δηλώσεις του, ενώ συμπληρώνοντας ανέφερε: «Κακώς εξαίρεσαν τις τσουνάτες ελιές. Τα δέντρα 50-100 χρονών δεν τα εκτιμήσανε.  Έδωσαν μόνο αποζημιώσεις για τα άστρωτα μουρέλα. Υπήρχαν μεγάλες ελιές οι οποίες δεν αποζημιώθηκαν, αλλά ο ΕΛΓΑ εισέπραξε τέλη εκτίμησης από όλες τα δέντρα. Αυτό είναι πολύ άδικο».
  Επιπλέον όπως τονίζει ο κ.Πρασιανάκης «Και τα ποσά που τελικά πιστώθηκαν στους αγρότες των Χανίων ήταν γελοία. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ακούω για 50-100 ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα τέλη εκτίμησης ήταν τα ίδια ή και  περισσότερα από τις αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ έχει εντάξει την ελαιοκαλλιέργεια στην υποχρεωτική ασφάλιση αλλά όταν ζητείται η στήριξη του Οργανισμού, αυτή αποδεικνύεται ασήμαντη και αμελητέα».
   Το θέμα με τους παραγωγούς του Σελίνου αναδεικνύει για πολλοστή φορά τη χρόνια παθογένεια που διέπει τον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες από τον Οργανισμό  Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων: «Πληρώνουμε, ως ελαιοκαλλιεργητές αναγκαστικά και υποχρεωτικά την εισφορά και σε περιπτώσεις ζημιών είμαστε έκθετοι, χωρίς ουσιαστικά καμία απολαβή. Ο ΕΛΓΑ έχει καταντήσει να αποζημιώνει ευπαθείς καλλιέργειες στη βόρεια Ελλάδα που είναι και οι μόνιμοι πρόθυμοι του. Η μόνη λύση είναι να αλλάξει λογική ο ΕΛΓΑ», σημειώνει ο κ.Πρασιανάκης.
  Μάλιστα οι παραγωγοί κάνουν λόγο για μεγάλες ανισότητες στον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων σε σχέση με άλλους νομούς της χώρας. «Τα δικά μας λεφτά πάνε αλλού. Τα στέλνουν σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας για όψιμες καλλιέργειες μαρουλιών», λένε οι Σελινιώντες παραγωγοί αναζητώντας το δίκιο τους, ενώ κάνουν έκκληση στους τοπικούς βουλευτές ζητώντας την στήριξη τους «Να έχουν τα Χανιά 3 κυβερνητικούς βουλευτές που γνωρίζουν τα προβλήματα μας και πρωθυπουργό από τον τόπο μας και να στέλνουν τα λεφτά αλλού; Πρέπει να μας βοηθήσουν και να σταθούν εμπράκτως στο πλευρό μας» τονίζουν στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
  Προς επιβεβαίωση των παραπάνω αξίζει να τονιστεί ότι στα Χανιά πιστώθηκαν συνολικά στην τελευταία καταβολή του ΕΛΓΑ,  211 χιλιάδες ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκιδικής που αποδεικνύονται οι πλέον ευνοημένοι, δόθηκαν συνολικά περισσότερα από 26 εκατομμύρια ευρώ (9,6 7,3 και 9,1 αντίστοιχα) από τα 35 συνολικά σε όλη την Ελλάδα!
  Αν δεν λέγεται αυτό αδικία, τότε τι είναι;
  μ.Βαϊδάκης
  *Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα Σελινιώτικα Νέα (27/5)

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Σοκαριστικό επεισόδιο: Χτύπησαν 14χρονη με σιδερολοστό

  Την ανήλικη μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας οι γονείς της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί επεισόδιο στον καταυλισμό όπου έμεναν καθώς πρόκειται για οικογένεια...

  Αυξήσεις έως 150 ευρώ σε 400.000 συνταξιούχους από τον Σεπτέμβριο (πίνακες με τα νέα ποσά)

  Αυξήσεις συντάξεων που ξεκινούν από 10 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 150 ευρώ το μήνα, ή και πιο πάνω ανάλογα με τα έτη ασφάλισης...

  “Ασπίδα” Μακρόν στις προκλήσεις του Ερντογάν – Μόνιμη δύναμη νότια Κρήτη

  Στρατιωτική συνεργασία εκτός “οµπρέλας ΝΑΤΟ” βρίσκεται στα σκαριά µεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.Μια συνεργασία που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναβαθµισµένη ναυτική και αεροπορική παρουσία των Γάλλων στο...

  Αντίο μαέστρο! Πέθανε ο διάσημος συνθέτης Ένιο Μορικόνε

  Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο διάσημος Ιταλός συνθέτης, Ένιο Μορικόνε.Πέθανε ο μεγάλος ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε. Την είδηση μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.Ένας...